Novosti
PRIJETILI MINISTRU BEROŠU I VLADI

Dva mladića iz Slavonije optužena za poticanje nasilja i mržnje te za prijetnju
Objavljeno 1. prosinca, 2020.
Dva mladića iz Slavonije suočit će se uskoro sa sudskim postupkom jer su u dva odvojena slučaja na društvenoj mreži, odnosno aplikaciji, poticala na nasilje i mržnju nakon ranjavanja policajca na Markovu trgu u Zagrebu, odnosno otvoreno prijetili ministru zdravstva Viliju Berošu. Obojica su prvo od policije dobila kaznenu prijavu, a nakon provedene istrage nadležna državna odvjetništva donijela su odluku o podizanju optužnica.


U prvom slučaju optužnica Općinskog suda Slavonski Brod tereti 22-godišnjeg mladića za poticanje na nasilje i mržnju. Provedenom istragom utvrđeno je kako je mladić od 12. do 13. listopada u jednom mjestu u Brodsko-posavskoj županiji na društvenoj mreži komentirao objavu jednog profila u vezi s ranjavanjem policajca ispred zgrade Vlade Republike Hrvatske u Zagrebu. "Iako je bio svjestan da time može navesti druge korisnike te mreže na uporabu oružja prema članovima Vlade Republike Hrvatske i pripadnicima Ministarstva unutarnjih poslova, te pristavši na to, napisao je sadržaj kojim je javno poticao na nasilje i mržnju. Za to kazneno djelo Kazneni zakon predviđa zatvorsku kaznu u trajanju do tri godine", stoji u optužnici. Podsjetimo, na policajca je pucao 22-godišnjak koji je nedugo nakon toga počinio samoubojstvo.
S optužnicom će se morati suočiti i 26-godišnji mladić iz Osječko-baranjske županije. Njegov je krimen nešto drukčiji od djela 22-godišnjaka, koji je sporni tekst objavio u obliku komentara na društvenoj mreži. Naime, 26-godišnjak je u nekoliko navrata u poruci prijetio Viliju Berošu, ministru zdravstva i članu Nacionalnog stožera civilne zaštite. Istraga je pokazala da je 26-godišnjak tijekom listopada na području Osječko-baranjske županije, s ciljem da zastraši državnog dužnosnika zbog mjera i preporuka radi sprječavanja širenja epidemije, a koji je sudjelovao u donošenju i javnom objavljivanju tih mjera i preporuka, u tri navrata preko aplikacije za dopisivanje dužnosniku poslao tekstualne poruke prjetećeg sadržaja. S.Lacić
Za prijetnju državnom dužnosniku predviđena je zatvorska kazna od šest mjeseci do pet godina
Najčitanije iz rubrike