Novosti
PREDSJEDNIK I PREMIJER U NOVOM VERBALNOM DUELU

Plenković: Milanović se ponaša kao čelnik oporbe, a ne kao predsjednik
Objavljeno 28. travnja, 2021.
Ne postoji propis koji bi podrazumijevao da izvršna vlast predstavi samo polovinu kandidata za veleposlanika, rekao je premijer Andrej Plenković u srijedu, poručivši predsjedniku Zoranu Milanoviću da je po pitanju imenovanja diplomata "loptica na njegovom terenu“. Kazao je kako je Vlada Milanoviću dostavila popis prijedloga veleposlanika te da je sad na predsjedniku da odgovori i kaže ako mu se prijedlozi ne sviđaju. Premijer je rekao i kako Milanović nije dao nijedan alternativni prijedlog za veleposlanike te da će ih, kad se to dogodi, Vlada "rado razmotriti“.

Milanović je, pak, prethodno ustvrdio da Vladin prijedlog kandidata za veleposlanika nije stigao. Govoreći o kvotama diplomata kazao je da je to stvar dogovora i ne "treba biti naročito inteligentan da shvatiš da je to pola-pola". Ustvrdio je kako je mnogo važnije tko će biti predsjednik Vrhovnog suda. Predsjednik kaže i da će veleposlanik RH u Srbiji, a na čiji se rad žale vojvođanski Hrvati, doći k njemu na konzultacije ovaj tjedan, jer želi precizniju informaciju. Podsjetio je da mu je Plenković najavio "tvrdu kohabitaciju" nakon predsjedničkih izbora te ustvrdio da od tada premijer izaziva "nered". "To je naprosto jedna strast za uništavanjem i činjenjem štete", kaže Milanović.

Plenković je ocijenio da je to što Milanović kaže potvrda onoga što stalno govori - "imamo nekoga tko je izabran za predsjednika i koji je zapravo jedan licemjer koji sve što govori o drugima zapravo stalno priča o sebi. I u toj cijeloj tiradi uvreda i raznih usporedbi istodobno hini nekakvo zajedništvo". Najvažnijim drži što je "Milanović izišao iz cipela predsjednika svih građana" te se ponaša kao predsjednik koji se bori protiv HDZ-a. "To i priznaje, a to nije njegova uloga. To je temeljna postavka oko koje on sam sebe razotkriva. Ne funkcionira kao predsjednik svih, što bi trebala biti njegova zadaća, nego se trudi igrati umjesto Grbina, čelnika opozicije, i biti protiv Vlade koja je dobila povjerenje na izborima", kazao je Plenković.

O mogućnosti da vojska ne sudjeluje u obilježavanju Bljeska, o čemu je govorio Milanović, Plenković je rekao kako bi to bilo loše, nerazumno i nelogično. "Vojska je tu bila uvijek, i ne vidim što bi se trebalo dogoditi da ne budu i ove godine", dodao je. I.Bošnjak/H
MILANOVIĆ: HEROSTRATSKI JE NASTROJEN
Postupak i dogovor imenovanja šefova diplomatskih i konzularnih predstavnika RH uređen je odlukom još iz 2012., ističe Milanović. “Na nju se poziva kao na pravnu osnovu i dandanas Plenkovićeva vlada”, rekao je. U njoj piše vrlo jasno “da svemu moraju prethoditi konzultacije ministra s Uredom predsjednika”, rekao je. Smatra da bi Plenković rado danas promijenio tu odluku “da je znao”. Kritizirao je premijerovo odbijanje plana o podjeli diplomatskih predstavnika pola-pola. “A što da vam ja kažem, blokirat će, uništit će službu, čovjek je herostratski nastrojen”, rekao je aludirajući na Efežanina koji je, prema antičkoj predaji, u želji da se za njega pročuje, zapalio hram božice Artemide.
Možda ste propustili...

DIREKTIVA BITNA ZA SVE POTROŠAČE U EUROPSKOJ UNIJI

Nova pravila EU-a jamče pravo na popravak kućanskih uređaja

PRVA PRAVILA EU-A ZA SUZBIJANJE NASILJA NAD ŽENAMA

Strože kazne i bolja pomoć žrtvama