Crna kronika
NEPRAVOMOĆNA PRESUDA OPĆINSKOG SUDA

Zbog skitnje prognan iz Slavonskog Broda na šest mjeseci
Objavljeno 23. siječnja, 2021.
Nediljko Ć. nepravomoćno je zbog skitnje osuđen na uvjetnu kaznu te mu je zabranjen dolazak u Slavonski Brod na šest mjeseci. Teretilo ga se da je 3. prosinca prošle godine uhvaćen u skitnji unutar čekaonice željezničkog kolodvora u Slavonskom Brodu. Nediljko je inače iz Novske, a u prekršajnom nalogu stajalo je kako spava po javnim prostorima i u čekaonici željezničkog kolodvora od 27. studenoga 2020. te da higijenu ne provodi redovito.


Nadležni sudac osudio ga je na 20 dana zatvora, no kazna se neće izvršiti ako u idućih 12 mjeseci ne počini istovrsni prekršaj. Uz to, Općinski sud u Slavonskom Brodu izrekao mu je zaštitnu mjeru zabrane posjećivanja željezničkog kolodvora u tom slavonskom gradu u trajanju od šest mjeseci, a na isto vremensko razdoblje, šest mjeseci, dobio je zaštitnu mjeru udaljenja s područja Slavonskog Broda. Područja grada dužan je napustiti u roku od tri dana od primitka sudske odluke. Nediljko je dužan platiti paušalne troškove postupka u iznosu od 200 kuna u roku od 30 dana po pravomoćnosti presude, a ako ne plati to će mu se prisilno naplatiti.


- Pri odmjeravanju kazne sud je uzeo u obzir sve okolnosti koje utječu na vrstu i mjeru kazne. Imajući u vidu sve okolnosti događaja, sud ocjenjuje da se i bez izvršenja izrečene kazne može očekivati ostvarenje svrhe kažnjavanja, pa je stoga prema okrivljeniku primijenio uvjetnu osudu uz odgovarajući rok kušnje - navodi se, između ostaloga, u obrazloženju presude Općinskog suda Slavonski Brod. Protiv ovog prekršajnog naloga stranke imaju pravo prigovora ovom sudu, u roku od osam dana po primitku prekršajnog naloga u pisanom obliku i bez pristojbe. Međutim, u slučaju podnošenja prigovora okrivljeniku se može izreći stroža kazna.


Nediljko Ć. nije jedini koji je protjeran iz nekog slavonskog grada zbog skitnje. Tako je prošao i Miodrag P. (62), iz mjesta nedaleko od Osijeka, osuđen je na sedam dana zatvora, što je zamijenjeno uvjetnom kaznom, jer se skitao po Osijeku. Zbog toga je iz najvećeg slavonskog grada, prema nepravomoćnoj presudi, i prognan na pola godine. Općinski sud u Osijeku osudio ga je zbog mokrenja na javnom mjestu, ali i zbog toga što kod sebe nije imao osobnu iskaznicu.

Naime, 62-godišnji Slavonac osuđen je jer su ga 5. veljače 2019. godine na osječkom željezničkom kolodvoru policajci zatekli u alkoholiziranom stanju, s 0,65 promila alkohola u krvi. Prije toga je sedam mjeseci skitao po Osijeku, najčešće u alkoholiziranom stanju, ne držeći do osobne higijene. Spavao je u čekaonicama autobusnog i željezničkog kolodvora, gdje su ga policajci nalazili gotovo svakodnevno, a zbog toga su ga desetak puta i prijavili. Osuđen je i jer je toga dana, kada su ga policajci zatekli, na parkiralištu ispred željezničkog kolodvora obavljao malu nuždu. Zbog skitnje osuđen je na sedam dana zatvora, no budući da je u zatvoru proveo dva dana, ostalo mu je pet dana zatvora. Zbog mokrenja je kažnjen sa 700 kuna, a zato što kod sebe nije imao osobnu iskaznicu s još 200 kuna. Uz navedeno, dobio je i zabranu dolaženja u Osijek na šest mjeseci. Iako ne mora platiti trošak prekršajnog postupka, morat će, nakon pravomoćnosti presude, pod prisilom izvršenja, uplatiti 80 kuna u državni proračun, koliko je stajao postupak njegova alkotestiranja. S.Lacić
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

TJERAO GA DA RADI NA FARMI I FIZIČKI GA KAŽNJAVAO

Podravski je poljoprivrednik optužen zbog ropstva

2

TRAGEDIJA U SPAČVANSKOM BAZENU

Ribolovac (42) iz Lipovca ispao iz čamca i utopio se u rijeci Spačvi

3

OPTUŽEN ZA RATNI ZLOČIN PROTIV CIVILA U VUKOVARU

Sudjelovao u mučenju i ubijanju 16-godišnjaka