Novosti
PREDSJEDNIK NJEMAČKOG PARLAMENTA UPOZORAVA:

Židovi opet razmišljaju o emigraciji
Objavljeno 28. siječnja, 2021.
Njemačka je u srijedu komemoracijom u Bundestagu obilježila Dan sjećanja na žrtve holokausta, a najviši politički predstavnici upozorili su na nove forme rasizma i antisemitizma koji se šire Njemačkom.

"Na danima poput ovog upozorava se na odgovornost Njemačke. No i ovdje se antisemitizam i mržnja prema strancima opet pokazuju otvoreno, nasilno i bez zadrške“, rekao je predsjednik Bundestaga Wolfgang Schaeuble. On je nazvao sramotnom činjenicu da Židovi danas u Njemačkoj moraju sakrivati svoja obilježja zbog straha od napada te da su židovske ustanove pod danonoćnom zaštitom policije. "Židovi skrivaju svoju kipu, negiraju židovski identitet. Prilikom napada na sinagogu u Halleu vjernici su pukim slučajem izbjegli pokolj", rekao je predsjednik njemačkog parlamenta podsjetivši na pokušaj masovnog napada na Židove u sinagogi ujesen 2019., u kojem su u konačnici ubijene dvije osobe, a dvije ranjene. On je dodao kako je sramota što Židovi danas opet razmišljaju o emigraciji iz Njemačke. "I to nas posramljuje. Mukotrpno je priznati da nas kultura sjećanja ne štiti od drskog iskrivljavanja ili čak lažiranja povijesti, isto kao ni od novih oblika rasizma i antisemitizma s kojima se susrećemo na školskim dvorištima, internetu ili u teorijama zavjera", upozorio je Schaeuble.

Na komemoraciji je govorila i predsjednica Izraelitske kulturne zajednice Muenchena i bivša predsjednica Središnjeg vijeća Židova u Njemačkoj, Charlotte Knobloch. Ona je svjedočila o poniženjima i tragedijama koje je proživjela kao Židovka u nacionalsocijalističkoj Njemačkoj i dodala kako danas boli kada neki mjere u borbi protiv koronavirusa uspoređuju s holokaustom. "To je omalovažavanje antisemitskog terora i Šoe", rekla je Knobloch koristeći tradicionalni naziv za holokaust koji koriste Židovi. Ona se direktno obratila zastupnicima desno-populističke Alternative za Njemačku i optužila ih za stvaranje negativne atmosfere i oživljavanja duhova prošlosti. H
UBIJENO VIŠE OD 200 TISUĆA DJECE
Sudbina djece, ubijene, zatočene ili rođene u nacističkom koncentracijskom logoru Auschwitz-Birkenau bili su u središtu 76. obljetnice oslobađanja tog logora. Procjene su da je najmanje 232.000 djece, većinom židovske, bilo deportirano u Auschwitz. Više od 200.000 djece ubijeno je u logoru. Samo je njih 700 oslobođeno iz logora u siječnju 1945. Od 1,3 milijuna ljudi, koliko se procjenjuje da je deportirano u Auschwitz, oko 1,1 milijun ljudi, među kojima oko milijun Židova, tamo je nestalo.
Možda ste propustili...