Kultura
ZBOR HRT-A U CIKLUSU SFUMATO

Poseban koncert uoči Dana sjećanja
Objavljeno 17. studenog, 2020.
U Hrvatskom će se glazbenom zavodu utorak, 17. studenoga u 20 sati održati drugi ovosezonski koncert iz ciklusa Sfumato Zbora HRT-a. U posebnim uvjetima - bez publike - zbog poznatih pandemijskih okolnosti i poštivanja epidemioloških mjera,


poseban je i zbog programske koncepcije u spomen na Dan sjećanja na sve žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na Dan žrtve Vukovara i Škabrnje, uz podsjetnik na nemogućnost punine glazbenog izraza uslijed novonastalih uvjeta u kojima se u posljednje vrijeme nastoje održavati koncerti. Zbor HRT-a nastupit će pod ravnanjem maestra Roberta Homena, a u izvedbama pridružit će im se mladi solisti: sopranistica Lucija Jelušić i bariton Jurica Jurasić Kapun te orguljaš Hrvoje Trinki.


Skladbe koje se izvode zatvorenih usta, bez teksta, kao simbolički izraz nemoći punog glazbenog izražavanja, su Mjesečina Blagoja Berse i Chanson à bouche fermée (Pjesma zatvorenih usta) Jehana Alaina. Nastale u prvoj polovici prošloga stoljeća, intimne i introspektivne, nesumnjivo zrcale unutarnje proživljaje svojih autora, istodobno zadivljujući jednostavnošću. Uz Dan sjećanja na sve žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na Dan žrtve Vukovara i Škabrnje, Requiem Gabriela Fauréa podsjeća na malo drugačije viđenje uglazbljenja mise za mrtve i skladateljevu viziju smrti kao konačnog radosnog izbavljenja i spasenja.


Najizvođeniji rekvijem s kraja 19. stoljeća mjesto na svjetskom koncertnom repertoaru zasigurno je zaslužio jednostavnošću i pijevnim karakterom, pri čemu ograničena uporaba vokalnih i instrumentalnih sredstava osigurava intiman doživljaj.
Ono što razlikuje ovaj od ostalih, dotadašnjih rekvijema, je izostavljanje Dies irae – Posljednjeg suda, središnjeg i najpotresnijeg dijela Mise za mrtve. Koncert se može pratiti u izravnom prijenosu na Trećem programu Hrvatskoga radija - najavljuju organizatori. N.Vek.
Možda ste propustili...

PREVODILA JE HESSEA, SCHILLERA, RILKEA, BRECHTA...

Umrla je istaknuta književnica i prevoditeljica Truda Stamać

SANDRA LONČARIĆ NOVA JE NACIONALNA PRVAKINJA

Ni jedan posao ne bih radila s tolikom ljubavlju i istim žarom

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

O NOVOM POVIJESNOM ROMANU “PUTUJUĆE KAZALIŠTE”

Ferić: Dio romana itekako je boljelo pisati, ali siguran sam da je tako trebalo biti

2

INICIJATIVA PROJEKTA ROSTRUM ZA 2021.

Mixtape skrivenog blaga: Skladbe skladateljica nastale nakon 1955.

3

U IZRAVNOM PRIJENOSU NA HRVATSKOM RADIJU, ALI I ONLINE

Koncert Hrvatskog baroknog ansambla