Novosti
BOLJA PRIPREMA I OSIGURANJE PRAVILNE PROVEDBE IZBORA

Podsjetnik i webinar za članove biračkih odbora
Objavljeno 5. svibnja, 2021.
Za 65.000 članova biračkih odbora, koliko će ih biti na lokalnim izborima, Državno izborno povjerenstvo izradilo je podsjetnik i webinar radi što bolje pripreme za osiguranje pravilne provedbe izbora. Podsjetnik i webinar dostupni su na mrežnoj stranici DIP-a, a na dan izbora podsjetnik će biti i u papirnatom obliku na biračkim mjestima.

Važnost rada biračkih odbora ističe i potpredsjednica DIP-a Ana Lovrin, koja podsjeća da su lokalni izbori najsloženiji. "Birački odbori su srce izbora, izbori se primarno događaju na biračkom mjestu, ono što tamo provedete i zapišete u zapisnik o svom radu temelj je za utvrđivanje rezultata", rekla je, dodajući da je važno da svi budu dobro upoznati s izbornim procesima, ovlastima i dužnostima.

Složenosti ovih izbora, podsjeća, pridonosi to što se na jednom biračkom mjestu provode četiri, odnosno pet vrsta izbora (članovi županijske skupštine, gradskog, odnosno općinskog vijeća, župan, načelnik, odnosno gradonačelnik i njihovi zamjenici). U nekim općinama i gradovima biraju se i zamjenici iz reda nacionalnih manjina, kao i hrvatskog naroda tamo gdje je u manjini.

Radi lakšeg snalaženja glasački listići i zapisnici su različite boje. Članovi biračkih odbora dobit će po 350 kuna, a predsjednik i potpredsjednici po 400 kuna po izbornom krugu. H
Možda ste propustili...

IVAN ANUŠIĆ SLAVONSKI LIDER HDZ-A O POSTIZBORNIM PREGOVORIMA

Formirat ćemo novu vladu, pregovori neće dugo trajati

U IPSOSU VRLO ZADOVOLJNI ODRAĐENIM

Izlazna anketa gotovo pogodila rezultate izbora

Najčitanije iz rubrike