Novosti
ISTRAGA ĆE SE SADA VODITI ZA TEŠKU TJELESNU OZLJEDU S ISHODOM SMRTI

Majka preminule djevojčice mogla bi dobiti kaznu od 3 do 15 godina zatvora
Objavljeno 4. travnja, 2021.

Vezani članci

ŠOKANTAN SLUČAJ NASILJA U NOVOJ GRADIŠKI

Djevojčica se bori za život, roditelji uhićeni

Nakon što je u nedjelju umrla teško ozlijeđena dvoipolgodišnja djevojčica, županijska državna odvjetnica u Slavonskom Brodu Mirela Šmital najavila je prekvalifikaciju optužnice protiv majke te će se istraga voditi za kazneno djelo teške tjelesne ozljede s ishodom smrti.

"Zbog novonastalih okolnosti doći će i do izmjena kvalifikacija kaznenog djela. Istraga se sada vodi u odnosu na kazneno djelo članak 120. Kaznenog zakona, a to je kazneno djelo teška tjelesna ozljeda s ishodom smrti", rekla je Šmital na konferenciji za novinare županijskoga državnog odvjetništva u Slavonskom Brodu i Policijske uprave brodsko-posavske.
Za to je kazneno djelo zakonom predviđeno od 3 do 15 godina zatvora.

 

Teško ozlijeđena dvoipolgodišnja djevojčica iz Nove Gradiške koja je u srijedu primljena u zagrebačku Kliniku za dječje bolesti Klaićeva, umrla je u nedjelju, priopćio je ravnatelj te bolnice Goran Roić.

"S velikom tugom i žaljenjem moramo vas izvijestiti da je kod naše male pacijentice, unatoč svim poduzetim terapijskim mjerama i izuzetnim naporima intenzivističkog tima, došlo do kritičnog kliničkog pogoršanja. U skladu s tim, prema protokolu  proveden je postupak za utvrđivanje moždane smrti, što je nažalost potvrđeno. Počivala u miru", naveo je u priopćenju Roić.

Roić je jučer za Hinu naveo kako je njezino stanje bilo bez promjene te da je i nadalje bila vitalno ugrožena. Ranije je rekao kako je djevojčica već kod prijema bila u teškom stanju, s obzirom na kraniocerebralne ozljede mozga, na mehaničkoj ventilaciji, u moždanoj komi.

Roditeljima određen istražni zatvor, smijenjen ravnatelj Centra za socijalnu skrb

Djevojčicu iz okolice Nove Gradiške je u srijedu ujutro u tamošnju Opću bolnicu donijela majka i rekla da je dijete palo. Liječnici u Novoj Gradiški pokušali su dijete reanimirati, a s obzirom na težinu ozljeda u srijedu popodne su djevojčicu prevezli u Klaićevu.  Ozljede su bile teške, posebno glave, ali bilo ih je po cijelom tijelu, rekao je u četvrtak ravnatelj OB-a Nova Gradiška Josip Kolodziej.

Sudac istrage Županijskog suda u Slavonskom Brodu Mile Soldo odredio je u subotu mjesec dana istražnog zatvora za roditelje djevojčice, koji su djelomično priznali počinjenje kaznenog djela kršenja prava djeteta. Majci je istražni zatvor određen zbog opasnosti da će ometati kazneni postupak utjecajem na svjedoke, a ocu i zbog opasnosti da će ponoviti kazneno djelo jer je već osuđivan za dugo kazneno djelo.

Majci se stavlja na teret da je udarala dijete neprimjerenom silom zbog čega je došlo do ozljeda zbog kojih je djevojčica završila u bolnici.

U ovom slučaju majka je prvooptužena i nju se tereti za pet kaznenih djela povrede djetetovih prava i nanošenja osobito teške tjelesne ozljede, a oca državno odvjetništvo tereti za  četiri kaznena djela teške povrede djetetovih prava i nanošenja osobito teške tjelesne ozljede.

Sumnja je da je djevojčica bila zlostavljanja od studenoga 2020. do 31. ožujka 2021. Za ostalo troje djece,  izuzetih iz zajedničkog domaćinstva, sumnja se da su bila zlostavljana i duži period.

Obitelj iz koje potječe djevojčica od prije je poznata Centru za socijalnu skrb Nova Gradiška. Dijete je bilo kod udomitelja više od godinu dana, a na zahtjev roditelja Centar ga je vratio u biološku obitelj.

Ravnatelj tog Centra Branko Medunić je smijenjen, a Marija Jugović imenovana je za v.d. ravnateljicu.  Jugović je u subotu navečer najavila otkaze i sankcije ako izvid Ministarstva pokaže propuste djelatnika u slučaju teško ozlijeđene djevojčice.

Ravnateljica Uprave za obitelj i socijalnu politiku Marija Barilić navela je u subotu kako Centar nije dobio prijavu na sumnje na nasilje iz sustava, već je baka prijavila da se s djetetom nešto događa u trenutku kada je dijete vraćeno u obitelj. Također je navela kako je vraćanje stradale djevojčice njezinim biološkim roditeljima bila pogreška.

Barilić je podsjetila kako obvezu prijavljivanja slučajeva zlostavljanja i nasilja u obitelji nemaju samo stručne osobe koje rade u sustavu, nego i svaki građanin koji ima sumnju.

Ministar Aladrović u subotu je najavio izmjene Zakona o socijalnoj skrbi kojima se želi postići bolja kvaliteta usluge za korisnike, istaknuvši među ostalim centraliziranje poslovanja centara za socijalnu skrb te formiranje Povjerenstva za predstavke.
 

(Hina)

Flander: Ne znam zašto se rizičnim roditeljima olako vraćaju djeca

 

Ravnateljica Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba Gordana Buljan Flander rekla je u nedjelju da je u Hrvatskoj više od 20 posto djece fizički zlostavljano i kako se ne može reći da su za tu djecu biološke obitelji bolje od udomiteljskih.

Postoje kriteriji prema kojima se određuje stupanj rizika za dijete koje je u takvoj obitelji, navela je Buljan Flander za Dnevnik N1 u povodu slučaja teškog ozljeđivanja i smrti dvoipolgodišnje djevojčice u jednoj obitelji, te dodala kako ne zna zašto se roditeljima koji se pokazuju rizični, među kojima postoji nasilje i koji su ostavljali djecu, tako olako vraćaju djeca.

"Čini mi se da vrlo često, to nije pitanje zakona već svjetonazora, smatramo da je obitelj uvijek bolja ikakva neko nikakva. 40 godina radim s obiteljima i znam koliko obitelji mogu biti opasne po djecu. U Hrvatskoj je preko 20 posto djece fizički zlostavljano, preko 20 posto emocionalno, a 20 posto seksualno", navela je.

Ne možemo reći da su za tu djecu obitelji bolje od udomiteljskih i usvojiteljskih obitelji, dodala je.

Vezano za konkretan slučaj, ustvrdila je da je sustav zakazao i da se tragedija mogla spriječiti. Također je rekla kako je pitanje zašto nije provedeno vještačenje roditelja i zašto se dozvolilo da i druga djeca žive u tako rizičnim uvjetima.

Iako se navodi da je socijalna radnica bila često u obitelji, Buljan Flander je rekla da je nekada teško prepoznati emocionalno i seksualno zlostavljanje, no, dodaje, to dijete je imalo i starije ozljede prema kojima se moglo vidjeti zlostavljanje, stoga se pita gdje su u ovakvim situacijama drugi - susjedi, liječnici, nastavnici, odgojitelji u vrtiću, odnosno zašto nitko nije prijavio.

Između ostalog, navela je kako postupci vještačenja za oduzimanje roditeljskog prava započinju prekasno, nakon što su djeca doživjela puno trauma i patnje.

"Trebalo bi odmah, kad se vidi da su roditelji neadekvatni, nekompetentni, procijeniti imaju li roditeljske kompetencije, jesu li moguće promjene. Ako vještaci zaključe da nemaju kapaciteta za promjene, zašto im davati šansu da se poprave kad znamo da neće", izjavila je Buljan Flander, dodavši da dijete tako gubi šansu da bude posvojeno.

Upozorila je kako ti postupci traju i godinama iako zakon kaže da su ti postupci žurni. Još jednom je poručila kako u fokusu trebaju biti djeca i njihova zaštita, a ne pogodovanje roditeljima da se uz djecu poprave.

Istaknula je da je sada važno da ostala djeca iz te obitelji dođu u mirnu atmosferu gdje će dobiti ljubav i pažnju te da stručnjaci procijene treba li im stručna pomoć.

"Najvažniji su sad prirodni pomagači, obitelji u koje će biti smješteni. Svakome djetetu treba omogućiti najbolje uvjete za život, a to je obitelj koja će mu biti sigurna baza, a ne ona gdje će živjeti u opasnosti po život", apelirala je Buljan Flander.

(Hina)