Crna kronika
SULUDI NAPAD 71-GODIŠNJAKA U PAKRACU

Bacio bombu na radnike HEP-a jer su mu došli isključiti struju
Objavljeno 27. siječnja, 2021.
U eksploziji bombe geleri su ozlijedili trojicu radnika, a jedan je u kritičnom stanju

Trojica radnika HEP-a u dobi od 52, 53 i 55 godina nastradala su u Pakracu u eksploziji ručne bombe koju je na njih, ljutit što su mu došli isključiti struju, bacio 71-godišnjak. Suludi zločin zbio se u srijedu oko 9.15 u Ulici Jana Žiške. Jedan djelatnik HEP-a je u kritičnom stanju, a druga dvojica teško su ozlijeđena. Bombaš, 71-godišnji Milorad A., zaključao se nakon napada u kuću, no policija ga je uhitila.


U pakračku bolnicu odmah su nakon napada prevezeni 52-godišnjak i 55-godišnjak, a 53-godišnjak je naknadno zatražio liječničku pomoć. U eksploziji je došlo i do oštećenja susjednih kuća. Nakon pružene liječničke pomoći jedan od ranjenih djelatnika HEP-a je zbog teških ozljeda glave i trbuha u kritičnom stanju hitno prevezen u Klinički bolnički centar Zagreb. Drugi radnik prošao je nešto bolje, iako mu je tijelo puno šrapnela od eksplozivne naprave i stradao mu je bubnjić, život mu nije ugrožen. U bolnicu je naknadno dovezen i 53-godišnjak jer su ga šrapneli ranili u desnu stranu abdomena. Od šoka, u prvi trenutak, nije bio svjestan da je i on ranjen.


Dok je hitna pomoć odvozila ranjene, policija je krenula prema kući 71-godišnjaka koji se zaključao. Nakon pregovaranja ipak je otvorio vrata i potom je uhićen. Policajci su mu pretražili kuću da bi provjerili ima li u njoj još oružja ili eksplozivnih naprava.


- Baš sam krenula otvoriti vrata kako bih izišla na ulicu i onda je grunulo. Strašno sam se uplašila. Muž mi je bolestan, a unuka mi je gore na katu i uči. Odmah me je nazvao sin i rekao da ne izlazim iz kuće. Miloradu je prije godinu i pol dana umrla žena, a djeca mu žive negdje vani. Nismo imali s njim nikakvih problema iako je malo teže naravi. No nije mi ni na kraj pameti bilo da bi mogao napraviti ovakvo nešto - rekla je za Mojportal.hr susjeda kojoj su krhotine od eksplozivne naprave završile na fasadi kuće.


O nezapamćenom zločinu oglasila se i Hrvatska elektroprivreda.


- Tri radnika HEP - Operatora distribucijskog sustava d.o.o. Elektre Križ napadnuta su eksplozivnom napravom prilikom obavljanja isključenja električne energije po nalogu. Dva radnika su u napadu zadobila ozljede te im je pružena hitna pomoć. Uprave HEP-a d.d. i HEP-ODS-a, vodstvo sindikata radnika HEP-a i Udruge branitelja HEP-a zgroženi su ovim događajem te najoštrije osuđuju napad na radnike HEP-a koji su uredno obavljali svoj redoviti posao.


Sonja Mikulić, predsjednica Nezavisnog sindikata radnika HEP-a, kaže kako su stradali muškarci osobe koje pošteno rade svoj posao.


- To su samo radnici, a percepcija hepovaca u javnosti je užasna. Monteri koji idu na iskapčanje samo su radnici koji nemaju velike plaće i rade u jako teškim uvjetima. Oni su junaci svih nepogoda u Hrvatskoj, i kada su poplave, a i kada su potresi, a onda se događaju ovakvi napadi - kazala je predsjednica Nezavisnog sindikata radnika HEP-a.

Ovo je samo kulminacija sustavnih napada na djelatnike HEP-a. Monteri i šalterski radnici susretali su se s brojnim prijetnjama u raznim oblicima, psovkama i naguravanjima. U jednom slučaju prilikom pokušaja iskapčanja struje kupac je sjekirom presjekao lanac kojim je bio privezan pas i gurnuo ga na radnike. Pas je ugrizao radnika za ruku. U dva slučaja građani su zaključali radnike koje je spašavala policija. Pri pokušaju penjanja na stup radi isključenja, građanin je radniku prislonio lovačku pušku pod bradu i prijetio ubojstvom. Bilo je i napada motornom pilom, a zabilježeno je i nasrtanje vrućom lopatom za vađenje pizze iz peći pri čemu se radnik zaštitio rukama i zadobio opekline. Bilo je i prisiljavanja montera na uključivanje struje nakon isključenja, kao i otimanja osigurača. Prijetnji bombama bilo je i 2009. godine kada je Damir B. aktivirao ručnu bombu u dvorištu pogona HEP-a u Županji i teško ranio sebe i direktora pogona. Tijekom 2015. dva djelatnika HEP-a pretučena su na stubištu zgrade u središtu Karlovca. I njih dvojica trebala su isključiti struju, i to u poslovnom prostoru koji je ilegalno bio spojen na elektromrežu.


Sandra Lacić
Možda ste propustili...

ZATEČENI SU NA KARLOVAČKOM PODRUČJU

Taksijima su prevozili ilegalce

TIJEKOM VOŽNJE AUTOMOBILA

Kombinirao je kokain i alkohol

Najčitanije iz rubrike