Dome slatki dome
IDEJE KREATIVNO I PRAKTIČNO

Uživajte u proljeću u vrtu, ali i na balkonu
Objavljeno 6. svibnja, 2021.
Vodite računa da svaki cvijet pozicionirate na mjesto koje mu najviše odgovara i na kojemu ima sve što mu je potrebno za rast

Ako živite u stanu i nemate vrt, to ne znači da trebate posve odustati od ideje da uživate u vlastitom vrtu prepunom omiljenog cvijeća i zelenila. Bez obzira na to koliko je velik ili malen, balkon vam jednako dobro može poslužiti kao mjesto raskošnog vrta, piše styleathome.com. Evo nekoliko savjeta kako stvoriti mali vrt na balkonu...

Ako na balkon planirate smjestiti išta više od stola i nekoliko stolica, informirajte se o maksimalnoj nosivosti balkona. Samo pola većeg lonca napunjenog vlažnom zemljom može težiti i do 200 kilograma, tako da valja biti oprezan. Organiziranje vrta na balkonu znači da ćete sve vrećice sa zemljom, posude, lončanice i biljke morate unijeti u stan. Stoga prilikom kupnje budite oprezni i realni te svjesni da svu potrebnu opremu i biljke morate moći unijeti u lift ili pak nositi po stepenicama i hodnicima.

Biljke odaberite s obzirom na uvjete koji vladaju na balkonu te vodite računa da svaki cvijet pozicionirate na mjesto koje mu najviše odgovara i na kojemu ima sve što mu je potrebno za rast. Sunčane zrake punom jačinom griju i do šest sati na dan, a stalni vjetar i velika visina lako i brzo mogu isušiti biljke. Ako niste sigurni da će biljke moći preživjeti u vašem novom vrtu, radije odaberite one otpornije i manje zahtjevne te postavite zaštitu od vjetra.

Velike posude za cvijeće izrađene od lagane plastike, drva ili otpornog stakla na balkonu mogu prezimiti zajedno s otpornijim trajnicama. Kako biste smanjili težinu lonaca za cvijeće, trećinu dna napunite zgnječenim plastičnim posudicama koje ste dobili uz kupljene sadnice ili pak stiroporom. Na taj način posude neće biti preteške, a spriječit ćete i ispiranje zemlje.

Upitajte se kako se želite osjećati u svom novom vrtu na balkonu. Želite li uživati u sjenovitom kutku prepunom zelenila ili, pak, na sunčanom tropskom mjestu? Želite li uživati u pogledu koji se pruža s vašeg balkona ili, pak, želite cijeli vrt zagraditi biljkama i ogradom? Vrt organizirajte tako da najbolje odgovara vašim željama i potrebama, a prilikom uređenja zbog mogućeg manjka prostora ne zaboravite iskoristiti i okomiti prostor.

Isplanirajte kutak u koji ćete pospremiti alat, vreće sa zemljom, dodatne posude i cvjetnjake, gnojivo, ali i jastuke, ukrase, svijeće i sve ono što ne može ostati vani tijekom zime ili pak kišnih dana.

Tanja Kvorka
VODA NA BALKONU
Kako ćete zalijevati svoje biljke? Dobra je ideja lagano crijevo spojiti sa slavinom u kuhinji ili kupaonici te tako zaliti cvijeće. U suprotnom ćete morati nositi vodu u kanti preko tepiha u dnevnoj sobi, posebice uz napomenu da ljeti neke manje lončanice treba zaliti do dva puta u danu.

I odvodnja vode je važna: idealno rješenje bilo bi pod s prirodnim padom i s ispustom za vodu na rubu balkona, no dobro može poslužiti i gumena prostirka koja će zaštititi pod od viška vode. U suprotnom, višak vode mogao bi uništiti pod balkona i čak procuriti na kat ispod.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike