Regija
NAGRAĐENA KREATIVNOST I INOVATIVNOST

"Dravska priča" - od ruševine do atrakcije
Objavljeno 7. lipnja, 2021.
Prije deset godina bio je to ljetnikovac grofa Draškovića u kojem je u funkciji bila samo polovina objekta, u kojem je bio razred područne škole. Na dijelu zgrade urušio se krov. Zahvaljujući Virovitičko-podravskoj županiji, europskim i sredstvima različitih ministarstava, ljetnikovac je postao dojmljiva "Dravska priča". Prostor nekada zarastao u šikaru danas je perivoj sa šetnicama, poučnim stazama, sjenicama, odmorištem za rode, učionicama na otvorenom... Ovdje se može noćiti, voziti bicikl, upoznati floru i faunu obala rijeke Drave, kanuima istraživati obale i tok ove rijeke koja se nalazi manje od pet minuta od "Dravske priče". U podrumskom je dijelu bogati Centar za multimediju, gdje se može doznati kako izgleda dabrov brlog, što se nalazi u kapljici vode... Na krovu je zimski vrt. Tu su i vidikovac, suvenirnica, vrt mirisnih doživljaja, voćnjak, dječje igralište.

I zato nije iznenađenje da je Posjetiteljski centar "Dravska priča" iz Noskovaca dobitnik nacionalne nagrade Simply the Best u kategoriji novi projekt u turizmu za 2020. godinu. Tu nagradu za kreativnost, inovativnost i razvoj turističke ponude dodjeljuje Udruga hrvatskih putničkih agencija i turistički časopis Way to Croatia, a "Dravsku priču" nominirala je Turistička zajednica VPŽ-a.

- Radili smo korak po korak. Prvo smo zgradu stavili pod krov, pa krenuli u uređenje unutrašnjosti, okoliša, podruma. Danas je Posjetiteljski centar "Dravska priča" kompletna priča – kazuje ravnateljica Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode i ekološkom mrežom VPŽ-a Tatjana Arnold Sabo.

Župan Igor Andrović izrazio je zadovoljstvo nagradom i Dravskom pričom:

- Prije desetak godina ovdje je bila ruševina ljetnikovca grofa Draškovića, ali uz sredstva EU-a i VPŽ-a te veliki entuzijazam ravnateljice Tatjane Arnold Sabo, koja je cijelu sebe dala u ovaj projekt, izgrađen je Centar za posjetitelje "Dravska priča", koji je prvorazredna turistička atrakcija.
Možda ste propustili...

DO VALENSA I IZ OSIJEKA I SL. BRODA

Vikend uz glazbu, craft pivo, stare vinile, stripove

NA VIJEĆU UZ DAN OPĆINE PETRIJEVCI I O NOVIM PROJEKTIMA

Priključci na odvodnju za građane će biti besplatni

Najčitanije iz rubrike