Mozaik
POČEO JE 31. ANIMAFEST, SVJETSKI FESTIVAL ANIMIRANOG FILMA U ZAGREBU

Bogat program na
nekoliko lokacija
Objavljeno 8. lipnja, 2021.

Nakon svečanog otvorenja 31. Svjetskog festivala animiranog filma, utorak na Animafestu je donio prvi dan u potpunosti ispunjen filmskim i popratnim programima u svim kinima i izložbenim prostorima.



U Kinu SC-a počela je Svjetska panorama, tradicionalni nenatjecateljski program s odvažnim i napetim filmovima koji podjednako uključuju radove slavnih filmaša i novih glasova animacije. Dovoljno je reći da se ove godine u njoj mogu vidjeti i novi filmovi Georgesa Schwizgebela, Saše Svirskog i Reinholda Bidnera, kao i filmovi iz Martinika, Egipta i Katara. Nerijetko nekonvencionalni i eksplicitni, filmovi u Svjetskoj panorami poziv su na gledanje drugim očima. U ovom prvom segmentu uz “Refleksiju” Alana Bidarda s Antila mogla se vidjeti i njemačko-sirijska koprodukcija “Ugodan vam pas!” i brazilska “Magnetica”, kao i novi radovi nekih Animafestovih starih znanaca. Slijedila je retrospektiva Škole za umjetnost i dizajn u Luzernu s 11 ostvarenja od kojih neka potpisuju i danas već afirmirani autori poput Aline Schoch, Kiliana Vilima i Samuela Pattheya. Školu je predstavio njezin osnivač Otto Alder.

Na natjecanju studentskog filma viđen je originalni, vizualno raskošni i dirljivi francuski emigrantski film “Zvijer” o djevojčici i krijumčaru na naslovnom zloglasnom teretnom vlaku, formalno inovativni kineski “Tatata” ostvaren mapiranjem klasične animacije na stop animacijom pokrenute gipsane skulpture, izraelski “No More” još nije puno nastao na razmeđu slikarskog triptiha boschovskih utjecaja i hebrejske tradicije itd.

Elitni večernji termin u SC-u donio je Veliko natjecanje kratkometražnog filma, također uz razgovor s autorima. Prikazani su između ostalih kineski “Zlato proždire ljude”, novi film animacijske zvijezde Tomasza Popakula “Mjesec” i pakistanski film “Swipe”. Program Kina SC-a zaključio je poetski dokumentarni esej “Arhipelag” s potpisom Félixa Dufour-Laperrièrea, intimno-povijesna, psihogeografska plovidba rijekom St. Lawrence. Ovaj nostalgični dugometražni film stanja u 12 tehnika ujedno je i memento za kolonijalizmom pogođeno starosjedilačko stanovništvo.

U Galeriji SC-a publika može pristupiti virtualnim, često i interaktivnim iskustvima okupljenima u natjecanju VR animacije. Natjecanje traje sve do subote, svakoga dana od 11 do 19 sati.

Kino Tuškanac u utorak je bilo posvećeno prvim dvama panelima 8. međunarodnog znanstvenog simpozija o animaciji Animafest Scanner. Predavanje je održao Xavier Kawa-Topor, a na panelu o animaciji i bioraznolikosti (odn. njezinu izostanku) te se nastavljaju onim o animaciji u javnom prostoru, uz njega su izlagali i Andrijana Ružić, Olga Bobrowska, Vicky Smith, Martina Tritthart, João Paulo Schlittler i Wayner Tristão Gonçalves. T.K.



EROTIKA
7. segment tematskog programa ljubavi pod nazivom “Požuda”. Riječ je o erotskim filmovima koji obasežu i povijesne kuriozume poput Eveready Harton u “Zakopanom blagu”, američke humorne pornografske minijature iz 1928. anonimnih autora nastale u čast Winsora McCaya, klasične naslove poput “Radosti života” iz 1934., bisere 1990-ih kao što su “Uklonjeno” i “Ahilej” do novijih naslova poput “Konkubinine gozbe”, “Milovanja u kuhinji” itd.
Možda ste propustili...

D., ŽELJEZNE PILULE I EXTROFT DIJELIT ĆE POZORNICU S VELIKANIMA

Na INmusic festivalu #16 predstavit će se čak tri izvrsna Superval benda

KRATKI FILM REDATELJA NEBOJŠE SLIJEPČEVIĆA

Hrvatski film u selekciji Cannesa

FILM U HRVATSKA KINA DOLAZI 25. SRPNJA

Kad je Deadpool sreo Wolverinea

Najčitanije iz rubrike