Crna kronika
NASJELA NA PRIČU O PAKETU PUNOM DOLARA POSLANOM BAŠ NJOJ

Lažnom američkom vojniku žena uplatila više od 220 tisuća kuna
Objavljeno 6. veljače, 2021.
Pedesettrogodišnja Slavonka nasjela je na priču još uvijek nepoznatog prevaranta koji je od nje izvukao više od 220 tisuća kuna! Početkom rujna prošle godine 53-godišnjakinja je preko društvene mreže stupila u kontakt s nepoznatom osobom koja se predstavila kao američki vojnik koji se nalazi u Afganistanu. Neznanac joj je napisao da je poslao poštanski paket u kojemu se nalazi 600 tisuća dolara, no da je paket zadržala u Londonu tvrtka za dostavu paketa te da je za njega potrebno platiti otkupninu.

- Oštećena 53-godišnjakinja je nakon dogovora s nepoznatim počiniteljem od 14. rujna do 13. studenoga 2020. za otkupninu paketa obavila šest odvojenih uplata na različite bankovne računa nepoznatih vlasnika u ukupnom iznosu većem od 220 tisuća kuna, ali paket nije primila - doznajemo iz Policijske uprave osječko-baranjske. Policija u vezi s tom prijevarom nadležnom državnom odvjetništvu podnosi posebno izvješće.

Ovo je do sada najveći iznos koji su nepoznati prevaranti izvukli od žrtava u Slavoniji i Baranji, a tri takve prijevare prijavljene su policiji samo tjedan dana prije no što je policija objavila detalje prijevare 53-godišnjakinje. Podsjetimo, 48-godišnjak iz Brodsko-posavske županije ostao je bez nekoliko desetaka tisuća kuna. Na svoj je e-mail dobio poruku kako treba obnoviti pretplatu korisničkog računa streaming servisa za gledanje videosadržaja. Nakon obnove podataka skočni prozor prikazao je stranicu banke na kojoj je bilo potrebno upisati autorizacijski ključ za provedbu transakcije. Ne sumnjajući da se radi o lažnoj stranici, 48-godišnjak je nekoliko puta upisao autorizacijski ključ, no transakcija nije bila obavljena, uz naznaku o neispravnoj autorizaciji. Nakon što je 48-godišnjak kontaktirao banku, shvatio da su transakcije ipak obavljene te je doznao da je ostao bez nekoliko desetaka tisuća kuna. Osamdesetpetogodišnjak iz iste županije nasjeo je na priču nepoznate osobe na društvenoj mreži kako može naslijediti veliku novčanu svotu, no da bi je dobio, za troškove prijenosa nasljedstva trebao je uplatiti naknadu od više tisuća kuna. Nakon što je ostao bez eura, ali i bez nasljedstva, 85-godišnjak je prijevaru prijavio policiji. Šezdesetdvogodišnjak s područja Velike prijavio je policije da ga je od svibnja prošle do siječnja ove godine nepoznati muškarac nagovarao na investiranje u dionice i valute preko web-platforme te kako je u nekoliko navrata uplatio više od 40 tisuća kuna. U siječnju ove godine 62-godišnjak je zatražio isplatu dvije tisuće eura sa svog računa, no neznanac mu se više ne javlja, a novac nije dobio.

Policija unatrag nekoliko godina upozorava građane da budu vrlo oprezni jer je internet postao vrlo privlačan za kibernetičke kriminalce.

- Prijevare u kojima glavnu ulogu imaju davno preminuli rođak ili nigerijski princ nisu više jedini trikovi zanata. Taktike koje koriste kibernetički kriminalci postaju sve inovativnije i teže ih je otkriti. Od pretvaranja da su voditelj vaše organizacije do toga da su zainteresirani za romantičnu vezu, online prevaranti današnjice učinit će sve što je potrebno da dobiju što žele - vaš novac ili bankovne podatke. Najučinkovitija obrana od te vrste prijevara je obrazovanje potencijalnih žrtava - a to može biti svatko od nas na internetu - upozoravaju iz policije.
S.Lacić
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

NA DIJELU ŽELJEZNIČKE PRUGE IZMEĐU ŠIROKOG POLJA I SEMELJACA

Staricu usmrtilo pružno vozilo

2

NASTAVLJAJU SE PROVALE U VOZILA

Provalnici ukrali novac iz dva parkirana automobila

3

VATRA UNIŠTILA KROV PANSIONA U REŠETARIMA

Požar zbog neonske reklame, šteta stotine tisuća kuna