Magazin
SJEĆANJA U SJENI KORONE: JUŽNA KOREJA U ZAGREBU

Kraljevska večera za 25 godina prijateljstva Južne Koreje i Hrvatske
Objavljeno 9. siječnja, 2021.

Vezani članci

S INOM NA KAVI: KOREJSKO-HRVATSKA UMJETNICA I AMBASADORICA KULTURE

Ji Suk Baek: Moram izlaziti iz komforne zone ako želim otkriti nove mogućnosti

Prigodom 25. obljetnice diplomatskih odnosa između Južne Koreje i Hrvatske pozvao me je na gala večeru korejski veleposlanik kojega sam upoznala na otvorenju izložbe moje prijateljice, korejske umjetnice, Ji Suk Baek. Bio je to ujedno i Festival korejske kuhinje, na kojemu se okupilo 120 uglednih ljudi iz diplomacije i politike naše zemlje.

Uzvanicima je predstavljena korejska kuhinja. Priređene su delicije koje su se tradicionalno konzumirale na dvoru dinastije Joseon, koja je vladala Korejom od 1392. do 1910. godine. Uživali smo u najboljim jelima korejske kraljevske kuhinje čiji su recepti iz sredine 15. stoljeća.

Dvadesetak kuhara s vrhunskim vještinama stiglo je iz Seula i radilo na pripremi hrane, pod budnim okom skupine gastronomskih stručnjaka s Fakulteta gastronomskih znanosti Sveučilišta Gyeongju. Te večeri posluženo je 25 jela, a neka su od tih jela na popisu svjetske nematerijalne baštine.

U elegantnom ambijentu prestižne građevine, secesijske arhitekture hotela Esplanade, večera je bila pravi gastronomski užitak. Hrana je servirana na velikim okruglim stolovima u raskošnom ambijentu, ispod krova kupole. Pravi ekskluzivni ugođaj pojačavala je i ljubičasto-plava rasvjeta na okolnim prozorima.

Dobrodošlica je popraćena glazbom u izvođenju tradicionalnog udaraljkaškog sastava i posluženim likerom od slatkoga krumpira i riže te vinom od ginsenga. Potom su uslijedili mali sezonski zalogaji sa sušenim tanko narezanim goveđim slanim mesom. Jela su se izmjenjivala, ističući oblik i boju sastojaka, uz kratke ugodne razgovore nazočnih.

Potom je uslijedila juha od mirisne guste paste crnog sezama, slične pudingu. Riža, pomiješana s različitim povrćem, bila je umotana u sušeni list alge i servirana u bijelom umaku. Pikantna salata, sastavljena od raznih vrsta povrća, začinjena je naribanim ginsengom. Pržena piletina obložena tijestom od riže umotana je u velike mekane, mirisne listove. Osim toga, poslužen nam je i kimchi, nacionalno jelo pripremljeno od fermentiranog kupusa i drugih sastojaka. Inače, riža, rezanci, povrće, meso, tofu, sezamovo ulje, soja umak i đumbir čine glavne sastojke korejske kuhinje.

Potom je uslijedio niz slastica koje se konzumiraju s korejskim crvenim ginseng čajem, koji je ujedno i vrlo ljekovit. Slastice su izrađene od rižina brašna ili od škroba slatkog krumpira. Napunjeni su đumbirom i zaslađeni sjemenkama sezama, crvenim grahom i medom, oblikovani poput cvijeta.

Delicije su bile harmonizirane, od tople i hladne, vruće i blage, čvrste i tekuće. A boje izvanredno usklađene.

Uživanje u brojnim specijalitetima korejske tradicionalne kuhinje trajalo je nekoliko sati. To je bilo moje najbolje gastronomsko iskustvo. Luksuz za sva osjetila.

Naravno, tradicionalnu korejsku hranu pratilo je i rižino vino za koje se vjeruje da povećava mušku izdržljivost.

Piše: Ina STAŠEVIĆ
U elegantnom ambijentu prestižne građevine, secesijske arhitekture hotela Esplanade, večera je bila pravi gastronomski užitak...
Fantastično izgledaju isjenčane šume za proljeća i ljeta, a u kasnu jesen s ponekim crvenim kišobranom između stabala...
Slike, izložbe i druženja
Slike, crteži i putovanja važan su dio moga života. Moja su strast. Često ispijam kavu s obožavanom korejskom umjetnicom Ji Suk Baek. Male razgovore o svemu i svačemu, ponajviše o životu i ponašanju. Strast za slikama i likovnu radoznalost o onome što upravo slika dijelim s njom na primjereno doziranoj razini poštovanja i lojanosti. Ona živi život na autentičan, pravi umjetnički način. Njezina individualnost čini visoko moralnu strukturu. Poštenje je jedan od njezinih principa. Pošteno prema svima, u svemu. Disciplinirana je i naporno radi svaki dan kako bi završila ono što je započela. No uvijek je pri ruci svakome tko je u životnoj nevolji.

Kaže se da nije lako komunicirati s umjetnicima. Vrlo su osjetljivi. Međutim, ona ima razumijevanja za druge, jednostavna je i otvorena. Ako bih je opisivala, rekla bih da je crnka, krhke građe, skladno oblikovana, ženstvena, umilnoga glasa, malih stopala. Ta krhka žena slika moćna i velika platna, puna boja i emocija. Odana je prirodi i stablima.

Uvijek sam uzbuđena kada ulazim u njezin atelijer. Znatiželjna sam da vidim što se u njemu događa i uvijek nalazim divne i snažne slike u urednom prostoru s mirisom uljanih boja, tempera i ugljenih štapića. Pejzaže, elegantna stabla breza, apstraktne promjene prirode. Fantastično izgledaju isjenčane šume za proljeća i ljeta, a u kasnu jesen s ponekim crvenim kišobranom između stabala. Njezine slike isijavaju životom prirode.

Korejka zna kako pokazati svoj prirodni šarm. Zna ona još štošta. Zna pripremiti dobro i ukusno jelo. Primjerice, zna prirediti hrskava pržena pileća krilca posuta sjemenkama sezama u slatko-kiselom umaku, u kombinaciji s kimchi. Tu su i sushi rolice... Njezina hrana je majstorsko djelo profinjenoga gurmana, a užitak je za sva osjetila. Profinjeni je gurman. Fascinirana svojim stvaralačkim opusom, a u jednom od naših druženja nastala je ideja da joj pomognem organizirati dva kulturna projekta. Jedan je izložba slika u Muzeju grada Bjelovara, a drugi u Galeriji “Vjekoslav Karas” u Karlovcu.

Najprije je otvorena izložba u Bjelovaru i bila je vrlo uspješna. Brojnost posjetitelja sve nas je ugodno iznenadila, kao i slikaričin opus, koji nas je odveo u neke nove svjetove. Isticalo se autentično, snažno, ekskluzivno viđenje prirode. Izložbi se pridružila i naša zajednička prijateljica, sopranistica, Antonella Malis, koja je svojim glasom, snagom svoje interpretacije, dala snažnu podršku, novu dimenziju širini njezinih šuma i raznolikosti neuhvatljivih osjećaja. U zraku je sve prštalo od radosti. Bio je to prijateljski susret dviju izuzetnih umjetnica. Jedinstvo likovne i glazbene umjetnosti.

A u prostranoj galeriji u Karlovcu izložba je također bila izvrsna. Dok je slikarica čitala svoj govor, ja sam kriomice, gotovo mistično, ulazila u njezin svijet, dajući pritom imena njezinim slikama. U pozadini čuo se koloritni sopran Antonelle Malis. Bio je to lijep koloplet slika i glasa dviju umjetnica. U galerijskom prostoru ispunjenom toplinom glasa naše prijateljice slike su izgledale “moćnije”. Bio je to veličanstven ugođaj, usklađen spoj dviju vrsta umjetnosti, a sjećanje na njega u ovom pandemijskom ozračju još je naglašenije...
Možda ste propustili...

IZBORI I DEMOKRATSKI POREDAK: PUTOVI I STRANPUTICE SADAŠNJOSTI

Realne opasnosti i nerealne ambicije

Najčitanije iz rubrike