Novosti
VELEDROGERIJE OGRANIČILE ISPORUKU U 15 BOLNICA

Osječka bolnica bez zastoja, vinkovačka dužna 36 milijuna
Objavljeno 3. ožujka, 2021.
Veledrogerije: Dugovanja bolnica i ljekarni svakodnevno rastu 20 milijuna kuna

Veledrogerije su ograničile isporuku lijekova bolnicama koje ne podmiruju svoje račune. Objavljeno je tako iz Hrvatske udruge poslodavaca - Koordinacije veledrogerija, uz pojašnjenje kako je ograničena isporuka lijekova i medicinskih proizvoda prema 15 bolnica.



Problem rokova

Kako navode predstavnici veledrogerija dug je početkom ožujka premašio rekordnu razinu - dio bolnica prestao je s bilo kakvim plaćanjima u zadnja dva mjeseca, mnoge su podmirile samo deset posto isporučene robe, dok se rok plaćanja HZZO-a prema ljekarnama udvostručio.


"Dugovanja bolnica i ljekarni prema veledrogerijama svakodnevno rastu za 20 milijuna. Unatoč upozorenjima HUP - Koordinacije veledrogerija, nadležni iz Vlade RH nisu poslali konkretan odgovor te su ponovno ignorirali činjenicu o rekordnom rastu duga koji je dosegnuo razinu od više od šest milijardi kuna. Veledrogerije su, svaka u skladu sa svojim internim propisima, počele s uvjetovanom isporukom lijekova i medicinskih proizvoda prema zdravstvenim institucijama koje svoje obveze ne podmiruju redovito", navode iz Koordinacije. "Kontinuirano bilježimo sve veći broj bolnica koje prelaze kritičnu razinu, a među njima su i one koje svoje obveze nisu ispunile čak 365 dana", istaknula je predsjednica HUP - Koordinacije veledrogerija Diana Percač te dodala kako veledrogerije moraju redovito i u roku plaćati sve poreze i doprinose.


U ravnateljstvu KBC-a Osijek naglašavaju kako nisu među 15 bolnica kojima su veledrogerije ograničile isporuku lijekova i medicinskih proizvoda. "Mi nismo blokirani, jer se držimo plaćanja u roku dogovorenih 365 dana te nismo čak dobili ni opomenu ni od jedne od pete veledrogerija s kojima radimo. Riječ je najvjerojatnije o manjim općim bolnicama", naglašava ravnatelj KBCO-a doc.dr.sc. Željko Zubčić.


U Općoj županijskoj bolnici Našice, kojima je od prošlog mjeseca povećan limit, kažu da također za sada nemaju zastoj s opskrbom lijekova, ali i kako je ovo problem koji se vuče od 2010. godine. "Radimo s četiri veledrogerije i za sada nema značajnijeg zastoja u opskrbi. No, treba znati i kako smo mi sa svim tim veledrogerijama u sudskim procesima, jer su oni tužili bolnice zbog neisplate lijekova i imaju svoja potraživanja. Činjenica je da je nama prošlog mjeseca povećan limit, ali su nam povećani i troškovi, jer je od gotovo 300 medicinskih djelatnika njih 100 imalo koronavirus, i mi smo kao COVID bolnica morali uzimati zamjene, što je značajno povećalo troškove. No, nadamo se da ćemo uskoro moći racionalizirati priču", optimističan je ravnatelj OŽB-a Našice dr. Hrvoje Šimić.
"Jedan na jedan"

Kako nam je rekla Sonja Marinković, glasnogovornica Opće županijske bolnice Vinkovci, njihova dugovanja prema veledrogerijama iznose 36 milijuna kuna, i to se odnosi na lijekove i medicinski materijal. Dospjela su dugovanja od 26 milijuna kuna i odnose se na dugovanja do 450 dana. Izvijestili smo, kaže glasnogovornica Sonja Marinković, Ministarstvo zdravstva i Županiju vukovarsko-srijemsku kao našeg osnivača, platimo koliko možemo i čekamo rješenje ovog problema, ali nitko neće ostati bez lijekova u ovo teško vrijeme.


Ravnateljica Nacionalne memorijalne bolnice Vukovar dr. Vesna Bosanac potvrdila je za Glas Slavonije kako prekida u opskrbi lijekova nema, kao ni bilo kakvih promjena u sustavu. "Od svih veledrogerija dobivamo lijekove koje tražimo, ali moramo plaćati ‘jedan na jedan‘, to je njihova politika. Dakle, ako danas naručujem lijekove koji nam trebaju za pacijente od bilo koje veledrogerije u iznosu od 13 tisuća kuna, toliko moram i platiti kako bi mi sutra dobavili lijek. Za našu bolnicu taj princip vrijedi od početka godine", rekla je Bosanac, naglasivši kako se građani ne moraju brinuti, jer u vukovarskoj bolnici ima svih lijekova i medicinskih proizvoda.
Opća županijska bolnica Požega nema problema vezanih uz opskrbu lijekovima i plaćanjem. "Pristigle obveze relativno uredno financiramo na način koji je nešto bolji od prosjeka u državi. Rokovi su takvi kakvi jesu, kod nas nešto malo bolji, ali ne zna se kako će biti dalje, jer za samo dva mjeseca ako se ne plati, to se može promijeniti. Nije dobro, ali nemamo prijetnji blokadama u ovom trenutku", rekao nam je dr. sc. Ivan Vukoja, ravnatelj požeške bolnice.


N.Z.Eberhard/M.Flego/D.Korpoš
BEROŠ: NEPRIMJEREN PRITISAK I UCJENA
Ministar zdravstva Vili Beroš istaknuo je kako smatra neprimjerenim javni pritisak veledrogerija na sustav. "Prema podacima HZZO-a dospjele obveze prema veledrogerijama su 3,6 milijardi kuna. Naime, u javnosti se plasira teza iz veledrogerija da je iznos duga značajno veći, jer veledrogerije računaju dug od dana kada su izdale račun, a zdravstvene ustanove računaju dug sukladno zakonskom okviru od dana dospijeća računa. Zato držim neprimjerenim javni pritisak na zdravstvo veledrogerija i svojevrsno ucjenjivanje oko daljnjih isporuka. Hrvatski pacijenti neće ostati bez lijekova", rekao je Beroš. Ministar priznaje da su prihodi zdravstvenog sustava znatno manji od realnih potreba. "Naš zdravstveni sustav prilagođavamo i organizirat ćemo ga u budućnosti da bude održiv, ali i da cijelom društvu pruža sigurnost, jer o zdravlju nacije ovisi i cjelokupno gospodarstvo. Probleme moramo zajednički rješavati, jer su nastali kroz duže vrijeme", rekao je Beroš.
zalihe
BOLNICE TVRDE DA PACIJENTI NISU UGROŽENI
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike