Ekonomija
HRVATSKI PROIZVOĐAČI PROIZVODE SIGURNU I ZDRAVU HRANU

Posljednjih godina hrvatsko mlijeko bilježi pozitivan trend u higijenskoj kvaliteti, čak 95 % u prvom razredu
Objavljeno 9. lipnja, 2021.
Hrvatski proizvođači proizvode sigurnu i zdravu hranu. Objavili su to iz Ministarstva poljoprivrede i dodali da provode čitav niz projekata. - Prošle godine na tržište smo plasirali dvije besplatne aplikacije HRana i HRiba. Preko aplikacije HRana građani mogu pronaći informacije o nesukladnim proizvodima za koje se provodi opoziv s tržišta, a nalaze se na tržištu i u roku trajanja, uz redovita ažuriranja i obavijesti koje se šalju građanima. Aplikacija HRiba ima za cilj potrošačima omogućiti više podataka o kojoj se vrsti ribe radi, svježini ribe, gdje je ulovljena i kojim alatom, zatim informacije o ribaru koji je ulovio, kao i tko je bio prvi kupac, a u planu je širenje sustava na uzgojnu tunu koja ide na hrvatsko tržište. Do sada je prosječna potrošnja proizvoda ribarstva i akvakulture po glavi stanovnika u 2018. iznosila 18,06 kg, a u 2019. je došlo do povećanja potrošnje te je ona iznosila 20,02 kg. ​Također, posljednjih godina hrvatsko mlijeko bilježi pozitivan trend u higijenskoj kvaliteti, čak 95 % domaćeg mlijeka je u prvom kvalitativnom razredu, zbog čega ne čudi podatak da 93 % ispitanika smatra da na deklaraciji za mlijeko i mliječne proizvode treba biti naveden točan naziv zemlje. Prema podatcima Eurostata o prodaji pesticida i ukupnoj korištenoj poljoprivrednoj površini, Hrvatska je u donjem dijelu ljestvice država članica po potrošnji pesticida po hektaru, s potrošnjom otprilike upola manjom od prosjeka EU-a, istaknuli su iz Ministarstva poljoprivrede i dodali da je trend smanjenja potrošnje pesticida u Hrvatskoj brži od prosjeka smanjenja u EU-u, a istovremeno su povećane površine pod ekološkom proizvodnjom. Inače, Ministarstvo poljoprivrede uvodi i Nacionalni sustav kvalitete poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda "Dokazana kvaliteta", dobrovoljni sustav koji je uspostavljen radi postizanja bolje prepoznatljivosti proizvoda više kvalitete. Z.Rupčić

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike