Kultura
HRVATSKI SABOR KULTURE

Kulturno-umjetnički amateri traže probe na otvorenom
Objavljeno 21. travnja, 2021.
Hrvatski sabor kulture, krovni savez kulturno-umjetničkog amaterizma koji čini 1026 udruga s 2345 izvođačkih sastava i 80.000 članova, smatra kako je daljnjom obustavom održavanja svih amaterskih kulturno-umjetničkih programa i proba nastavljena diskriminacija tih udruga u odnosu prema amaterskim sportskim udrugama kojima je dopušteno održavanje amaterskih natjecanja i treninga na otvorenom.

"Svjesni smo ozbiljnosti posljedica širenja COVID-19 i ne tražimo dopuštenje održavanja kulturno-umjetničkih izvedbi, programa i manifestacija, no smatramo nužnim, radi održivosti udruga kulturno-umjetničkog amaterizma, da se i njima dopusti održavanje proba na otvorenim prostorima, kao što su treninzi dopušteni sportskim udrugama", kaže tajnik Hrvatskog sabora kulture, dr. sc. Dražen Jelavić.

Hrvatski sabor kulture smatra da sada treba zagovarati ovu temu kako bi, kada to prilike dopuste i prođe vrhunac trećeg vala epidemije, udruge mogle nastaviti s radom jer, ako se nastavi daljnja obustava ovog sektora, one će biti prisiljene na likvidaciju.

"Likvidacija ovih udruga bit će njihov neizbježan potez jer tijekom ukupne sedmomjesečne obustave rada ovih udruga (od ožujka do svibnja i od 28. studenoga 2020. do danas) za njihove potrebe nije osmišljena ni provedena nijedna mjera nadoknade dijela ili svih fiksnih troškova koje su one imale i to za najam poslovnih prostora, režijske troškove, knjigovodstveni servis i bankarske usluge, a nisu ih uspjele platiti zbog neprikupljenih donacija kao posljedice neodržavanja svojih programa te znatno umanjenog financiranja od strane jedinica lokalne samouprave", zaključio je predsjednik Upravnog odbora HSK-a, Dejan Buvač.

Dodaju kako za te udruge nije osigurana ni potpora za očuvanje radnih mjesta za radnike s kojima imaju sklopljen ugovor o radu, a koje su primjerice ostvarile udruge sportske rekreacije. T.K.
Možda ste propustili...

NOĆ KNJIGE OTVORENA U NACIONALNOJ I SVEUČILIŠNOJ KNJIŽNICI

Najmasovnija domaća manifestacija sa 1150 programa

U POVODU SVJETSKOG DANA KNJIGE I AUTORSKIH PRAVA

Krleža, Zagorka i Tolkien u Noći knjige u Arkadiji

Najčitanije iz rubrike