Novosti
ONLINE NASTAVA I INFLACIJA DOBRIH OCJENA

Ljetni rok i dopunski rad imaju i prednosti i mane
Objavljeno 11. lipnja, 2021.
S dopunskim radom dolazi do manjeg zaključivanja negativnih ocjena u većini škola

Sindikat Preporod objavio je kako je na ministru obrazovanja Radovanu Fuchsu da se pri izradi izmjena Zakona o odgoju i obrazovanju pozabavi važnim pitanjem dopunskog rada, ali i ocjenjivanja za vrijeme online nastave, jer oni su za povratak ljetnog popravnog roka. Prema njihovom mišljenju "srozan je dignitet ocjenjivanja".



Kako razmišljaju o tome u vinkovačkim srednjim školama?

Ravnatelj Srednje strukovne škole Vinkovci Domagoj Bujadinović, drži kako ljetni rok i dopunski rad imaju svoje prednosti, ali i nedostatke, jer upitno je koliko učenik može svladati gradivo tijekom 10 do 15 sati dopunskog rada, ako ga nije apsorbirao tijekom godine.

- Činjenica je da s dopunskim radom dolazi do manjeg zaključivanja negativnih ocjena u većini škola. Kod online nastave susretali smo se s problemima koji su utjecali na kvalitetu nastave, posebice s digitalnim tehnologijama i pristupu internetu. Naravno, tada je gotovo nemoguće zadržati kvalitetu nastave kao u školi, ali bez obzira na sve, ne očekujemo veliku inflaciju odlikaša. U strukovnim školama praktična nastava odvijala se različito, što ovisi o obrazovnom sektoru odnosno zanimanju. U pojedinim sektorima koji su bili zatvoreni tijekom godine imali smo problema s odvijanjem praktične nastave, dio se održavao u školskim radionicama i praktikumima. Sve u svemu, s obzirom na dio sati koji su predviđeni za ljetnu stručnu praksu i svakim danom bolju epidemiološku situaciju, uvjeren sam kako ćemo uz više truda privesti uspješno kraju i ovu školsku godinu - kaže Domagoj Bujadinović.

Ravnatelj Srednje drvodjelske škole Josip Jovanovac, predlaže donošenje pravila kojih se treba pridržavati ako online nastava potraje. Prema njegovu mišljenju, treba donijeti pravilnik koji će biti obvezan, a ne preporuku koje se nitko neće pridržavati.

- Ocjenjivanje u školstvu, ne samo u online nastavi, nego i u učionici, uvijek je problem jer uvijek je netko nezadovoljan, uvijek netko uspije prepisati i u online nastavi i u školi. Dopunski rad je koristan za učenike, iako neki zaziru od njega, jer je uvriježeno mišljenje kako je ići na dopunski rad sramota i da je potreban lošim učenicima. Dopunska nastava dobro dođe za pripremu ispita, posebice u vremenu online nastave kada nema direktnih kontakata učenika s profesorima. Kod nas je model gdje je 10 do 25 sati dopunske nastave, ovisno o predmetu, i mislim da je taj model dobar. Učenici koji su bili bolesni mogu nadoknaditi propušteno i u tom smislu dopunska je nastava korisna - kaže Josip Jovanovac, dodajući kako ne očekuje inflaciju odlikaša i da će toga, moguće, biti više u osnovnim školama.

- Praksu naši učenici obavljaju u stolarskim radionica, u tvrtkama, kada imaju online nastavu i tu nema problema, jer su to manje skupine i moguće su prilagodbe epidemiološkim mjerama. Praktični dio pohađaju i u školskim radionicama kada je nastava u školi, poštujući sve mjere. Maturanti imaju preko godine po dva sata priprema za hrvatski, matematiku i strani jezik te ih mnogi učenici redovito pohađaju, a neki ne žele zato što nije obvezno - kaže Jovanovac.



Usklađuju kriterije
U vinkovačkoj Ekonomskoj i trgovačkoj školi Ivana Domca kažu, kada je riječ o ljetnom roku ili dopunskom radu, provodi se ono što Ministarstvo naloži. - Nastava online ne može biti istovjetna nastavi u razredu, ali u ovoj situaciji može poslužiti u održavanju kontinuiteta u učenju. Kako učenici u takvoj nastavi ne mogu dobiti kvalitetu, sukladno tome dolazi i do usklađivanja kriterija za ocjenjivanje, a time i svojevrsne inflacije boljih ocjena. Za maturu učenici imaju slobodu odabira koje izvore u pripremi žele koristiti. Ove godine im je, uz sate pripreme za maturu, omogućeno i korištenje aplikacije “Educiraj me”, pa pretpostavljam da će to koristiti do pred same ispite. Svi učenici imaju pravo pristupa maturi, tj. nemamo nikoga u samoizolaciji - kaže Vanja Knez iz te škole.
Možda ste propustili...