Mozaik
28. PUT DODIJELJENI SU PORINI

Trijumf Pavela, ali pjesmu godine ipak ima Massimo
Objavljeno 6. lipnja, 2021.
Najbolju žensku izvedbu imala je Vanna, mušku Damir Urban, a za izvedbu grupe s vokalom Porin su dobili Goran Bare & Majke

Završila je dugo iščekivana 28. dodjela Porina, i to prva na otvorenom. Tom su prilikom izvođači nastupali uživo, i to pred publikom koju su činili neki od nominiranih izvođača.



Tri za 9OF3


Veliki uspjeh postigla je grupa Pavel sa suradnicima osvojivši čak četiri statue Porina. Njihov "Ennui" proglašen je Albumom godine, ali i Najboljim albumom pop-glazbe. Porin za Najbolje likovno oblikovanje osvojio je Filip Gržinčić upravo za "Ennui", a suradnja Pavela i Tedija Spalata nagrađena je za Najbolju vokalnu suradnju na pjesmi "Ne daj na nas". Pjesmom godine, ipak, proglašena je Massimova "Mali krug velikih ljudi" autora Ivana Dečaka. Porina u kategoriji Novi izvođač godine osvojila je Albina. Vanna je osvojila Porin za Najbolju žensku vokalnu izvedbu ("Puna memorija"), a Porin za Najbolju mušku vokalnu izvedbu pripao je Damiru Urbanu ("Nitko osim nas"). U kategoriji Najbolja izvedba grupe s vokalom Porin su dobili Goran Bare & Majke ("Rođen za suze"), a Vinko Ćemeraš & Talvi Tuuli osvojili su Porin u kategoriji Najbolji album rock-glazbe za "Na putu". Najboljim albumom zabavne glazbe proglašen je "91+" Stjepana Jimmyja Stanića & Orkestra Josipa Cvitanovića. Tri statue odnose 9OF3 (Ivan Pešut, Bruno Kovačić i Miroslav Lesić) sa suradnikom: za Najbolju snimku albuma za "9OF3", za Najbolji instrumentalni album (izvan klasične i jazz glazbe) za "9OF3" te za Najbolju instrumentalnu izvedbu (izvan klasične i jazz glazbe) za skladbu "Lenny Bonham". Rundek & Ekipa osvojili su Porin u kategoriji Najbolji album alternativne glazbe za "Brisani prostor" Alejuandro Buendija odnosno Saša Antić nagrađen je za Najbolji album hip hop glazbe ("Škrinja"), a Je Veux nagrađena je za Najbolji album ekektroničke glazbe ("I Glow"). Cubismo & Jazz orkestar HRT-a nagrađeni su s dvije statue: za Najbolji album jazz glazbe ("Tumbao") te za Najbolju skladbu jazz glazbe ("Dani u Havani"). Za Najbolju izvedbu jazz skladbe nagrađena je Elvis Stanić Group za "Peter Pan Picking Strawberries 2020". Filip Gržinčić nagrađen je i u kategoriji Najbolji videobroj za "Dangerous Waters" J.R. Augusta. Producentom godine proglašen je Goran Kovačić, a Porin za Najbolji aranžman osvojio je Ivan Pešut za skladbu "Boje" Nike Turković.

21 lice ljubavi


Dvije statue Porina kući odnose i Solisti i Zbor Bavarskog radija; orkestar Minhenskog radija te dirigent Ivan Repušić, u kategoriji Najbolji album klasične glazbe za album "Igor Kuljerić: Hrvatski glagoljaški rekvijem" te u kategoriji Najbolja izvedba klasične glazbe za izvedbu istoimene skladbe. Najboljim albumom Božićne glazbe proglašen je album "Na Božić sve najbolje - naša ljubav za njihova srca - duhovne pjesme" raznih izvođača. Porin za Najbolji album s raznim izvođačima pripao je albumu "67. Zagrebački festival", a najbolji koncertni album je "Live at Hrvatski glazbeni zavod" u izvedbi J.R. Augusta. Za Najbolju skladbu klasične glazbe nagrađen je Silvio Foretić za "Concerto Rosso, za klavir i orkestar", a Najbolju snimku albuma klasične glazbe ima Marijana Begović za album "Nebo i zemlja Tomasa Cecchinija". Porin za Najbolju produkciju albuma klasične glazbe osvojio je Krešimir Seletković za album "Vatroslav Lisinski: Porin, viteška opera u pet činova".

Album “U sjećanje na Mikija - koncert iz Lisinskog ‘Nek’ noćas pjesme plove’” u izvedbi raznih izvođača osvojio je Porin u kategoriji Najbolji album tamburaške glazbe. Najboljim albumom pop-folklorne glazbe proglašen je album “21 lice ljubavi” čiju produkciju potpisuju Branimir Jovanovac i Denis Špegelj, a izvode Najbolji hrvatski tamburaši dok je album “For Him And Her” izvođačice Amire Medunjanin osvojio Porin u kategoriji Najbolji World Music album. Najboljim tematsko-povijesnim albumom proglašen je album “Oliver Dragojević - Live - Original Album Collection” Olivera Dragojevića, a Najboljim albumom popularne duhovne glazbe proglašen je album “Sve će biti dobro”.

Tanja Kvorka

KIĆI NAGRADA ZA ŽIVOTNO DJELO
Zanimljivo je da je skladatelj, dirigent, pijanist i pjevač Silvio Foretić, koji je dobio Porin za Najbolju skladbu klasične glazbe, također i ovogodišnji dobitnik Porina za životno djelo. Osim Foretića, statuu Porina za životno djelo u prijenosu uživo dobila je i Zdenka Kovačiček, jazz, rock, ali i blues i soul pjevačica. Porin za životno djelo ove godine dobio je i posmrtno, veliki pjevač i zabavljač Krunoslav Kićo Slabinac, kojem je u prijenosu odana počast izvedbom njegova velikog hita “Zbog jedne divne crne žene”.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike