Novosti
TRIDESETA OBLJETNICA POČETKA DOMOVINSKOG RATA

Branitelji u Pakracu ispisali povijest
Objavljeno 2. ožujka, 2021.
Na svečanosti u povodu 30. obljetnice početka Domovinskog rata u Pakracu predsjednik Vlade Andrej Plenković zahvalio je hrvatskim braniteljima koji su tada stali u obranu hrvatskih institucija, ustavnog poretka i stanovništva, ističući da su tim činom ispisali povijest.


Mimohod pobjednika je zbog epidemioloških mjera bio ograničen na 25 stjegonoša koji su nosili zastave. Središnji dio svečanosti održan je na Trgu bana Jelačića, a premijer Plenković u govoru se prisjetio spirale nasilja koja je dovela do agresije na mladu hrvatsku demokraciju. "Oružana pobuna u Pakracu bila je izravna posljedica podrivanja ustavnog poretka, institucija države i demokratske izabrane vlasti", istaknuo je premijer i podsjetio da su pobunjenici s policijske i općinske zgrade skinuli hrvatsku zastavu i postavili zastavu Srbije, a na zgradu Skupštine općine i četničku zastavu. "Osim što je to bio otvoreni napad na hrvatski ustavni poredak i što je time zastrašivano lokalno hrvatsko stanovništvo, u sukob je zlonamjernom propagandom nažalost uvučen i dio srpskog stanovništva, a ušutkani su oni koji su bili za suživot Hrvata i Srba", istaknuo je Plenković. Dodao je da se tih događaja sjećamo s mješavinom tuge zbog gubitka mnogih života i velike materijalne štete, ali i ponosa jer se hrvatski narod, iako suočen s neravnopravnom borbom, ujedinio i obranio od velikosrpske agresije i pružio ruku pomirenja nakon pobjede.
Dana 1. ožujka 1991. pričuvni policajci srpske nacionalnosti su na prijevaru razoružali 16 hrvatskih policajaca, zauzevši policijsku postaju Pakrac. S policijske zgrade i općinske zgrade skinuli su hrvatsku zastavu i postavili zastavu Srbije. Slijedio je hrvatski odgovor, specijalne policijske postrojbe su 2. ožujka ponovno zauzele postaju. H
Mimohod pobjednika je zbog epidemioloških mjera bio ograničen na 25 stjegonoša koji su nosili zastave
Možda ste propustili...