Sport
BIJELO-PLAVE ČEKA NOVI DERBI

Pobjeda nad Goricom bila bi pravi melem na rane koje su ostale s ispadanjem iz Kupa
Objavljeno 6. ožujka, 2021.
Ne znam Goricin plan za utakmicu, ali mogu reći koji je naš - pobijediti, kaže Bjelica

Vezani članci

JOSIP MITROVIĆ, ROĐENI OSJEČANIN U MOMČADI GORICE

Osječanima smo nanijeli najbolniji poraz sezone

SINIŠA OREŠČANIN TRENER GORICE

Idemo u Osijek uživati

Tempo odigravanja utakmica nogometašima Osijeka nije dao previše vremena da razbijaju glavu zbog ispadanja iz Kupa. Iako su rane nakon poraza od Rijeke svježe, bijelo-plavi će ih morati sanirati u hodu jer ih u nedjelju očekuje novi zahtjevan ispit.


U Gradski vrt stiže im Gorica, koja im je prvi susjed ispod na prvenstvenoj ljestvici, a usto je osječkoj momčadi, jesenas, zadala najteži udarac u eri Nenada Bjelice. Stoga uopće nema dvojbe kako bi pobjeda nad Velikogoričanima bila idealan melem na rane koje su na tkivu Osijeka ostavili Riječani kada su ih eliminirali iz daljnjeg natjecanja u Hrvatskom kupu.

Pokazati karakter

U skladu s tim nepovoljnim rezultatom iz Kupa, Bjelica je bio prisiljen promijeniti uobičajenu priču koju servira između dvije utakmice, nakon što njegova momčad u prethodnoj zabilježi pobjedu. Samopouzdanje sad sigurno nije na vrhuncu, ali taj jedan neuspjeh ne bi trebao posebno ni uzdrmati redove bijelo-plavih.


- Nije nam to prvi poraz i ne treba od toga sad praviti tragediju. Izgubili smo zbog nekih detalja koji su u nogometu normalni i idemo dalje. Nije nam nestao osmijeh s lica, a nakon prethodnih poraza momčad je uvijek pokazivala mentalnu snagu i sljedeći susret odigrala je vrlo dobro. Očekujem da će se to dogoditi i ovaj put - kaže Nenad Bjelica, trener nogometaša Osijeka.


Još jednom je odbacio priče o tome kako su ambicije Osijeka bile vezane uz osvajanje trofeja ove sezone.


- Teško da klub koji je u svojoj povijesti osvojio jedan jedini trofej može imati ambicije za osvajanje dvostruke krune. To su više želje, a ne ambicije. Težimo tomu, to nije sporno, ostalo nam je prvenstvo, gdje smo uz bok moćnom suparniku, i to je već jako velika stvar, jer dosad to nije bilo tako. To me čini sretnim i treba cijeniti to što je momčad dosad napravila u prvenstvu. Uredu, ispali smo iz Kupa, naravno, rezultatom sam nezadovoljan, ali ukupnim nastupom u toj utakmici sam zadovoljan. Pristup i zalaganje bili su na željenoj razini, a to treba ponoviti protiv Gorice - poručuje trener bijelo-plavih.


Čupavo će biti u nedjelju u Gradskom vrtu jer Velikogoričani dolaze s nizom od četiri uzastopne pobjede. Promjena trenera koju su napravili ove zime kod njih očito nije ništa poremetila. I dalje su zajedno s Dinamom i Osijekom u utrci za titulu, premda malo zaostaju.


- S odlaskom Dambrauskasa i s dolaskom Siniše Oreščanina na klupu nije se puno toga promijenilo u igri Gorice. Traže igru i nadigravanje jer Siniša je takav trener. E sad, hoće li se na taj način postaviti i protiv nas, ne mogu reći. Ne znam kakav im je plan, ali mogu reći koji je naš - pobijediti. Motiva nam neće nedostajati jer Gorica nam je jesenas nanijela najbolniji poraz otkako sam na klupi. To bi nas moralo dodatno pokrenuti - smatra trener bijelo-plavih.
Dvojbe oko momčadi

Naravno, nije Bjelica mogao izbjeći pitanje oko izvođača kaznenih udaraca. Ramon Mierez je "zapucao" penal, a nije toliko upitan taj promašaj koliko način na koji Argentinac puca kaznene udarce. Nekako ne ulijeva povjerenje.


- Ne mogu ja od njega tražiti da promijeni način na koji izvodi kaznene udarce. To je njegov stil, koji je do Rijeke bio stopostotno uspješan. Ono što mogu napraviti jest odrediti nekog drugog za izvođenje penala - priča Bjelica.


Ipak, možda se veći problem od tog promašaja krije u primljenim pogodcima. Donedavno granitna obrana u posljednja dva susreta kapitulirala je četiri puta.


- Došli smo u neku fazu kada nam suparnici iz prvog, pa i iz drugog, udarca odmah zabiju pogotke. Dijelom smo i sami krivi jer smo im svojom lošom organizacijom u napadačkim akcijama omogućili protunapade i taj dio svakako moramo popraviti - smatra trener bijelo-plavih.


Zanimljivo će biti vidjeti i kako će složiti momčad, ali, kao i obično, nije bio spreman javno govoriti o mogućim promjenama. Bjelica je samo priznao kako postoje neke dvojbe.


- Imam određenih dvojbi, ali je još rano za konačne odluke. Dva su dana do utakmice (presica je bila u petak, nap. a.) pa još ima vremena da me uhvate oni trenerski leptirići u stomaku koji mi sugeriraju koga postaviti u prvu momčad. U ovom trenutku stvarno ne mogu reći za kojih 11 ću se odlučiti, a i da znam, ionako vam to ne bih rekao.


Jedno će morati promijeniti. Na raspolaganju neće imati u posljednje vrijeme vrlopouzdanog stopera Danijela Lončara, koji ima tri žuta kartona, a izbor njegove alternacije sužen je i zbog ozljede Čeberka, koju je zadobio u Varaždinu.


- Čeberko neće konkurirati za momčad jer mu je zglob još uvijek natečen. Počet će Guti ili Caro - kaže Bjelica.


Ostaje pitanje kome će dati prednost na bočnim pozicijama i u obrani, ali i u napadu. Čini se kako je Matu Miloša malo stigao umor, jer je uletio u žrvanj nakon što dugo nije igrao, Igor Silva, pak, po kvaliteti bi trebao uvijek biti prva opcija za desnu stranu ako je maksimalno fokusiran, što u posljednje vrijeme baš i nije. Što se ofenzive na desnoj strani tiče, vjerojatno će se vratiti Bočkaj, koji je protiv Rijeke bio na klupi. Što se lijeve strane tiče, najvjerojatnije će je zatvoriti slovenski tandem Jurčević-Bohar jer je on najbolje što Osijek može ponuditi na toj strani terena.
Inače, uz jesenski susret s Goricom, odigran u Gradskom vrtu, vezana je i jedna zanimljivost. Naime, bila je to jedina domaća utakmica ove sezone koju su bijelo-plavi odigrali uz podršku svojih navijača. Eh, kako bi ona ovaj put dobro došla...

Dalibor Keler
 
Standings provided by SofaScore LiveScore
BRLEK OPERIRAO KRIŽNE LIGAMENTE
Petar Brlek ipak se na kraju morao podvrgnuti operaciji križnih ligamenata. Jasno je kako trener Nenad Bjelica na njega neće moći računati do kraja ove sezone, a možda i još duže jer takvi zahvati obično igrače od travnjaka odvoje na najmanje pola godine. Ista sudbina čeka mladog vratara Marka Barešića, koji tek treba operirati križne ligamente, a nema dobrih vijesti ni kada je u pitanju Eros Grezda, koji će, čini se, morati još jednom pod nož jer stanje njegova gležnja nije nimalo dobro. Ako tome pribrojimo i Merveila Ndockyta, koji je otprije zbog operacije gležnja također izgubljen do kraja sezone, igrački kadar osječkog prvoligaša prilično je načet ozljedama. I sve igrače čekaju dugotrajni oporavci.
TALYS NA POSUDBU U KAZAHSTAN?
Lijevi bek bijelo-plavih, Brazilac Talys, kojeg je Nenad Bjelica otpisao zbog nediscipline tijekom zimskih priprema, možda će karijeru nastaviti u Kazahstanu. Za njega je zainteresirana Astana, a na stolu je opcija posudbe do studenoga, s tim što oba kluba 1. srpnja mogu raskinuti taj ugovor o posudbi. Astana bi imala i mogućnost otkupa njegova ugovora. Klubovi su dogovor postigli, a sad se još čeka pristanak igrača i njegovih agenata.
Možda ste propustili...

MŽNL OSIJEK - VINKOVCI

Vardarac u stotoj do sva tri boda

MURSA-OSIJEK UZVRATILA KAŠTELANIMA I PORAVNALA SERIJU

Odluka u finalisti doigravanja za prvaka pada u nedjelju

Najčitanije iz rubrike