Novosti
ZAVOD ZA ZDRAVSTVENO OSIGURANJE

Rashodi za liječenje u epidemiji 2 mlrd. kuna
Objavljeno 26. veljače, 2021.
Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje zabilježio je, zbog pandemije, u 2020. gubitak prihoda od doprinosa od oko 1,5 milijardi kuna, uz dvije milijarde kuna rashoda za cijepljenje, bolovanja i liječenje COVID-19, izjavio je u petak ravnatelj Zavoda Lucian Vukelić.

"Pandemija COVID-a kumulativno je ostavila velike troškove HZZO-u, koji je imao smanjene prihode iz doprinosa te povećana izdavanja za testiranja, bolovanja, cijepljenja, liječenja i ostalo. Problem se nalazi i u neizvršenju financijskih obveza zdravstvenih ustanova prema HZZO-u zbog utjecaja pandemije", kazao je Vukelić na skupu u organizaciji Udruge poslodavaca u zdravstvu Hrvatske (UPUZ) "Financijska održivost zdravstvenog sustava nakon COVID-19".

Ukupni troškovi uključuju 420 milijuna kuna rezerviranog budžeta za cjepiva i oko 82 milijuna kuna za lijek koji liječi simptome COVID-a, dok troškovi rastu za 50 milijuna kuna tjedno, naveo je Vukelić.

Gordan Žanić, ravnatelj Uprave za financijske poslove i javnu nabavu Ministarstva zdravstva, rekao je kako se pokušava uštedjeti kroz objedinjenu javnu nabavu, u odobravanju lijekova, širini smjernica gdje se troškovi značajno povećavaju, no treba voditi računa o potrebama pacijenata. Smatra kako je ovakav zdravstveni sustav neodrživ te je jedno od rješenja veće izdvajanje za zdravstvo. H
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike