Crna kronika
ŠOKANTAN SLUČAJ NASILJA U NOVOJ GRADIŠKI

Djevojčica se bori za život, roditelji uhićeni
Objavljeno 2. travnja, 2021.
Otac je već prijavljivan za obiteljsko nasilje * Počela detaljna istraga

Djevojčica u dobi od dvije i pol godine koja je u srijedu ujutro s teškim ozljedama glave primljena u novogradišku bolnicu, a potom prevezena u Kliniku za dječje bolesti u Klaićevoj u Zagrebu, u petak je i dalje bila u kritičnom stanju, smještena na Odjelu intenzivne njege i priključena na respirator. Njezini roditelji, majka u dobi od 24 i otac u dobi od 27 godina, uhićeni su i nad njima se provodi kriminalističko istraživanje, a njihovo još troje djece privremeno im je oduzeto. Djeca su smještena u udomiteljske obitelji.

Vraćena u obitelj
"Već na prijmu dijete je bilo u teškom stanju, s obzirom na kraniocerebralne ozljede mozga, na mehaničkoj ventilaciji, u moždanoj komi. Djevojčica je direktno zbrinuta u Jedinici intenzivnog liječenja, vitalno je ugrožena, vrlo kritično, uz kontinuirani monitoring vitalnih funkcija, uz dijagnostičko praćenje", izjavio je ravnatelj Klinike za dječje bolesti Goran Roić. Istaknuo je da su okolnosti nastanka takvih ozljeda još uvijek nejasne i neutvrđene.

Policiju su, zbog teških ozljeda glave, a djevojčica je imala ozljeda i po tijelu, o slučaju obavijestili liječnici novogradiške bolnice. Majka je liječnicima rekla da joj je kći pala i ozlijedila se. Ubrzo je pokrenuta istraga. Slučaj je ovo obiteljskog nasilja koji je šokirao građane. Obitelj iz koje djevojčica potječe otprije je poznata Centru za socijalnu skrb Nova Gradiška jer je otac bio prijavljen zbog obiteljskog nasilja. Kada je djevojčica imala nekoliko mjeseci, roditelji su došli u Centar za socijalnu skrb Nova Gradiška i rekli da bi kćer dali u udomiteljsku obitelj jer se ne mogu za nju brinuti, niti joj pružiti adekvatnu skrb.

"Djevojčica je do studenog prošle godine bila kod udomitelja, a nakon toga je, na zahtjev roditelja i prema odobrenju Centra, vraćena. Objašnjeno je kako je dobro da se djevojčica vrati u biološku obitelj, gdje će odrastati s braćom i sestrama. Naime, došlo je do poboljšanja ukupnih stambenih, materijalnih i obiteljskih uvjeta, a u međuvremenu su se djevočičini roditelji i vjenčali. Dva puta tjedno obitelj je posjećivala socijalna radnica, koja nije utvrdila ništa što bi moglo dovesti do ponovnog izuzimanja djevojčice iz obitelji", rekao je Branko Madunić, ravnatelj Centra za socijalnu skrb Nova Gradiška.

Policijska istraga počela je odmah nakon saznanja o stanju djevojčice, u srijedu, a nastavila se u četvrtak, kada su, u 22,50, roditelji uhićeni. "Ostala djeca iz obitelji smještena su u udomiteljske obitelji", doznajemo od Damira Brezića iz PU brodsko-posavske. Prema navodima policije, djevojčicu iz okolice Nove Gradiške u srijedu je ujutro u tamošnju Opću bolnicu donijela majka i rekla da je dijete palo. Liječnici u Novoj Gradiški pokušali su dijete reanimirati, a s obzirom na težinu ozljeda u srijedu poslijepodne djevojčicu su prevezli u Klaićevu.

Stručni nadzor
"Ozljede su bile teške, posebno glave, ali bilo ih je po cijelom tijelu. Nakon što smo pružili prvu pomoć, zbog tih teških ozljeda glave i mozga odlučili smo dijete prevesti u Klaićevu bolnicu u Zagrebu", rekao je ravnatelj OB-a Nova Gradiška, dr. Josip Kolodziej.

Ministar rada, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović najavio je da će se "do najsitnijeg detalja" istražiti ovaj strašan događaj, koji ga je potresao i kao ministra i kao roditelja. "Činjenica je da su čudne okolnosti dovele do hospitalizacije", ustvrdio je Aladrović, dodavši da je njegovo ministarstvo u Centar za socijalnu skrb Nova Gradiška poslalo upravni nadzor. Dogovorili su s komorama stručni nadzor iz domene socijalnog rada i iz domene psihološke komore. Koliko zna, i socijalne radnice također su već došle u stručni nadzor. Upravni nadzor Ministarstva utvrđivat će je li se postupalo u skladu sa zakonskom regulativom, a stručni jesu li stručnjaci iz domene socijalnog rada i psihološke djelatnosti odradili svoj posao prema pravilima struke, rekao je Aladrović.

"Moramo vrlo jasno reći - do najnižih detalja i najviših tančina analizirat ćemo slučaj i utvrditi eventualnu odgovornost, propuste sustava", poručio je ministar, pritom osudivši svaki oblik nasilja. Aladrović nije želio prejudicirati gdje je odgovornost ni postoji li, no ako postoji, odgovorni će, poručio je, odgovarati. "Stručni nadzor je taj koji će to utvrditi. U ovom trenutku neću nikoga osuđivati, ali neću nikoga ni abolirati", istaknuo je ministar.

Milan Bugarić/H
SPORAN ZAKON
Na pitanje hoće li se zakonom onemogućiti vraćanje djece u obitelji zabilježenih obiteljskih nasilnika, ministar Aladrović poručio je da će Zakon o socijalnoj skrbi učiniti sustav bolje i kvalitetnije organiziranim. Na pitanje zašto se ništa nije promijenilo od slučaja s Paga, gdje je otac bacio četvero djece s balkona, Aladrović je iznio uvjerenje da se ipak puno toga napravilo. Mijenjale su se, naveo je, zakonske regulative vezane uz nasilje u obitelji.
Najčitanije iz rubrike