Mozaik
PDF KNJIGA MK “GOLUBICA” VUKOVAR

U riječi i slikama bajkeri dobrog srca
Objavljeno 10. travnja, 2021.
Nakana je ostaviti trag o prošlosti i za budućnost o klubu koji je (pre)poznat diljem Hrvatske po svom humanitarnom radu

Oni koji nas ne poznaju, kroz ovu knjigu će nas upoznati, upoznat će bajkere opakog izgleda i dobrog srca - zapisao je tako Nenad Nenoos Barinić, u predgovoru PDF knjige "za dijeljenje" u dakle, neograničenoj nakladi, što su je (samo)izdali u prigodi 10+ godina Sportskog motokluba "Golubica" Vukovar. S mnoštvom fotografija i riječju, a k tome i zgodno začinjeno humorom, nakana je ostaviti trag o prošlosti i za budućnost o klubu koji je (pre)poznat diljem Hrvatske po svojoj okrenutosti - humanitarnom radu.

Mahom branitelji
Dokumentirat će to na točno 127 stranica lektoriranih "odokativno" i pripremljeno od onih koji "prelomit‘ znaju", a umožavati se knjiga ne smije, jer ionako se čita, i gleda, za 0 kuna. Ali, uz donaciju klubu za njihove daljnje humanitarke (jer PDF je baš idealan i za poslati sponzorima) sve se, kažu, može dogovoriti...., a i uz pivo prokomentirati. Pobrojati sve što su radili u novinskom je članku gotovo pa nemoguće, jer je poduži popis akcija SMK "Golubica" od njegovog osnivanja 13. lipnja 2009. godine, na blagdan sv. Antuna Padovanskog, zaštitnika potlačenih i siromašnih. I njima je samima trebalo tri mjeseca za poslagivanje knjige. Za sebe će reći da su obiteljski klub, umjesto motosusreta oni pomažu potrebitima, a po bajkerskom kodeksu ne toleriraju rasno, vjersko, ni nacionalno širenje mržnje.

U članstvu ih nema mnogo, no mahom su to hrvatski branitelji iz Domovinskog rata koji žele potisnuti PTSP i pomažući drugima otkloniti predrasude o bajkerima kao osobama problematičnog ponašanja. Dosta ih se bavi kulturnim i umjetničkim radom, sadašnji predsjednik Nenoos (a bilo ih je trojica dosad), poznati je strip-crtač i ilustrator, tajnik je kluba Jurke, iako ratni invalid bez obje noge, bubnjar i član Puhačkog orkestra Vukovar i pirograf, dva su člana tamburaši, dok su dvojica, nažalost, otišla trbuhom za kruhom - majstor za brodske motore je u Norveškoj, a tekstopisac i proizvođač gitara radi u Irskoj - kao konobar. Uz bajkere "Golubice" su i njihove supruge i djeca, imaju i tzv. support member, poput etnoranča Čorka, poduzetnika, zemljoradnika i vinara, bivšeg pripadnika Legije stranaca, dizajnera, Brmbija, koji u Hrvatskoj pravi najviše kilometara na motoru i dosad je proputovao 31 zemlju na tri kontinenta, slastičarku, Mrvicu basistu rock-grupe "O.K. Club". Iz Vukovara su, Vinkovaca, Osijeka..., a svima im je zajednička vožnja motora koji se, pak, "voli i čuva".

Vukovarski klub ima i svoje prepoznatljive oznake (golubica i hrvatski pleter), a zašto na kožnim prslucima nose malteški križ - pa, valja pročitati u knjizi o poniznosti, pravdi, milosrđu... Opisati SMK "Golubicu" ne može se, međutim, bez njihovih brojnih aktivnosti što ih iz godine u godinu provode vlastitim skromnim sredstvima i uz pomoć donacija, pa se u PDF knjizi našlo mjesta i za zahvalu glavnim sponzorima. Priređivač Nenoos istaknut će pritom neizostavno obilježavanje obljetnica iz Domovinskog rata, a spomenuti treba i da su gradu Vukovaru iz Srbije vratili 1991. nestali kip Isusa, sudjeluju i pri snimanju ratnih dokumentaraca, idu u Srebrenicu, a veliki je projekt, uz potporu iz RH i inozemstva i muralista Torcide, bilo 2016. uređenje Spomen-doma Bogdanovci, gdje su 5. svibnja ‘91. mještani svojim tijelima zaustavili kolonu agresorskih tenkova.

Educiraju i doniraju
Bajkeri su bili i oni koji su 2015. prikupili 5400 potpisa za osnivanje Centra za autizam u Osijeku (danas postoji!), a hvalevrijedna je i akcija "Trike za Mrvicu", gdje su oboljelom bajkeru, nakon šest mjeseci rada "nezavisne prijateljske produkcije", i uz potporu 145 motoklubova od RH sve do Iraka, kupili trike, i uz mnogo nezgoda i ljubavi, uredili ga, priredivši Mrvici iznenađenje, do suza! Pomažu i djecu s posebnim potrebama, jedan je Ivan njihov štićenik, doniraju socijalnoj samoposluzi, njihov je projekt "Bajkerska preventivna patrola", pa s MUP-om educiraju o sigurnosti u prometu, blisko surađuju s Crvenim križem i daruju krv, tradicionalno su motomrazovi.... Trenutačno skupljaju nemali novac za stambeno zbrinjavanje majke Ivanke i teško bolesnog sina Ivana Kralja (20), stradalih u potresu u Sisku, a plan za 2021. im je i motomaraton Vukovar - Dubrovnik, u znak povezivanja Hrvatske i čast žrtvama 1991. - preko Pelješkog mosta.

To je samo dio o bajkerima “Golubice” (a 20-ak ih je samo) i njihovom neumornom humanitarnom radu koji stane u novinsku priču, sve ostalo može se gledati i čitati na kompjutorskom ekranu (link na klupskoj fb stranici) - o neobičnim fotosessionima, Hollywoodu na Vuki, uspomenama i dogodovštinama s bajkerskih druženja uz pokoji ražanj, kotlić, pivo.., čudnom suputniku Zriletu i poznatim žutim “zengama”, bajkerskoj časti i obvezi, ili, pak, što znači “vjetar u dlanove”, ili kakva su praznovjerja motosvijeta (nikad ne grdite svoj motor!), bajkerske mudrosti, kod, filozofija..., i što im znači poticaj “u čast Vukovara i motoscene Hrvatske”. I za kraj uz “hvala svima” i bajkerski pozdrav “respect”, vidimo se na cesti”....

Sanja Butigan
Bajkeri su bili i oni koji su 2015. prikupili 5400 potpisa za osnivanje Centra za autizam u Osijeku
knjiga
ČITA SE

I GLEDA

ZA 0 KUNA
Možda ste propustili...

U NASTOJANJU DA SMANJI GUŽVE KOJE GUŠE GRAD NA KANALIMA

Venecija uvela prvu naplatu ulaska za turiste

VLASNICI AUTOPRAONICA TRLJAJU RUKE

Saharski pijesak “okupirao” Atenu

GLAZBENIK JE VELIKI LJUBITELJ I ZAŠTITNIK MAČAKA

Baby Lasagna i mačak Stipe postali su junaci slikovnice o prijateljstvu

Najčitanije iz rubrike