Novosti
PUNE TERASE OKUPANE SUNCEM

Vinkovčanin Ivan:
Stvarno uživam u ispijanju prve ovogodišnje kave vani
Objavljeno 1. ožujka, 2021.

Vezani članci

OSJEČANI OKUPIRALI TERASE UGOSTITELJSKIH OBJEKATA

Ugostitelji zadovoljni prvim danom, kažu - bit će i bolje

U Vinkovcima su ugostitelji i gosti jedva dočekali ublažavanje epidemioloških mjera, kojim je dopušten rad terasama ispred kafića i tiha glazba. U pješačkoj zoni, mnogim Vinkovčanima najdražem mjestu za izlaske, sva su mjesta bila popunjena. Malobrojni su vinkovački kafići koji nisu otvorili terase. Jedan ugostitelj otvoreno kaže kako mu se ne isplati otvarati samo terasu, jer "tih nekoliko stolova neće donijeti dobit koja pokriva troškove".

"Ne isplati mi se cijeli pogon uključiti za četiri stola, koliko sada prema propisu i uz sigurnu udaljenost mogu postaviti. Mislim da nema razloga za strogost prema kafićima jer unutar lokala također se može osigurati da gosti nisu blizu jedan drugome. Malo ću se strpjeti i pričekati novi val oslabljenja mjera", kaže vlasnik kafića koji neće, za sada, otvoriti terasu.

Kafići s većim terasama, a takvi su u pješačkoj zoni u većini, dobro posluju jer je puno gostiju željnih druženja.

Budući da epidemiološke mjere nalažu da terase ne smiju biti zatvorene plastičnim pregradama ili pleksiglasom, neki se kafići nisu otvorili, jer su postavili čvrste stijenke i njima zatvorili prostor terase da tako osigurane mogu, uz stupove za zagrijavanje, raditi i zimi. Vlasnici takvih terasa kažu kako radije neće raditi nego razmontirati stijenke, pa će čekati novo ublažavanje mjera.

Kakav je osjećaj popiti kavu na terasi okupanoj suncem nakon puna tri mjeseca, prenio je Ivan Klarić.

"Super je osjećaj na ovakav lijep i sunčan dan popiti kavu u kafiću. Napokon smo dočekali otvaranje kafića nakon tromjesečne depresije. Stvarno uživam u ispijanju prve ovogodišnje kave vani", kaže Ivan, a oduševljena je i Marina Ivoković i sretna je što su terase pune, jer mladi su jedva dočekali popuštanje mjera, i drži kako je djelomično otvaranje ugostiteljskih objekata dobra odluka.

Zadovoljni su i konobari jer opet imaju posla i kažu kako su im gosti nedostajali. "Dobar je osjećaj ponovno posluživati goste, popuštanje mjera dobro nam je došlo, to pozdravljam, ali i dalje ima nekih nelogičnosti. Primjerice, što raditi kada nisu dobri vremenski uvjeti, kada kiša pada ili kada sunce zađe pa bude hladnije. Sve su to neki problemi s kojima ćemo se susretati u idućim tjednima", kaže Luka Mauer, konobar jednog od kafića u pješačkoj zoni.
M.Flego
GLAZBENICI ZADOVOLJNI POPUŠTANJEM
Hrvatski glazbenici i glazbeni profesionalci preko svojih glazbenih udruga u ponedjeljak su poručili kako su optimistični u povodu odluke Nacionalnog stožera civilne zaštite o dopuštanju glazbe na terasama ugostiteljskih objekata, uz ograničenje jačine na 50 decibela. “Pozdravljamo ovu odluku kao važan znak potpore glazbenicima i poticaj poslovanju ugostitelja”, istaknuo je Antun Tomislav Šaban, glavni tajnik HDS-a. Od početka koronakrize i zatvaranja objekata licenca za glazbena prava nije se uopće naplaćivala, ili se naplaćivala s popustom za one tjedne i mjesece u kojima su ugostitelji ipak mogli raditi. Prema podazcima HDS ZAMP-a, u Hrvatskoj oko šest tisuća ugostiteljskih objekata ima terase.