Novosti
SUBOTICA

Slavko Večerin novi biskup
Objavljeno 15. studenog, 2020.
Subotička biskupija, crkveno područje s najvećim brojem katolika u Srbiji, dobila je u subotu novoga biskupa, hrvatskog svećenika, mons. Slavka Večerina. “Subotička biskupija je po broju vjernika i svećenika najveća, i zato nam je i odgovornost velika. Mi smo kao grad na Gori, moramo dobro svijetliti da bi nas drugi uočili”, rekao je novi biskup.

Svečana misa na kojoj je Večerin zaređen održana je u subotičkoj katedrali svete Terezije Avilske u nazočnosti poglavara susjednih biskupija, papinskog nuncija, predstavnika Hrvatske biskupske konferencije i drugih kršćanskih crkava u Srbiji. “Članovi smo Katoličke Crkve u Srbiji, sa svom našom različitošću, koja nam daje bogatstvo, ali, znaš i sam dobro, koja rađa i teškoće. Znamo tko smo. Ja sam Mađar, ti si Hrvat. I još mnogo drugih naroda izjašnjava se kršćanima na ovim prostorima. Ne odričimo se svog jezika, svoje kulture, to razvijajmo i podržavajmo pod svaku cijenu. Želimo to održati na životu jer smo ovdje rođeni, nismo migranti ili doseljenici, ovdje imamo svoje korijene. Ovo je naša domovina ili očevina”, rekao je u svojoj propovijedi obraćajući se budućem biskupu glavni zareditelj, zrenjanski biskup Ladislav Német.

Glavni tajnik Hrvatske biskupske konferencije Krunoslav Novak je u povodu ređenja novoga subotičkog biskupa rekao da oni vode brigu o katoličkim vjernicima u Srbiji “u smislu posebnog praćenja, kao i pružanja različitih oblika pomoći koji će pridonijeti rastu Božjega kraljevstva i na ovim prostorima”.

Ređenje novoga biskupa s pozornošću je praćeno u hrvatskoj zajednici u Srbiji. Predsjednica Hrvatskog nacionalnog vijeća Jasna Vojnić, koja je nazočila svečanosti, rekla je da su Hrvati u Vojvodini i Srbiji čvrsto povezani s Katoličkom Crkvom te da su njihovi život i djelovanje snažno isprepleteni kroz stoljeća.

“Očekujem i vjerujem u tom smislu da će novi biskup nastaviti praksu njegovanja suradničkih odnosa na dobrobit Crkve i cijele zajednice”, rekla je.

Slavko Večerin rođen je u Subotici 1957., a za svećenika Subotičke biskupije zaređen je 1983. H
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike