Regija
ULIČNA RASVJETA PRIJE BILA BOLJA?

Nekim je Vinkovčanima LED rasvjeta preslaba
Objavljeno 19. studenog, 2020.
Prelazak na ovu rasvjetu velika promjena za građane koji su navikli na kompletnu osvjetljenost grada, pročelja, dvorišta...
VINKOVCI


Javio nam se čitatelj iz Vinkovaca Ivan Karaica i požalio se kako je u njegovoj Ulici Matije Gupca ulična rasvjeta vrlo slaba od kada su postavljene LED svjetiljke, pa su roditelji zabrinuti za djecu koja se vraćaju iz škole za mraka. Zamjera također što stupovi s novim rasvjetnim tijelima smanjuju broj parkirališnih mjesta.

Manja snaga

- Neka me se ne shvati krivo, ja poštujem gradsku vlast i gradonačelnika, i mislim da su mnogo toga napravili za dobrobit Vinkovaca, ali ova sadašnja LED rasvjeta je znatno slabija negoli je bila ranije. Jesam za moderna tehnološka rješenja i za štednju energenata, ali to ne bi smjelo biti na štetu sigurnosti djece, pa i starijih osoba. Ne znam jesam li u pravu, ali imam osjećaj da je gradonačelnika netko nagovorio na izmjenu klasične ulične rasvjete ovom LED rasvjetom, iako ona slabije osvjetljava i cestu i nogostup. Zanima me mogu li se ova postavljena LED rasvjetna tijela nekako pojačati da daju jaču svjetlost, ako može, neka to naprave i bit će dobro – kaže Ivan Karaica.


U vinkovačkoj tvrtki Polion d.o.o., koja postoji gotovo 30 godina, a uz ostale poslove bavi se gradnjom i održavanjem javne rasvjete u Vinkovcima, kažu kako novopostavljena LED rasvjeta jest manje snage nego dosadašnje visokotlačne natrijeve svjetiljke stoga što svaka klasična žarulja veće snage ima svoj LED ekvivalent manje snage koji daje jednaku količinu svjetlosti.
Prema zakonu


- Naime, od 1. travnja 2019., na snazi je Zakon o zaštiti od svjetlosnog onečišćenja, čije odredbe uređuju mjere zaštite u koje ulazi i prelazak s klasične na LED javnu rasvjetu. Ovaj zakon osigurava zaštitu ljudskog zdravlja, biljnog i životinjskog svijeta u zraku i vodi, očuvanje kvalitete okoliša te ekološke stabilnosti. Zakonom je ograničeno nastajanje prekomjernih emisija svjetlosti te je nužno postojeće osvjetljenje okoliša smanjiti na dopuštene vrijednosti. Iznesene su i striktne zabrane rasvjetljavanja otvora, prozora i vrata, na stambenim zgradama te vodenih površina. Zabranjeno je postavljati svjetiljke koje nemaju usmjeren snop svjetlosti prema plohi koju osvjetljavaju. Dosadašnja rasvjeta imala je određenu disipaciju svjetlosti prema horizontu i okolišu te samim time ne zadovoljava zahtjeve navedenog zakona. Prelazak na LED rasvjetu jest velika promjena za građane koji su naviknuli na kompletnu osvijetljenost grada, pročelja, privatnih dvorišta i staza. Međutim, takva javna rasvjeta apsolutno se kosi s odredbama zakona i prelazak na LED javnu rasvjetu nije opcionalan nego je obvezan. LED rasvjeta ima mnoge prednosti u odnosu na dosadašnju natrijevu, troši nekoliko puta manje snage, što znači manju potrošnju električne energije, ima dulji vijek trajanja te nema štetne sastojke za čovjeka i prirodu. Postavljena rasvjeta zadovoljava sve svjetlotehničke zahtjeve, iako ljudima ulice djeluju mračnije – kaže Valentina Kokošarević iz Poliona d.o.o.


Miroslav Flego
prednosti
troše

manje

struje
Modernizacija rasvjete u više od dvije trećine grada
Usmjeren snop svjetlosti znači da će manji broj površina biti osvijetljen, što uključuje i privatna dvorišta, staze i pročelja, ali vjerujem da je prilagodba ljudi na novo stanje samo pitanje vremena. Moguće je staviti LED rasvjetna tijela veće snage, no to nije potrebno, s obzirom na to da trenutačna zadovoljavaju sve zahtjeve. Zasad je modernizacija javne rasvjete obuhvatila više od dvije trećine grada Vinkovaca, a nadamo se da će ubrzo i ostatak grada prijeći na energetski učinkovitiju rasvjetu - pojašnjava Valentina Kokošarević.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike