Crna kronika
STVARNE PRIJEVARE U VIRTUALNOM SVIJETU

Uredno platio traktor, a sporna tvrtka ne postoji
Objavljeno 5. prosinca, 2020.
Prevareni Vrbanjac je po "kupljeni" traktor od 24.000 € u Francusku poslao vozača

Policija i dalje dobiva prijave građana koji su prevareni na internetu. Posljednja prijava u nizu stigla je policajcima u Policijskoj upravi vukovarsko-srijemskoj u četvrtak kada je 39-godišnjak iz Vrbanje prijavio da je tijekom studenoga preko internetske stranice "traktorpool" stupio u kontakt s oglašivačem traktora koji se predstavio kao državljanin Francuske. Dogovorio je s njim kupnju traktora u iznosu od 24.000 eura. Tridesetdevetogodišnjak je uplatio ugovoreni iznos u dva navrata te potom, sukladno s prethodnim dogovorom, angažirao vozača za preuzimanje traktora u Francuskoj. Međutim, kada je vozač došao na dogovorenu adresu, utvrdio je da na toj adresi ta tvrtka ne postoji te da je račun krivotvoren. Policija je pokrenula kriminalističko istraživanje u vezi s tom prijevarom i traga za prevarantom.


Samo dan prije prijavljena je internetska prijevara i u Policijskoj postaji Slavonski Brod. Ondje je 34-godišnjak prijavio da je početkom rujna preko mrežne stranice oglasio prodaju svog prijenosnog računala. Potom ga je preko elektroničke pošte kontaktirala nepoznata osoba s kojom je dogovorio prodaju prijenosnog računala i njegovo slanje u Nizozemsku.


Nakon što mu je na adresu elektroničke pošte poslana potvrda o uplaćenom novcu na račun, 34-godišnjak je poslao laptop fizičkoj osobi u Nizozemsku. Prodavač nije očekivao više nikakve komplikacije, no nekoliko dana nakon slanja dobio je novu poruku od osobe s kojom je dogovorio prodaju koja ga je zatražila uplatu dodatnog novčanog iznosa u virtualnoj valuti kako bi se prethodna transakcija mogla izvršiti. Tada je shvatio da je ostao i bez laptopa i bez novca. Policajci nastavljaju raditi i na ovom slučaju da bi pronašli prevaranta te dostavljaju izvješće Općinskom državnom odvjetništvu u Slavonskom Brodu.


Do sada su već u više navrata Hrvati prijavljivali policiji kako su ostali bez novca pri kupnji traktora na internetu. Tako je 56-godišnjak s područja Velike prijavio da je od studenoga do prosinca 2016. godine preko e-maila dogovorio kupnju traktora s poduzećem iz Velike Britanije. Prema uputama, na dostavljeni račun uplatio je nekoliko tisuća eura. Budući da mu traktor nije isporučen, a kontakt-osoba mu se više ne javlja, 56-godišnjak je policiji prijavio prijevaru.

Internetska prodaja traktora pošla je po zlu i za 46-godišnjeg poljoprivrednika iz okolice Slavonskog Broda. Nakon dopisivanja elektroničkom poštom platio je 4000 eura, ali traktor nije dobio. Isto tako prošao je i 46-godišnjak iz Brodsko-posavske županije koji je e-mailom dogovorio kupnju traktora, uplatio nekoliko desetaka tisuća kuna, a traktor nije nikada vidio. Da je prevaren shvatio je kada je istekao rok isporuke traktora te je pokušavao telefonom i e-mailom stupiti u kontakt s osobom s kojoj je dogovorio kupnju. Nitko mu se nije javljao, a internetska stranica na kojoj se nalazio kontakt i oglas obrisana je.


Sandra Lacić
INTERNET-LOPOVI
Iz policije upozoravaju građane da budu oprezni pri virtualnim poslovanjima te da ne nasjedaju na ovakve oblike prijevara. Ako se ipak odluče za virtualno poslovanje, savjetuje se da to čine isključivo preko provjerenih internetskih stranica, kao i platformi za novčanu transakciju. Kibernetički kriminal posljednjih je godina u velikom porastu, pogotovo od početka pandemije koronavirusa kada se internetsko poslovanje višestruko povećalo. Kriminalcima je "mreža" sve primamljivija, a načini prijevara mijenjaju se doslovno iz dana u dan Europol također upozorava građane da kupuju od pouzdanih internetskih prodavača i provjere cijene. "Ako ponuda zvuči predobro da bi bila istinita, vjerojatno je daleko od istine. Ne nasjedajte na to", savjetuju iz Europola.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike