Mozaik
ŽIVIO JE U GRADU NA ČETIRI RIJEKE

Mladi se Tesla vratio u Karlovac na muralu
Objavljeno 10. svibnja, 2021.
Lesić je mural veličine 15 sa 6 metara radio po fotografiji koja Teslu prikazuje u maturantskim ili brucoškim danima

Muralom Nikole Tesle na višekatnici zgrade u karlovačkoj četvrti Rakovac slikar Leonard Lesić "mladog Teslu" vratio je u grad gdje je tri godine živio i školovao se.


Mirko Butković, predsjednik Udruge "Nikola Tesla Karlovac", kaže da se zbog pandemije mural mladog Tesle predstavio skromno, ali da je trajno oplemenio gradski prostor vrijednim umjetničkim djelom. Lesić je mural veličine 15 sa 6 metara radio po fotografiji koja Teslu prikazuje u maturantskim ili brucoškim danima, dakle onakvog kakav je bio kada je slavni izumitelj pohađao Carsku i kraljevsku veliku realku (današnja Gimnazija Karlovac), u kojoj je stekao prva veća tehnička znanja i posebno se zainteresirao za fiziku.


Školske godine 1870./71. pohađa četvrti razred i ima četrnaest godina. Sljedeće godine ide u šesti razred, a 1872./73. u sedmi razred. Tesla je iz četvrtoga prešao u šesti razred jer je škola dobila sedmi razred, pa je između tri niža i tri viša ubačen jedan razred.


Od sačuvanih dokumenata Zapisnik broj 10 sa sjednice nastavničkog zbora održane 11. veljače 1873. sadrži imena pohvaljenih i ukorenih učenika pojedinih razreda. Nikola Tesla pohvaljen je iz povijesti, a ukoren zbog loše ocjene iz matematike. Ocjena je do kraja godine bila ispravljena, a vjerojatno je bila posljedica duže bolesti. U završnoj svjedodžbi iz matematike ima odličnu ocjenu.
Tesla je stanovao na Rakovcu nešto dalje od Gimnazije i ove zgrade s muralom u Ulici Izidora Kršnjavog. Kuće u kojoj je stanovao više nema, a bila je blizu rijeke Korane. H
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike