Novosti
POLITIČKI SKANDAL U SLAVONIJI

SDP bez kandidata za župana, prikupili nedovoljno potpisa
Objavljeno 1. svibnja, 2021.
SDP u Osječko-baranjskoj županiji nije skupio dovoljno valjanih potpisa potpore svom nestranačkom kandidatu Denisu Ambrušu, koji je u rujnu 2018. napustio tu stranku, te neće imati svog kandidata za župana.

Blamaža SDP-a dala se naslutiti prije nekoliko dana, kada dotadašnji predsjednik županijskog SDP-a Domagoj Hajduković i čelnik osječkog ogranka nisu postigli dogovor o listi kandidata za izbore za Osječko-baranjsku županiju. Nakon toga je Hajduković odstupio s funkcije, a za županijskog povjerenika stranke izabran je Damir Tomić koji nam je u petak poslijepodne potvrdio da nisu imali dovoljno potpisa za Ambruša.

- Nažalost, to je posljedica toga što smo imali samo dva dana za nešto što se inače radi 14 dana. U realnom svijetu, kada se skupljaju potpisi, u 14 dana imate otprilike 10 % nevažećih. Naravno, diže se broj nevažećih kada se radi tako stihijski. I što da vam kažem, to je umjesto 10 % postalo 20 % nevažećih. Jednostavno, nije bilo vremena. Mi smo predali što smo imali, iscrpili smo sve svoje resurse, i to je to - kaže Tomić. A, dodaje, trebalo je sastaviti i listu, što je također bio prioritet, te je 47 ljudi u srijedu ili četvrtak moralo donijeti potvrde o nekažnjavanju.

Treba reći kako je bilo potrebno 3200 potpisa, a oni su ih, kaže Tomić, prikupili 3897, ali na kraju im je, kaže, nedostajao 181 potpis. To znači da su imali samo 3019 važećih potpisa, a nevažeća ili nevjerodostojna bila je gotovo trećina - 878 potpisa. Od toga je 458 birača bilo dvaput potpisano, 237 s neispravnim OIB-om, 19 s nepotpunim podatcima, sedam ih ne postoji u registru birača, za 16 potpisanih podatci su nečitljivi, a za 130 podatci su neusklađeni s registrom.

- Ne možemo si dopustiti luksuz da dva dana prije predaje nemamo složene liste i da posljednjeg dana predajemo sve. Jer da smo predali prije i doznali koliko potpisa nedostaje, mogli bismo organizirati prikupljanje potrebnih potpisa. Neću se sada žaliti, ali tako je, kako je - kaže Tomić.

Predsjednik SDP-a Peđa Grbin priopćio je kako je ovo dokaz da je odluka o "raspuštanju tijela Županijske organizacije bila potpuno opravdana i nužna". "Usprkos svim naporima u posljednjih nekoliko dana, nismo uspjeli kompenzirati činjenicu da se Županijska organizacija nije adekvatno pripremila za ove lokalne izbore", rekao je Grbin.

S problemima se SDP susreo i u Slavonskom Brodu. Prema neslužbenim informacijama, kandidat koji nosi SDP-ovu listu za Gradsko vijeće Stribor Valenta ima presudu iz 2014. jer punih 11 godina nije plaćao alimentaciju. I.Bošnjak