Novosti
EUROPSKA AGENCIJA ZA LIJEKOVE POKRENULA POSTUPAK PROCJENE

EMA dobila dokumentaciju od Pfizera o ispitivanju cjepiva
Objavljeno 19. studenog, 2020.
Europska agencija za lijekove (EMA) objavila je u srijedu da su Pfizer i BioNTech predali dokumentaciju kliničkih ispitivanja kasne faze njihova potencijalnog cjepiva protiv COVID-19 radi postupne ocjene, ali još nisu podnijeli zahtjev za odobrenjem.


Dvije kompanije objavile su ranije u studenom da je njihovo eksperimentalno cjepivo protiv COVID-19 učinkovito u više od 90 posto slučajeva na osnovi rezultata početnih ispitivanja.


Time su postali prvi koji su objavili rezultate kliničkih ispitivanja treće faze koja se provode na velikom broju ispitanika.


EMA je objavila da su im dvije kompanije predale dokumentaciju o tome i da će je razmotriti. EMA je pokrenula postupak postupne ocjene dokumentacije njihova cjepiva 6. listopada, čime se želi ubrzati moguće odobrenje cjepiva.


Farmaceutska tvrtka objavila je kako su rezultati djelovanja cjepiva koje je razvila s njemačkim BioNTechom dosljedni u raznim dobnim i etničkim skupinama te da nema većih nuspojava. Efikasnost kod onih starijih od 65, koji su visokorizična skupina od koronavirusa, viša je od 94 posto, dodala je tvrtka.


Konačna analiza dolazi samo tjedan dana nakon što su prvotni rezultati pokazali da je to cjepivo djelotvorno u više od 90 posto slučajeva. U međuvremenu je američka tvrtka Moderna objavila da je njezino cjepivo djelotvorno u gotovo 95 posto slučajeva.


Šef američke biotehnološke tvrtke Moderna u utorak je Europljane upozorio da bi odugovlačenje pregovora o kupnji doza njihova cjepiva protiv COVID-19 moglo usporiti isporuke jer će prioritet imati zemlje koje su već prije nekoliko mjeseci potpisale ugovore. "Razgovaramo, ali ugovora nema", kazao je Stephane Bancel za AFP u Cambridgeu, Massachusettsu, 48-godišnji Francuz koji je na čelo Moderne došao 2011.


Europska komisija u utorak je odobrila ugovor s europskom farmaceutskom tvrtkom CureVac kojim se predviđa početna kupnja 225 milijuna doza cjepiva protiv COVID-19 u ime svih država članica EU-a, uz mogućnost narudžbe do 180 milijuna dodatnih doza. To je već peti ugovor koji Komisija potpisuje s farmaceutskim tvrtkama o nabavi cjepiva za sve države članice. Ranije su potpisani ugovori s poduzećima AstraZeneca, Sanofi-GSK, Janssen Pharmaceutica NV i BioNtech-Pfizer.
"Komisija je dosad osigurala najmanje 1,2 milijarde doza i ispunjava svoju obvezu da osigura pravedan pristup sigurnim, učinkovitim i cjenovno pristupačnim cjepivima ne samo građanima Unije nego i onima najsiromašnijima na svijetu", izjavila je predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen. H