Novosti
KOLONA SJEĆANJA ZA ŽRTVE BOROVA NASELJA 1991. GODINE

Povjerenje zahtijeva pravdu i istinu o nestalim osobama
Objavljeno 19. studenog, 2020.

Polaganjem vijenaca, paljenjem svijeća i komemoracijom ispred ostataka nekadašnjeg Borovo commercea, u četvrtak je, u organizaciji Udruge roditelja i obitelji zarobljenih i nasilno odvedenih hrvatskih branitelja "Vukovarske majke", obilježena 29. godišnjica stradanja vukovarske gradske četvrti Borovo naselje 1991. godine.

U prigodnom programu naglašeno je kako su 19. studenoga 1991. godine, dan nakon sloma obrane Vukovara, pripadnici JNA i srpskih paravojnih postrojba u Borovu naselju ubili 51 osobu, dok su brojni hrvatski branitelji i civili odvedeni u zatočeništvo u srpske logore. Ljiljana Alvir, predsjednica Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja, u emotivnom je obraćanju istaknula kako žrtva traži istinu i pravdu.

"Jučer smo čuli na svetoj misi ‘pomirenje, povjerenje‘. To je put kojim idemo i želimo ići, ali ne možemo ga graditi na trulim temeljima. Povjerenje zahtijeva istinu i pravdu, i kada govorimo o suživotu Vukovar danas živi suživot, jer suživot je živjeti jedni pokraj drugih. Vukovar treba život, treba zajedništvo, a do toga ćemo doći kada pronađemo naše najmilije, nestale, kada se svi koji su činili i odobravali zločine suoče sa svojom prošlošću i kada se pokaju, jer oprost traži pokajanje", poručila je Alvir.

Pozvala je one koji znaju istinu o sudbini 386 nestalih osoba u Vukovaru, koliko ih je 29 godina nakon sloma obrane Vukovara na popisu nestalih, da iznesu te informacije i pomognu članovima obitelji nestalih koji ih neumorno traže.

Posljednji zapovjednik obrane Borova naselja Ivo Kovačić, podsjetio je kako je za vrijeme Domovinskoga rata u podrumu Borovo commercea prvo bilo sklonište za civile, a potom i pričuvna ratna bolnica. Dok je put prema Vukovaru bio prohodan u Borovo commerce dopremani su ranjenici kojima je pružena liječnička pomoć u bolnici, dok su nakon prekida veza s Vukovarom u podrum ove zgrade ranjenici izravno dopremani, pa je u podrumu na dan okupacije bilo približno tisuću civila i ranjenika.

"Dana 19. studenoga u jutarnjim satima počeli su granatirati Borovo commerce, glavni se ulaz urušio i zgrada zapalila. Srećom, podrum nije bio zatrpan, no prilikom izlaska počelo je odvajanje, dio ljudi je smaknut odmah ovdje, a drugi je dio završio u Borovu Selu i Boboti. Toga je dana iz Borova naselja nestalo 167 branitelja, a još uvijek tražimo 56 osoba", naveo je Kovačić.

Nakon polaganja vijenaca komemoracija je nastavljena Kolonom sjećanja do crkve Gospe Fatimske, gdje je služena sveta misa za sve žrtve Borova naselja. Na obali Dunava u Borovu je održan program "Svjedočenjem protiv zaborava", kojim je odana počast hrvatskim braniteljima i civilima stradalim 1991. u tom mjestu. Vijenci su položeni i svijeće upaljene i kod spomen-obilježja na farmi Lovas.

Dragana Korpoš
Ljiljana Alvir

predsjednica Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja

Vukovar treba život, treba zajedništvo, a do toga ćemo doći kada pronađemo naše najmilije, nestale, kada se svi koji su činili i odobravali zločine suoče sa svojom prošlošću i kada se pokaju, jer oprost traži pokajanje.
TRAŽI JELENU
Milka Pančić ispričala je kako je 19. studenoga 1991. u nepoznato odvedena njezina kćer Jelena. “Vidjeli su je u sportskoj dvorani u Borovu Selu, a postoji snimka koja potvrđuje kako je izdvojena u učionicu s drugim ženama i stoji kod ploče, bez jakne, samo u crnoj majici. Onima koji znaju bilo što o njezinoj sudbini poručujem neka mi kažu gdje su njezine kosti. Ništa drugo od njih ne tražim”, rekla je.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike