Crna kronika
DOBIO KAZNENU PRIJAVU ZBOG DVA SPRJEČAVANJA DOKAZIVANJA

Nudio im novac i posao da izjavu protiv njegovog sina povuku ili promijene
Objavljeno 19. veljače, 2021.

Četrdesetjednogodišnak kazneno je prijavljen zbog dva kaznena djela sprječavanja dokazivanja, jer je oštećene pokušao podmititi da povuku, ili promijene izjave dane u kaznenom postupku. Općinsko državno odvjetništvo u Osijeku sumnjiči 41-godišnjaka da je od 20. siječnja do 11. veljače u Osijeku, s namjerom da u kaznenom postupku koji se vodi protiv njegovog sina pred Općinskim sudom, ishodi za njega povoljnu odluku, u više navrata nazivao i prilazio oštećenom 43-godišnjaku u tom postupku. Tražio je od njega da povuče svoju kaznenu prijavu, ili da promijeni iskaz koji je dao u prethodnom postupku kod državnog odvjetništva, a kojim tereti njegovog sina.


Osnovano se sumnja da je kao protuuslugu nudio novac, dvije kartice s PIN brojevima i mogućnost da ga negdje zaposli te ga potom odveo kod svog odvjetnika koji je sastavio izjavu da oštećenik povlači svoj prijedlog za kazneni progon protiv njegovog sina. Oštećeni 43-godišnjak tu je izjavu, ne znajući za njezin sadržaj, i potpisao.


Odvjetništvo dalje navodi kako se osnovano sumnja da je osumnjičeni 41-godišnjak i drugom 31-godišnjem oštećeniku u navedenom kaznenom postupku, iz istih razloga, dao jedan mobilni uređaj i novac. Četrdesetjednogodišnjak je uhićen i ispitan u Općinskom državnom odvjetništvu u Osijeku. Iako je zatražen istražni zatvor zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke i opasnosti od ponavljanja kaznenog djela, sudac istrage to je odbio. Osumnjičeniku je izrekao mjere opreza zabrane približavanja i zabrane uspostavljanja veze sa oštećenicima. Općinsko državno odvjetništvo u Osijeku podnijet će žalbu protiv te odluke suca istrage.


U Kaznenom zakonu zbog kaznenog djela sprječavanja dokazivanja navodi se da tko s ciljem da navede na davanje lažnog iskaza ili da spriječi ili oteža dokazivanje prema pretpostavljenom svjedoku..., ili im obeća, nudi ili dade dar, ili kakvu drugu korist, kaznit će se kaznom zatvora od jedne do osam godina. Tako 41-godišnjak ne samo da nije uspio pomoći svom sinu, nego je i sam sada dobio kaznenu prijavu i očekuje ga sudski postupak.
Najviše kazne za sprječavanje dokazivanja, za sada nepravomoćno, dosuđene su Franji Vargi i Blažu Curiću u aferi SMS. Varga je osuđen na tri i pol, a Curić na dvije godine zatvora. Vargu su teretilo za sprječavanje dokazivanja u sudskom postupku protiv Zdravka Mamića te u postupku izručenja Ivice Todorića iz Velike Britanije. Blaža Curića optužnica je teretila za pomaganje u sprječavanju dokazivanja. S.Lacić
Sudac istrage odbio je prijedlog tužitelja da mu se odredi istražni zatvor
Najčitanije iz rubrike