Novosti
PRIPREME I DOGOVORI ZA 1. OŽUJKA

Popuštanje mjera ovisit će o porastu broja zaraženih
Objavljeno 24. veljače, 2021.
Božinović: Popuštanja će morati biti popraćena striktnim epidemiološkim pravilima

U prva tri dana ovog tjedna u Hrvatskoj je zabilježeno 30 posto više novih slučajeva zaraze koronavirusom u odnosu prema istom razdoblju prošlog tjedna.

"Od ovoga ponedjeljka do srijede zabilježena su 1103 nova slučaja zaraze koronavirusom, dok ih je prošli tjedan bilo 844", istaknuo je Krunoslav Capak na konferenciji za novinare Nacionalnog stožera civilne zaštite.

Problem su okupljanja
Trenutačna 14-dnevna incidencija na 100.000 stanovnika je 115,3, najviša incidencija je u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, a najniža u Istarskoj županiji. U Europskoj uniji smo po stopi incidencije i dalje na trećem mjestu, nižu incidenciju imaju Finska i Danska. Upitan što je uzrok porastu broja oboljelih, Capak je istaknuo da je najveći porast zabilježen u Dubrovačko-neretvanskoj županiji i Splitsko-dalmatinskoj županiji. "Epidemiolozi na terenu kažu da se radi o opuštanju ljudi, o većem broju obiteljskih okupljanja", istaknuo je.

Načelnik Stožera civilne zaštite i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović rekao je kako se intenziviraju razgovori o mjerama nakon 1. ožujka te da će se uzeti u obzir pet dana porasta broja novozaraženih te 30-postotni porast u prva tri dana ovoga tjedna. "Pogrešno je ako itko pomisli da je najgore prošlo i da više nema opasnosti od virusa. Situacija se pogoršava u našem istočnom susjedstvu", kazao je Božinović. "Poanta je da svi shvate da su intenzivna druženja riskantna. Kad sve to uzmemo u obzir, mi ćemo razgovarati o tome što se eventualno može napraviti za dalje od 1. ožujka. Svima nam je interes isti, da se život što je više moguće normalizira", kazao je Božinović. Ako će se i ići u neka popuštanja, dodao je, ona će morati biti popraćena striktnim epidemiološkim pravilima koja će možda opet izazvati negodovanje. "Ali radimo najbolje što možemo da se normalizira život", kazao je. Rekao je i kako uvijek postoji mogućnost da se nakon popuštanja mjere ponovno zaoštre. "Mi bismo voljeli da mjere traju što duže, ako nešto otvorimo, da to traje što duže, a ne tjedan ili dva. Ako se pridržavamo osnovnih epidemioloških mjera, više-manje bi sve moralo funkcionirati pod određenim uvjetima kojih se onda treba pridržavati. I u ugostiteljskim objektima, i na poslu, i u javnom prijevozu", izdvojio je Božinović.

Stožer civilne zaštite Istarske županije zatražio je od Nacionalnog stožera civilne zaštite donošenje odluke o otvaranju terasa kafića od 1. ožujka na području Istre. No načelnik županijskog stožera Dino Kozlevac rekao je kako sve mjere treba donijeti odgovorno i oprezno jer "situacija u okruženju nije dobra, a neke se zemlje u okruženju, naročito na istoku, zatvaraju."

U Hrvatskoj još uvijek nema nove potvrde o broju zaraženih novim britanskim sojem koronavirusa zbog toga što postupak sekvencioniranja koje provodi Europski centar za prevenciju i sprječavanje bolesti (ECDC) ide sporo.

Opasan soj
Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti Alemka Markotić ističe da većina zemalja EU-a bilježi udjel britanskog soja od 20 do gotovo 70 posto u potvrđenim slučajevima zaraze, a zaključak je eksperata da taj soj preuzima primat pred sojem koji je kružio desetak mjeseci. "Trebamo biti svjesni da ga sigurno ima u većem postotku i biti oprezni. Ne moramo nužno potvrditi sve te slučajeve, već znamo iz iskustva drugih zemljama da on iznimno brzo raste i zauzima prostor. Lakše se širi, među mlađom populacijom, izgleda i među djecom", istaknula je Markotić. Referirala se na najnovije analize kliničkih studija AstraZenecina cjepiva, koje su potvrdile visoku učinkovitost tog cjepiva u sprječavanju zaraze i hospitalizacija. "Pokazano je da je cjepivo sigurno i učinkovito, da ozbiljnih nuspojava nije bilo u odnosu prema kontrolnoj skupini. U analizama se vidjelo da je nakon prve doze već iznimno visoka učinkovitost cjepiva, oko 76 posto, da skoro tri mjeseca koliko su oni pratili nije bilo znatnog pada u razini antitijela i da nitko nije završio na hospitalizaciji", istaknula je Markotić.

Do sada je utrošeno 184.076 doza cjepiva, a cijepljena je 125.771 osoba. Za 58.305 osoba cijepljenje je završeno. Do 23. veljače HALMED je zaprimio 991 prijavu sumnje na nuspojavu cjepiva, od čega je 849 na Pfizerovo cjepivo, 52 na Modernino cjepivo i 88 na AstraZenecino cjepivo.

Prema izvješću od srijede, u 24 sata u Hrvatskoj je potvrđeno 688 novih slučajeva zaraze koronavirusom, što je dvostruko više nego dan ranije, a umrlo je 15 osoba.

D.Pavlović/H
PLATFORMA ZA PRIJAVU CIJEPLJENJA
Ministar zdravstva Vili Beroš rekao je kako je platforma “Cijepi se” preko koje bi se građani također mogli prijaviti za cijepljenje protiv COVID-19 u utorak bila puštena u testni rad te da je interes iskazalo 4000 građana. Sustav je tijekom probnog rada bio stabilan i platforma bi trebala krenuti u puni rad za nekoliko dana, najavio je Beroš. Zaprimljene prijave bit će pohranjene i ti se ljudi neće morati ponovno prijaviti za cijepljenje. Beroš je kazao kako će platforma nekoliko puta tjedno obavještavati građane o terminu narudžbe te da neće doći do dupliranja s prijavama kod obiteljskih liječnika jer je sve informatički povezano.
Do sada je utrošeno 184.076 doza cjepiva, a cijepljena je 125.771 osoba
Najčitanije iz rubrike