Novosti
MANJE LJUDI NA OKUPLJANJIMA, KRAĆI RAD UGOSTITELJA

Strože mjere vrijede do
15. prosinca, a prema
potrebi uvodit će se i nove
Objavljeno 20. studenog, 2020.
Premijer: Prioriteti su zdravlje građana, održivost zdravstvenog sustava i sprječavanje ekonomskih posljedica

U nedjelju, 22. studenoga, na snagu stupaju nove, strože epidemiološke mjere radi zaustavljanja širenja koronavirusa u Hrvatskoj, a koje će trajati do 15. prosinca.


Nakon sjednice Znanstvenog savjeta Vlade RH, na kojem su znanstvenici iznijeli svoje stavove o epidemiološkoj situaciji i onome što bi Vlada još trebala učiniti da se ona smiri, premijer Andrej Plenković istaknuo je kako su svi članovi tog tijela podržali nove mjere Nacionalnog stožera civilne zaštite.

Očuvati proizvodnju

"Prateći daljnji tijek broja novozaraženih i hospitaliziranih, donosit ćemo nove mjere prema potrebi. Bitno je da usvojimo dinamiku u vezi s cjepivom. S kolegama iz EU-a razgovarao sam o dinamici distribucije cjepiva i u Hrvatskoj", rekao je premijer.


"Procjena znanstvenih savjetnika koji prate rad na europskoj razini je u varijanti da cjepivo ima pouzdanost 95 posto, da se cijepi oko 70 posto ciljane popualcije, tada možemo govoriti o učincima suzbijanja COVID-19", kazao je.


Na novinarski upit jesu li znanstvenici pozvali i na strože mjere odgovorio je: "Nema jednoumlja i svi članovi našeg savjeta ovdje su na dobrovoljnoj bazi i rade besplatno. Postoje određeni različiti pogledi, no s obzirom na nove mjere i osluškivanje i tih drukčijih mišljenja, možemo ustvrditi sljedeće - svi su izrazili podršku mjerama, situacija je ozbiljna i razmotrit ćemo nove mjere ovisno o situaciji."


Naglasio je kako Vlada i dalje kroz razne mjere pomaže tvrtkama da prežive ovu krizu. "Broj jedan u borbi protiv pandemije je zdravlje građana, održivost zdravstvenog sustava i sprječavanje većih ekonomskih posljedica. Ove godine poduzeli smo toliko mjera, ukupno će biti 8,1 milijardu kuna koje su otišle za naše sugrađane u privatnom sektoru", rekao je Plenković. "Uz sav respekt koji imamo prema ugostiteljskim djelatnicima, nama je jako važno da održimo ono što je bitno za ekonomiju, a to je proizvodnja", zaključio je. Pozvao je građane da smanje kontakte na najmanju moguću mjeru. Na pitanje što poduzetnici, od kojih neki najavljuju ustavne tužbe, mogu očekivati glede kompenzacije zbog novih mjera Plenković je podsjetio kako su mnogi od tih poslodavaca pokriveni tim mjerama te ih i dalje mogu koristiti. "Rok je 25. studenoga za prijavu, tako da još imaju vremena", rekao je.


Nove nužne epidemiološke mjere u cijeloj Hrvatskoj donose zabranu održavanja svih javnih događanja i okupljanja na kojima je prisutno više od 25 osoba na jednom mjestu. Na svadbenim svečanostima može biti prisutno najviše 15 osoba, na pogrebima, posljednjim ispraćajima i polaganjima urni najviše 25 osoba, a sućut ožalošćenima ne smije se izražavati bliskim kontaktom. Na ostalim privatnim svečanostima smije biti prisutno najviše 10 osoba.


Obveza za sve prodavaonice je da na ulazu jasno istaknu obavijest o najvećem mogućem broju kupaca koji istovremeno mogu biti u prostoru sukladno preporukama i uputama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i uz strogo pridržavanje ograničenja dopuštenog broja kupaca. Također, obveza je za sve prodavaonice i trgovačke centre da u vrijeme kada očekuju dolazak većeg broja kupaca, kako je slučaj sa sniženjima i predblagdanskim kupnjama, poduzmu dodatne mjere kako u njihovim prostorima ne bi istovremeno boravio veći broj kupaca od dopuštenog i kako bi se osiguralo pridržavanje epidemioloških mjera. Obustavlja se rad noćnih klubova, noćnih barova i diskobarova te kasina i automat-klubova. Ugostitelji kojima nije obustavljen rad na ulazu moraju jasno istaknuti obavijest o najvećem mogućem broju gostiju koji istovremeno smiju biti u ugostiteljskom objektu. Sportska natjecanja održavat će se bez gledatelja, a organizatori su obvezni osigurati da se svi natjecatelji i nužno tehničko osoblje koje je prisutno pridržavaju propisanih epidemioloških mjera. Javna događanja te okupljanja i svečanosti svih vrsta mogu trajati najduže do 22 sata, a od 22 sata do 6 sati je zabranjena prodaja alkoholnih pića.
Kafići do 22 sata

Ugostiteljski objekt mogu raditi najduže do 22 sata. To radno vrijeme odnosi se i na pružatelje ugostiteljskih usluga u domaćinstvu i obiteljska poljoprivredna gospodarstva, osim za usluge smještaja. Na prijedlog županijskog stožera civilne zaštite radno vrijeme ugostiteljskih objekata može se dodatno ograničiti.


Obvezno je korištenje maski za lice ili medicinskih maski na otvorenom prostoru kada nije moguće održavati fizičku distancu od najmanje metar i pol.
Poslodavci su obvezni zabraniti dolazak na radna mjesta radnicima koji imaju povišenu tjelesnu temperaturu i smetnje s dišnim organima, a posebno suhi kašalj i kratki dah. Moraju smanjiti fizički kontakt između zaposlenika kad god je to moguće te uvesti rad od kuće kad je to moguće s obzirom na narav posla. Od tvrtki se očekuje i da uvedu klizno radno vrijeme gdje je to moguće, organiziraju rad u smjenama, odnosno skupinama gdje je to moguće te smanje broj fizičkih sastanaka na najmanju moguću mjeru i redovito prozračivati prostore u kojima radnici borave i zadržavaju se.


Dijana Pavlović
teži slučajevi
NA BOLNIČKOM LIJEČENJU SU 1992 PACIJENTA
U DANU PREMINULO ČAK 57 OSOBA
U 24 sata zabilježeno je 2958 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a umrlo je 57 osoba, izvijestili su u petak iz Nacionalnog stožera civilne zaštite. Broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj je ukupno 18.193. Među njima su 1992 pacijenta na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 217 pacijenata. Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do 20. studenoga ukupno je zabilježeno 96.837 osoba zaraženih koronavirusom, od kojih je 1257 preminulo. Ukupno se oporavilo 77.387 osoba. U samoizolaciji je trenutačno 43.265 osoba. Do petka su ukupno testirane 657.872 osobe. Prosječna dob novozaraženih trenutačno je 43,4 godine, hospitaliziranih 62 godine, a prosječna dob umrlih je 76 godina.

U svijetu je zaraženo više od 57 milijuna osoba, a dosad je više od 1,36 milijuna umrlih.
Krunoslav Capak

ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo

CIJEPLJENJE DOBROVOLJNO, A CJEPIVA ĆE BITI DOVOLJNO

Na pitanje tko će se sve cijepiti kada stigne cjepivo protiv koronavirusa i hoće li za neke ljude cjepivo biti obvezno, Krunoslav Capak je odgovorio kako HZJZ radi na tome da se nabavi dovoljna količina cjepiva. "Rezervirali smo 2,7 milijuna doza cjepiva od AstraZenece i još dodatnih 900.000 doza drugog proizvođača. Od Pfizera smo dogovorili milijun doza jer se čini da će to cjepivo ipak biti prvo. I od Moderne smo rezervirali cjepiva, no još nisu dogovoreni detalji o distribuciji. Prioriteti su sve ugrožene skupine te zdravstveni djelatnici, vojska i policija. Obvezno cijepljenje nitko nikad nije spominjao, ono će biti dobrovoljno i cjepiva će biti dovoljno za sve koji se budu željeli cijepiti", rekao je Capak.
Najčitanije iz rubrike