Crna kronika
U BLIZINI ŠODOLOVACA

Radnik kosio travu pa aktivirao dvije bombe u kanalu
Objavljeno 10. lipnja, 2021.
Ozlijeđenih, srećom, nije bilo, a eksplozija je oštetila stroj malčer i blatobran traktora

Zbog neodgovornih pojedinaca koji bacaju zaostalo oružje i bombe umalo je u utorak stradao radnik koji je kosio travu. Kako doznajemo iz policije, oko 10.10 između Koritne i Šodolovca, u kanalu Veliki Medveš, došlo je do eksplozije.



- Radnik tvrtke je prilikom košnje kanala malčerom aktivirao dvije bombe. Ozlijeđenih nije bilo, a eksplozijom je oštećen malčer i blatobran traktora. Očevid su obavili policijski službenici očevidne ekipe Policijske postaje Đakovo u suradnji s policijskim pirotehničarom. Pravnoj osobi nanesena je materijalna šteta od oko 5000 kuna. Nadležnom državnom odvjetništvu policija podnosi kaznenu prijavu i nastavlja traganje za nepoznatim počiniteljem koji je neodgovorno odbacio bombe i doveo u opasnost ljude i imovinu - doznajemo iz Policijske uprave osječko-baranjske.

Identična situacija dogodila se u rujnu 2018., kada je priilikom košenja trave u kanalu u blizini mjesta Ćelije djelatnik osječke tvrtke prešao strojem preko ručne bombe M-75 te ju aktivirao. Srećom, radnik u eksploziji nije ozlijeđen. Više je takvih nesreća zabilježeno na osječkom području u posljednjih desetak godina. Tako je pri čišćenju kanala u Vlačićevoj ulici u Tenji 30-godišnji djelatnik vinkovačke tvrtke žlicom radnog stroja aktivirao ručnu bombu M-75. Srećom, radnik nije ozlijeđen, ali je nastala šteta na stroju od više tisuća kuna. Godinu dana prije ispred mjesta Ada, kod Đakova, djelatnik osječke tvrtke Cesting strojem za košnju trave, također u kanalu, naišao je na odbačenu ručnu bombu M-52, koja je pri tome eksplodirala.

Za kazneno djelo dovođenja u opasnost ljudi i imovine predviđena je zatvorska kazna u trajanju od šest mjeseci do pet godina, no problem je u tome što se osobe koje su pobacale oružje, bombe i ostala minsko-eksplozivna sredstva po poljima, šumama, kanalima i gradskim ulicama, u pravilu, nikada ne pronađu. Zbog takvih je osoba ugašeno više života, pa i dječjih, a više je osoba ozlijeđeno.

Za razliku od njih, sve veći broj građana odlučuje se predati policji oružje dobrovoljno. Tako je u utorak u 15 sati u Slavonskom Brodu, čisteći pomoćne objekte obiteljske kuće, 51-godišnjak pronašao tri ručne bombe, jednu metalnu improviziranu ručnu bombu i 311 komada nerasprskavajućeg streljiva. Građanin je pozvao policiju i policijski pirotehničari preuzeli su bombe i streljivo te ih odnijeli na sigurno. Oružje će se naknadno na siguran način uništiti.

Iz policije svaki dan podsjećaju građane da akcija "Manje oružja, manje tragedija – Izbacimo uljeza" još uvijek traje, jer zabranjenog oužja ima puno, kako po domovima građana tako i na otvorenom.

Sandra Lacić

S PIŠTOLJEM PREKO GRANICE S BiH
Na graničnom prijelazu Stara Gradiška u utorak u 20.42 prekontroliran je 65-godišnji državljanin Bosne i Hercegovine koji je upravljao autom slovenskih registracija. “Carinici i policajci pronašli su pištolj i spremnik s 14 komada streljiva, koje predmetni nije prijavio policiji. Utvrđeno je da 65-godišnjak posjeduje oružni list Slovenije”, doznajemo od Kate Nujić, glasnogovornice PU brodsko-posavske. Oružje i streljivo 65-godišnjaku su oduzeti te protiv njega slijedi prekršajna prijava mjerodavnom općinskom sudu.
Možda ste propustili...

ZA VIKEND U OSJEČKO-BARANJSKOJ ŽUPANIJI

158 prebrzih i 23 pijana vozača

NA PRIJELAZU STARA GRADIŠKA

Pijan pokušao autom u BiH

Najčitanije iz rubrike