Regija
POŠTIVANJE CERTIFIKATA

Oni brinu da su ekološki proizvodi zaista - ekološki
Objavljeno 8. lipnja, 2021.
Najviše okupirani prilagođavanju sustava tvrtke za akreditaciju koju čekaju
VINKOVCI - Oni provode postupak stručnog nadzora nad ekološkom proizvodnjom poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda sukladno temeljnim zahtjevima te postupak potvrđivanja, certificiranja, sukladno temeljnim zahtjevima za ekološku proizvodnju.

Ekoplant j.o.o. osnovana je u ožujku prošle godine, sa sjedištem u Poduzetničkom inkubatoru. Nakon što Ekoplant provede kontrolu, nadzor proizvodnje te utvrdi da proizvođač poštuje sve zakonom propisane standarde ekološke proizvodnje, dodjeljuje potvrdnicu - certifikat kojim se potvrđuje da su ekološka proizvodnja, proces ili usluga sukladni s propisanim temeljnim zahtjevima za ekološku proizvodnju.

Mladi tim


Kako je rođena ideja o osnivanju tvrtke za nadzor ekoproizvodnje, pitamo vlasnika Dragana Dobrića.

- Ideja za osnivanje tvrtke za ekološki nadzor i certifikaciju ekoloških proizvoda, mogu reći da se nakupljala duže vrijeme, dok konačno nije prešla u stvarnost. Jednostavno se stvorio stručan, mlad i sposoban tim pun pozitivnih misli i vedrog duha. Pokazalo se da je trenutak za stvaranje tvrtke bio idealan, iako je to bilo u vrijeme najveće pandemije koronavirusom. Trenutačno pozicioniranost na tržištu i nije najbolja, jer u Vukovarsko-srijemskoj županiji nije veliki broj ekoloških proizvođača za razliku od okolnih županija, primjerice, Osječko-baranjske, što nam istovremeno daje prednost, jer potencijala ima te uz dobar angažman mislimo da za nas nema granica - kaže Dragan Dobrić.

Dodaje i kako tvrtka trenutačno zapošljava tri osobe i najviše su zaokupirani prilagođavanju sustava tvrtke za akreditaciju koja ih očekuje uskoro. Akreditacija je ocjena treće strane, pojašnjava Dobrić, koja se odnosi na tijelo za ocjenjivanje sukladnosti, a kojom se daje formalni dokaz njegove osposobljenosti za obavljanje određenih zadataka ocjenjivanja sukladnosti. Također planiraju u iduće dvije godine zaposliti dosta novih djelatnika i ustrojavanje stručnog tima, ponajviše agronomske struke.

- Trenutačno smo usredotočeni samo na biljnu proizvodnju i preradu, jer smo još uvijek u razvoju, ali u planu nam je uvođenje kontrole životinjske proizvodnje i distribucije u skoroj budućnosti tako da bismo imali zaokruženu cjelinu, poljoprivrednu proizvodnju. Postupak kontrole i certifikacije je složen postupak, tako da kupci mogu biti sigurni da svi proizvodi koji imaju ekoznak zadovoljavaju sve uvjete pravilnika ekološke proizvodnje, što znači da je taj proizvod zaista ekološki. Lažno predstavljanje ekološkog proizvoda strogo je zabranjeno i kažnjivo djelo. Kako potrošač ne bi bio prevaren, treba znati da svaki ekološki proizvod ima ekoznak i potvrdnicu koju mora dobiti na uvid kad je zatraži – pojašnjava Dobrić, dodajući kako ocjenjivanje i preglede još ne rade, jer čekaju odobrenje Hrvatske akreditacijske agencije. Dobrić je stjecao iskustvo radom u drugim kontrolnim kućama i kaže kako je ovaj posao zaista jedinstven.

Novi doživljaj


- Svaki odlazak na teren donosi neki novi doživljaj. Bilo je situacija od zapadanja vozilom, ostajanja bez goriva, pa sve do kvarova na vozilima. Jedan je klijent čak razbio karter motora na svom vozilu, jer je bio siguran da tim putem možemo ići bez problema. Zanimljivo je to što nas svaka kontrola vodi u drugi kraj Hrvatske, od Slavonije, pa sve do priobalja te tako upoznajem mnoge ljude, nova mjesta i običaje - kaže Dobrić. Dodaje kako nije baš lako biti poduzetnik u Hrvatskoj, najviše zbog spore i zahtjevne administracije.

- Najveće poteškoće zadaje nam usporenost sustava od samog osnivanja pa sve do akreditacije koju čekamo gotovo godinu dana. Prva godina poslovanja prošla je relativno brzo uz poteškoće izazvane koronavirusom kako u cijeloj Hrvatskoj, tako i našem poslovanju. Kako nam je prošla godina u samom startu osnivanja i pokretanja bila teška, za 2021. moramo biti optimistični i nadati se da će biti uspješna, jer vidimo da korona jenjava i da se polako vraćamo na normalno, a to je jako važno – zaključuje Dobrić, i dodaje kako su u ukupnoj površini ekoloških oraničnih usjeva od 52.587 hektara u 2019. najzastupljenije žitarice, industrijsko bilje uljarice te aromatsko i ljekovito bilje, a od 14.934 hektara trajnih nasada najzastupljeniji su voćnjaci s 11.906, maslinici s 1888 i vinogradi s 1072 hektara.

Miroslav Flego

Ekološka proizvodnja u porastu
Prema službenim podacima Državnog zavoda za statistiku, u Hrvatskoj u 2019. evidentirano je 5548 subjekata u ekološkoj poljoprivredi, od čega su 5153 ekološka poljoprivredna proizvođača i 395 poljoprivrednih prerađivača. Usporedbe radi, broj ekoloških poljoprivrednih proizvođača bio je 2013. godine 1608, dok je bio samo 181 prerađivač. Ukupno je 2019. pod ekološkom proizvodnjom bilo 108.169 hektara, što je činilo 7,2 posto u odnosu na ukupno korištenu poljoprivrednu površinu. Prema planovima RH trebalo bi ekoproizvodnje biti 10 posto od ukupno korištenih poljoprivrednih površina. Zadnjih desetak godina izrazit je trend rasta udjela površina pod ekološkom proizvodnjom u ukupno korištenim poljoprivrednim površinama. Primjerice, u 2007. površine pod ekološkom proizvodnjom činile su udjel od samo 0,6 posto.
Možda ste propustili...

UČENICI INDUSTRIJSKO-OBRTNIČKE ŠKOLE VIROVITICA

Dravskoj priči donirali presadnice cvijeća

PROLJETNI TRENING “AKTIVNE HRVATSKE”

Beli Manastir vježbat će s Asjom Petersen

GRADSKA LIMENA GLAZBA DONJI MIHOLJAC

Nove odore, note, nastupi, seminari

Najčitanije iz rubrike