Novosti
HRVATSKA TUGUJE ZA ŽRTVOM OBITELJSKOG ZLOSTAVLJANJA

Organi tragično preminule
djevojčice spasit će život
djeci iz Mađarske i Njemačke
Objavljeno 5. travnja, 2021.
Inicijativa "Spasi me" u utorak će na sastanku s ministrom rada i socijalne politike Josipom Aladrovićem tražiti da se zabrani da djeca žive s nasilnicima

Tuga, očaj i bijes osjećaji su koji se kod mnogih izmjenjuju nakon smrti dvoipolgodišnje djevojčice s novogradiškog područja koja je od posljedica teških ozljeda glave i mozga, a koje joj je udarcima šakom nanijela majka, preminula na Uskrs u Klinici za dječje bolesti u Zagrebu. Nakon vijesti o smrti djevojčice, građani su na ogradi bolnice ostavljali poruke podrške, plišane igračke te palili svijeće.

"Od srijede, kada su je dovezli na odjel, proveli smo sve mjere intenzivističkog liječenja, no unatoč svemu djevojčica je u nedjelju preminula. Djevojčica koja je imala tragičan život učinila je možda da se osvijesti socijalna briga o onima koji su ranjivi", rekla je Karmen Kondža, pedijatrica u Jedinici intenzivnog liječenja Klinike za dječje bolesti, koja je djevojčicu primila. Goran Roić, ravnatelj bolnice, rekao je kako je smrt djevojčice vrlo tužan epilog slučaja koji je duboko potresao cijelu Hrvatsku. "Nadamo se da je naša mala pacijentica našla utjehu u vječnosti, gdje će biti sigurnija i sretnija", rekao je Roić. Organi preminule djevojčice, potvrdio je Roić, spasit će život djece u Mađarskoj i Njemačkoj, do kojih se došlo preko Eurotransplanta, čija je Hrvatska članica. Inače, prije same eksplantacije organa bilo je potrebno provesti svu formalno-pravnu proceduru koja je bila vrlo kompleksna. To je, rekao je Roić, u nedjelju uspješno obavljeno u koordinaciji Ministarstva zdravstva, kao koordinatorom za transplantacijski program, s Eurotransplantom i bolničkim koordinatorima. Svoj su potpis za doniranje organa dali i roditelji djevojčice kojima je određen jednomjesečni istražni zatvor.

Nakon saznanja o smrti djevojčice županijska državna odvjetnica u Slavonskom Brodu Mirela Šmital najavila je prekvalifikaciju optužnice protiv majke te će se sada istraga voditi za kazneno djelo teške tjelesne ozljede s ishodom smrti.

"Zbog novonastalih okolnosti doći će i do izmjena kvalifikacija kaznenog djela. Istraga se sada vodi u odnosu prema kaznenom djelu članak 120. Kaznenog zakona, a to je kazneno djelo teška tjelesna ozljeda s ishodom smrti", rekla je Šmital, dodajući kako je za to kazneno djelo zakonom predviđeno od 3 do 15 godina zatvora.

Sumnja se da je djevojčica bila zlostavljana od kada je vraćena iz udomiteljske obitelji, od studenoga 2020. do 31. ožujka ove godine. Obitelj iz koje potječe djevojčica od prije je poznata Centru za socijalnu skrb Nova Gradiška. Dijete je bilo kod udomitelja više od godinu dana, a na zahtjev roditelja Centar ga je vratio u biološku obitelj. Nakon unutarnjeg nadzora, smijenjen je Branko Medunić, ravnatelj novogradiškog Centra za socijalnu skrb. Za ostalo troje djece ovog bračnog para, koja su izuzeta iz zajedničkog domaćinstva, sumnja se da su bila zlostavljana duže vrijeme. Za ozljede koje su dovele do smrti curice osumnjičena je 24-godišnja majka, a ukupno ju se tereti za pet kaznenih djela. Ocu (27), pak, stavlja se na teret zanemarivanje i zlostavljanje za sve četvero djece, a to se odnosilo na razdoblje prije smrtonosnih ozljeda dvoipolgodišnje djevojčice.

Inicijativa "Spasi me" u utorak će na sastanku s ministrom obitelji i socijalne politike Josipom Aladrovićem tražiti da se zabrani da djeca žive s nasilnicima. Razgovor s ministrom Aladrovićem zatražili su i iz karlovačke udruge Život s osmijehom, članice krovne udomiteljske udruge Forum za kvalitetno udomiteljstvo. "Ministre, konačno stanite pred udomitelje i poslušajte što imamo reći, nemojte nas izbjegavati", poručuje se u otvorenom pismu koje je potpisala udomiteljica iz te udruge Marina Novaković Matanić. Potpuno je, kaže, kriva teza da je i najgora biološka obitelj najbolji izbor za dijete. "Iz posljednjeg tragičnog slučaja vidimo da tome nije tako i idemo svi skupa nešto učiniti da ni jedno dijete više nikada ne plati svojim životom na ovaj način", navodi se u pismu.

Iz Hrvatske komore socijalnih radnika su apelirali na Ministarstvo obitelji i socijalne politike da uz konzultacije sa socijalnim radnicima i bez odgode pokrenu potrebne promjene u sustavu socijalne skrbi. “Socijalni radnici kontinuirano pozivaju na međuresornu suradnju, smanjenje javnih ovlasti i poštivanje normativa u pogledu broja korisnika, uvažavanje mišljenja i iskustva struke te na strukturalne promjene za koje je odgovorno nadležno ministarstvo”, izvijestili su.

Milan Bugarić/H
Majci prijeti kazna od tri do 12 godina zatvora, a sumnja se i da je otac zlostavljao svih četvero djece

V. D. RAVNATELJA CENTRA ZA SOCIJALNU SKRB U NOVOJ GRADIŠKI MARIJA JUGOVIĆ

Mogući su otkazi i sankcije za djelatnika

V. d. ravnatelja Centra za socijalnu skrb u Novoj Gradiški Marija Jugović rekla je da je smijenjeni ravnatelj Branko Medunić i dalje zaposlenik Centra, a ako izvid Ministarstva pokaže propuste djelatnika u slučaju teško ozlijeđene djevojčice, najavila je sankcije.

"Medunić je diplomirani socijalni radnik, na njega će se primjenjivati odredbe o sistematizaciji radnih mjesta. U ovom trenutku radit će poslove u okviru svog zvanja‘‘, rekla je Jugović za Dnevnik Nove TV. Navela je kako bi u utorak ili srijedu trebali biti poznati rezultati stručnog nadzora", poručila je. Također, najavila je kako će preispitati sve odluke koje su donosili djelatnici koji su radili na spornom slučaju. "Kao ravnatelj inzistirat ću da se sve pročešlja, kao što je ministar najavio. Planiram obaviti sve terenske očevide gdje postoje ovakve ili slične situacije. Svi moramo raditi na tome da se ovakvo što više nikad ne ponovi‘‘, poručila je Jugović. Ključnu promjenu koju će uvesti je da će "krenuti od nule, s puno više odgovornosti". H

ODGOVORNI TREBAJU SNOSITI POSLJEDICE

Sućut, žaljenje i velika tuga

"Izražavam žaljenje i veliku tugu zbog preminule djevojčice u Klinici za dječje bolesti Zagreb. Unatoč svim poduzetim terapijskim mjerama i izuzetnim naporima intenzivističkog tima, došlo je do kritičnog kliničkog pogoršanja te je prema protokolu proveden postupak za utvrđivanje moždane smrti", rekao je ministar zdravstva Vili Beroš nakon objave vijesti o smrti male žrtve obiteljskog nasilja. Uputio je sućut njezinim donedavnim udomiteljima i ostalima koji su je voljeli i činili sve kako bi pronašla svoju sigurnu luku. "Nažalost, nije doživjela takav scenarij, već najgori mogući ishod, za koji odgovorni trebaju snositi posljedice", poručio je. Sućut je izrazio i ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović. "Počivala u miru. Ne ponovilo se", napisao je na Twitteru. Ministar Aladrović je u petak istaknuo kao će se sve okolnosti ovog slučaja u detalje istražiti. H

Možda ste propustili...

GRAĐANSKI ODGOJ I OBRAZOVANJE

Višnjevački osmaši promatrali izbore

RELATIVNI POBJEDNIK IZBORA

U Osijeku HDZ-u uvjerljiva pobjeda

U IPSOSU VRLO ZADOVOLJNI ODRAĐENIM

Izlazna anketa gotovo pogodila rezultate izbora