Novosti
PRISUTAN I U SLAVONIJI

Na britanski je soj pozitivno 99 uzoraka
Objavljeno 5. ožujka, 2021.
Među 350 pozitivnih uzoraka na COVID-19, koji su dosad sekvencionirani, 99 uzoraka pozitivno je na britanski soj, dva na afrički, a četiri na njujoršku varijantu virusa, izvijestio je u četvrtak ministar zdravstva Vili Beroš.

"U suradnji s Europskim centrom za sprečavanje i kontrolu bolesti Hrvatski zavod za javno zdravstvo u proteklih mjesec dana i u sljedeća četiri tjedna šalje deset posto pozitivnih uzoraka iz Hrvatske slučajnim odabirom iz dokazanih grupiranja na sekvenciranje", rekao je Beroš. Britanski soj prisutan je u Vukovarsko-srijemskoj, Sisačko-moslavačkoj i Splitsko-dalmatinskoj županiji te u Zagrebu.

"U protekla dva tjedna ponovno bilježimo rast zaraženih na tjednoj razini. Broj aktivnih slučajeva na tjednoj razini porastao je za 24 posto. Broj hospitaliziranih i dalje ima povoljan trend blagog pada, međutim on prati broj novozaraženih s određenim vremenskim razmakom", istaknuo je ministar zdravstva. U Hrvatsku je do sada stiglo 328.680 doza cjepiva protiv COVID-19, aplicirano je 242.666 doza, jednom dozom cijepljeno 121.330 osoba, a dvjema dozama njih 60.668. Zabilježeno je 1210 prijava sumnji na nuspojave, koje su bile najčešće blage. Beroš kaže kako imamo vrlo dobar interes građana za cijepljenje te istaknuo kako se građanima s kroničnim bolestima, teže pokretnim i nepokretnim osobama preporučuje da se za cijepljenje prijavljuju svom obiteljskom liječniku koji će odrediti prioritetno mjesto na listi cijepljenja preko e-naručivanja. H
Možda ste propustili...