Sport
DRUGO SLAVLJE U HRVATSKOJ

Ogier je opet pobjednik zbog pogrešaka drugih
Objavljeno 21. travnja, 2024.
Francuz, inače osmerostruki svjetski prvak, došao do 59. pobjede u karijeri, i ovo mu je bilo jubilarno, 100. postolje

Povijest se, po dobrome, ponavlja za osmerostrukog svjetskog prvaka u reliju, Francuza Sebastien Ogiera (Toyota Yaris), koji je ukupni je pobjednik četvrtog izdanja WRC Croatia Rallyja. Ovo mu je drugi trijumf na hrvatskim cestama, gdje je do pobjede stigao i na premijernom reliju prije tri godine. Do obje pobjede stigao je nakon velikih pogrešaka konkurenata, koji su do nedjelje bili u vodstvu.

Za 40-godišnjeg Ogiera ovo je ukupno 100. postolje u karijeri na WRC natjecanjima te 59. pobjeda.

Ogier je na 20 brzinskih ispita imao ukupno vrijeme od dva sata, 40 minuta i 23.6 sekundi te je od drugoplasiranog momčadskog kolege, Velšanina Elfyna Evansa bio brži 9,7 sekundi. Evans je osvojio drugo mjesto i na prvom izdanju Croatia Rallyja 2021., ali je tada u posljednjem zavoju napravio pogrešku i propustio priliku za pobjedu. Inače, Belgijac Thierry Neuville (Hyundai i20), koji je u posljednji dan ušao kao vodeći, zbog izlijetanja na drugom nedjeljnom ‘brzincu‘ i većih oštećenja na svom automobilu na kraju se morao zadovoljiti trećim mjestom, a za Ogierom je na kraju zaostao za 45,8 sekundi.

Japanac Takamoto Katsuta (Toyota Yaris) pobjednik je nedjeljnog redoslijeda, tzv. Supernedjelje, što mu je donijelo sedam bodova, a maksimalnih pet bodova na "Power stageu" zaradio je Francuz Adrien Fourmaux (Ford Puma), koji je bio najbrži u posljednjoj etapi Zagorska Sela - Kumrovec. Thierry Neuville je na hrvatskim cestama na kraju osvojio 19 bodova, isto koliko i Elfyn Evans, te je Belgijac zadržao vodstvo u ukupnom redoslijedu Svjetskog prvenstva sa 86 bodova, šest više od Velšanina. Treći je Francuz Adrien Fourmaux, koji je na prva četiri relija u sezoni skupio 59 bodova, od čega ih je 13 osvojio na Croatia Rallyju.


Najviše bodova (21) na ovogodišnjem Croatia Rallyju osvojio je Sebastien Ogier. No Francuzu je ovo bio tek drugi nastup ove sezone, pa je sa 45 bodova na petom mjestu. U momčadskoj konkurenciji vodeća Toyota ima 176 bodova, samo sedam više od drugoplasiranog Hyundaija. Treći je Ford sa 96 bodova.

Sljedeća stanica Svjetskog prvenstva u reliju je Portugal, a to natjecanje po portugalskim makadamskim cestama na rasporedu je od 9. do 12. svibnja.

Milan Bugarić
JANICA KOSTELIĆ VOZILA SE S OGIEROM
Slavna hrvatska skijašica Janica Kostelić može se pohvaliti kako je prije WRC vikenda bila suvozačica Sebastianu Ogieru tijekom probnog brzinskog ispita “shakedowna”. “U početku mi je izgledalo sporije, ali išla bih još stotinu puta, baš je ludo! Meni je najveća fora kak’ može prije lakat zavoja zaštopat, u pet metara sa 130 uspori na 30 na sat!”, izjavila je Janica nakon rally vožnje. Primjetno je bilo i kako je Ogier uživao u društvu s legendom svjetskog skijanja i koja se relijaških brzina - nije bojala!

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike