Novosti
PORUKA HRVATSKIH BISKUPA

Poziv na solidarnost, brigu i odgovornost
Objavljeno 20. siječnja, 2021.
Hrvatski biskupi pozvali su u utorak u poruci "Vjernici pred izazovom pandemije i potresa", poslanoj s plenarnog zasjedanja Sabora Hrvatske biskupske konferencije, na zajedničku i osobnu odgovornost, brigu i solidarnost kako bi se pobijedile i prebrodile trenutne nevolje.


Svakodnevno svjedočimo da pandemija ostavlja teške posljedice na cjelokupan život, a osobito na bolesne, starije i nemoćne osobe, koje su prepuštene samoći, ističu hrvatski biskupi u poruci te dodaju kako nisu pošteđene ni obitelji, od kojih se neke uz ekonomsku nestabilnost, koja je pogodila sve, suočavaju i s povećanjem obiteljskih problema, pa i nasilja. Naglašavaju da je pogođena i cijela društvena zajednica: odgojno-obrazovne ustanove, društveni i kulturni život, gospodarstvo, kao i sve drugo što znači život jednoga društva, te navode da je sve to imalo posljedice i na život Crkve. Dodaju kako ima i "pozitivnih pokazatelja, jer su mnogi otkrili važnost obiteljske duhovnosti i zajedničke molitve", a nastojalo se, dodaju, preko društvenih medija prenijeti poruku evanđelja da dopre do svih koji su potrebiti ohrabrenja i utjehe, solidarnosti i karitativne potpore, te se pružala psihološka i duhovna pomoć.
Što se tiče pitanja cijepljenja, biskupi podsjećaju na mišljenje koje je papa Franjo izrazio o svojemu primanju cjepiva zbog "etičkih razloga", tj. da se ne dovede u pitanje "vlastito zdravlje i život, kao i život drugih ljudi". H