Novosti
POSKUPLJENJE ĆE BITI OKO DVIJE KUNE?

Rast trošarina na cigarete i duhan od osam do 75 %
Objavljeno 25. veljače, 2021.

Vlada je u četvrtak utvrdila nove visine trošarina na duhanske prerađevine i duhanske proizvode, pri čemu će najviše, za 75 %, porasti trošarina na grijani duhan, a za sitno rezani duhan i cigarete porast će za oko osam posto, pri čemu kutija cigareta ne bi smjela poskupjeti za više od dvije kune.

Javno savjetovanje za ovu uredbu provedeno je od 5. do 20. veljače. Na sjednici Vlade potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić izjavio je kako će, s obzirom na to da će uredba stupiti na snagu 1. ožujka, ukupan izračunani efekt na povećanje prihoda u državnom proračunu po osnovi tih trošarina biti oko 300 milijuna kuna do kraja 2021. godine.

Tako se, kazao je Marić, povećava visina trošarine na cigarete i iznos minimalne trošarine na cigarete, pri čemu specifična trošarina raste s dosadašnjih 370 kuna na 400 kuna za 1000 komada cigareta, što je povećanje od 8,1 %, a minimalna trošarina na cigarete porast će na 888 kuna za 1000 komada cigareta, s dosadašnje 824 kune, što je skok od 7,77 %. Proporcionalna trošarina od 34 % od maloprodajne cijene cigareta, pak, ostaje ista. Ministar financija dodao je da su cigarete najznačajnije zastupljene po upotrebi i po doprinosu proračunu.

Visina trošarine na sitno rezani duhan za savijanje cigareta i ostali duhan za pušenje, kao i za kategoriju novih duhanskih proizvoda, povećava se za 7,5 %, s 800 na 860 kuna za kilogram, dok će na isti iznos i za isti postotak skočiti i trošarina na cigare i cigarilose, pri čemu se iznos trošarine odnosi na 1000 komada. Visina trošarine na grijani duhanski proizvod porast će, pak, za 75 %, s dosadašnjih 800 kuna na 1400 kuna za kilogram. Visina trošarine se ne mijenja u odnosu prema e-tekućinama te ostaje nula kuna za jedan mililitar.

Na konferenciji za medije Marić se nije složio s konstatacijom novinara da je intencija Ministarstva da se s vremenom izjednače trošarine na cigarete i grijane duhanske proizvode, napomenuvši kako to nije vidljvo ni iz uredbe. Iznio je da je dosad omjer trošarinskog oporezivanja cigareta i grijanih duhana oko jedan naprama nešto više od tri, odnosno visina trošarina za grijane duhane iznosi 30 % od iznosa trošarinskog oporezivanja cigareta. "S usvojenim povećanjem, taj postotak raste na 40 %. Dakle, još uvijek znatno niže u smislu oporezivanja grijanih duhana", izjavio je. Podsjetio je i da za cigarete, koje čine više od 90 % našeg tržišta duhanskih proizvoda i prerađevina, već niz godina postoji usklađenost zakonodavstva s trošarinskim sustavom EU-a.

Marić nije želio komentirati znači li novi trošarinski sustav i da British American Tobacco (BAT) zadržava svoju proizvodnju u Kanfanaru, a u kontekstu i prošlogodišnjih najava mogućeg odlaska iz RH, rekavši da je to u sferi poslovne politike same kompanije.

Igor Bošnjak/H
Zdravko Marić

ministar financija

Iako ne mogu utjecati na proizvođače i distributere o pitanju maloprodajnih cijena, po kalkulacijama i dosadašnjoj praksi, ne bi smjelo doći do povećanja cijene kutije cigareta većeg od dvije kune.
UBRZATI DIJALOG
Kada je riječ o grijanim duhanima, na razini Europske unije još nije donesena jedinstvena direktiva koja bi horizontalno objedinila sustav oporezivanja. Vlada će inicirati da se na razini EU-a unaprijedi i ubrza dijalog, što bi uključivalo i zdravstvenu struku, kako bi se jasnije izreklo je li neki proizvod više ili manje štetan, pa da se donese jedan horizontalni i harmonizirani sustav oporezivanja, kao i za cigarete.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike