Novosti
PANDEMIJA U POŽEŠKO-SLAVONSKOJ ŽUPANIJI

Smanjite druženja, raste broj pozitivnih na koronu
Objavljeno 8. travnja, 2021.

POŽEGA - Požeško-slavonska županija bilježi znatan porast  zaraženih korona virusom, što se povezuje s blagdanima i obiteljskim druženjima. Rečeno je to na konferenciji za novinare županijskog stožera civilne zaštite. Aktivan je 201 slučaj zaraze korona virusom (COVID-19), 186 osoba nalazi se u kućnoj izolaciji, a 15 osoba je hospitalizirano. Na posljednjem testiranju obrađena su 262 uzorka, od kojih je 36 pozitivnih.


Kako je rekao župan Alojz Tomašević, situacija bi bila i teža, pogotovo za starije skupine stanovništva, da do danas nije cijepljeno gotovo 12 tisuća osoba na području Požeško-slavonske županije, od čega je oko 3 tisuće cijepljeno i s drugom dozom. Očekuje se da će do kraja travnja pristići dodatnih 7.500 doza cjepiva, pa se uz cijepljenja u ordinacijama liječnika obiteljske medicine planira i organizacija punktova u sportskim dvoranama s deset mobilnih timova. Župan je pozvao zainteresirane građane šire populacije, koji nisu u prioritetnim skupinama, da se prijave za cijepljenje, jer će uskoro i oni doći na red. Ravnatelj županijskog Zavoda za javno zdravstvo Mato Matijević kaže da je do danas procijepljeno oko 80 posto starijih od 65 godina i kroničnih bolesnika, a preostale se očekuje procijepiti do 20. travnja. Ponovio je da je cjepivo AstraZeneca i dalje sigurno, sprječava hospitalizaciju i teže oblike bolesti.


S obzirom na to da uskoro u župama počinju primanja sakramenata prve pričesti i krizme, župan Tomašević apelirao je na građane da broj osoba na proslavama smanje u skladu s propisanim mjerama, kako nakon svečanosti ne bi imali veći broj oboljelih u bolnicama i burno ljeto. (B.S.T.)