Novosti
DO ČETVRTKA VIŠE NOVOSTI O DRUGOM POLUGODIŠTU

Nastava od 18. siječnja, o modelu odlučuju osnivači
Objavljeno 12. siječnja, 2021.

Nastava u drugom polugodištu ove školske godine počinje u ponedjeljak, 18. siječnja, kako je bilo predviđeno, a do četvrtka će biti jasnija slika o načinu njezina izvođenja, doznaje Hina iz Ministarstva znanosti i obrazovanja.

O obliku provođenja nastave kao i dosad odlučuju škola, osnivač i lokalni stožer, a iz Ministarstva ističu da su u tijeku konzultacije sa svim osnivačima, odnosno sa županijama i gradovima. Dio škola u Sisačko-moslavačkoj županiji radit će prema C modelu, koji predviđa nastavu na daljinu. Što se tiče zahtjeva Sindikata hrvatskih učitelja da se na području te županije nastava odgodi za dva do četiri tjedna, s obzirom na situaciju nakon potresa, iz Ministarstva ističu da su u ovom trenutku otvorene sve opcije.

Pomoćnik ministra znanosti i obrazovanja Momir Karin rekao je kako se napori ulažu da nastava počne i na potresom pogođenim područjima, no u kojem će to biti obliku još će vidjeti. "Još smo na terenu svaki dan i s ravnateljima i s pročelnicima. Prikupljamo sve relevantne podatke kako bismo mogli organizirati nastavu. Četrdeset osam je objekata na području zahvaćenom potresom, 28 ih je bez oštećenja, devet je izvan uporabe, a 12 ih je sa žutom naljepnicom", naveo je Karin "U mreži Prvog" Hrvatskog radija. Sve se, kaže, priprema da se može krenuti prema modelu A. "Ukupno je iseljenih stanovnika s tog područja 912, s tog popisa ćemo izvući broj djece i osigurati im online nastavu, a Ministarstvo će im osigurati svu potrebnu opremu da ne upisuju druge nego da ostanu vezani uz svoje škole", rekao je Karin.

Ravnatelj Srednje škole Petrinja Milan Orlić kazao je kako je ta škola i tijekom pandemija bila spremna za online. "Mi smo prvo polugodište uspjeli odraditi s minimalnim izostancima, ali škola je spremna za online. U procesu smo preseljenja u jednu privatnu kuću, odnosno zgradu koju smo iznajmili i tu će biti moguće osigurati sve administrativne poslove, a moći će tu raditi i učitelji koji to ne mogu doma", rekao je Orlić. Naveo je i kako, što se tiče nastavnika, "tri do četiri osobe ima kuće koje treba rušiti, ljudi preslaguju svoje živote, ali u kontaktu smo i pripremit će se, što se tiče nastave, ona može krenuti".

Karin je rekao i kako je plan da prvi dan u zagrebačkim školama počne s vježbama evakuacije jer se u Zagrebu trese već godinu dana te treba naučiti živjeti s time.

Sindikat hrvatskih učitelja uputio je pet zahtjeva institucijama, među kojima su i oni da se za učenike iz Sisačko-moslavačke županije za minimalno dva do četiri tjedna odgodi početak nastave te da se roditelje i zaposlenike zagrebačkih škola pisano informira o stanju školskih zgrada. H/D.Pav.
CIJEPLJENJE
Odgodu početka online nastave za učenike iz Sisačko-moslavačke županije Sindikat hrvatskih učitelja traži na temelju razgovora sa zaposlenicima i roditeljima iz tog područja u kojima su mnogi naglasili da volontiraju i rade na obnovi svojih i tuđih domova. Sindikat traži i što žurniji odgovor resornog ministra na zahtjev ponovno postavljen na sastanku 29. prosinca o uvrštavanju zaposlenika ustanova za odgoj i obrazovanje u prioritetne skupine za cijepljenje protiv COVID-19.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike