Regija
OPREZA NIKAD DOSTA

HGSS savjetuje izletnike: Napunite mobitele, ponesite astrofoliju
Objavljeno 16. studenog, 2020.
ORAHOVICA - U ovo vrijeme pandemije koronavirusa mnogi se češće odlučuju na izlete u prirodu, jer najsigurnije je na svježem zraku. Nije samo riječ o planinarima i "uigranim" rekreativcima, nego ponajprije o ljudima koji jednostavno žele uživati u ljepoti prirode i okušati se u penjanju, hodnji, ili jednostavno odlasku u šumu po gljive. No nerijetko su neoprezni, pretjerano samopouzdani i nesvjesni potencijalnih opasnosti, pa se znaju izgubiti.

HGSS stanica Orahovica u posljednjih je mjesec dana zbog toga imala mnogo posla. Bilo je tu spašavanja planinara sa stjenjaka i traženja ljudi po šumama, no, srećom, to je ekipa za koju nema nesavladivih prepreka. Iz HGSS-a stanica Orahovica upozoravaju da je iznimno važno slušati spašavatelje i držati se savjeta koje daju.

Naglašava to i članica ekipe orahovačke stanice Marika Marić, koja daje korisne savjete za svakoga tko planira izlet na otvorenom.

- Naučite poslati lokaciju s vašeg mobitela, neovisno o karti ili platformi koju koristite. Napunite mobitel, a ako ste se izgubili, a baterija vam je poluprazna, razmislite koliko poziva možete obaviti dok vam se ne isprazni. Prvo nazovite 112 i slijedite upute. Pišite SMS-ove umjesto poziva, jer time štedite bateriju. Važno je uvijek nekome javiti kamo idete – na koje područje, koliko vas neće biti te kada se planirate vratiti. Neka ta osoba bude zadužena da obavijesti HGSS i kaže joj vašu rutu u slučaju da joj se niste javili na vrijeme i ne može vas kontaktirati. Ponesite u torbi rezervnu odjeću, vodu, prvu pomoć, nešto slatko te lijekove koje koristite. Dobro je imati i svjetiljku, neovisno o veličini, šibice ili upaljač. Nikamo bez astrofolije! Taj maleni dodatak ne zauzima mnogo mjesta u torbi, a može značiti doslovce spas od smrzavanja ili toplotnog udara. Kada se želite ugrijati – okrenite srebrnu stranu prema tijelu, dakle zlatna prema van, a ako se želite ohladiti, obrnuto, okrenite zlatnu stranu prema tijelu. Odjenite se slojevito, a na nogama nosite visoke tenisice ili gojzerice, i na kraju obvezno proučite kartu i razmislite koliko vam vremena treba za planirani izlet, osobito za povratak. Naime, u šumi mrak pada sat vremena ranije nego na otvorenom, pa se u ovo jesensko doba počinje mračiti već oko 15 sati! Budite oprezni, jer opreza nikad dosta - savjetuje Marić. V.G.
Možda ste propustili...

FOTOGRAFIJE PRIMAJU DO 12. SVIBNJA

Bioraznolikost - fotonatječaj

USPJEŠNA SURADNJA GRADA I NAŠIČKE RAZVOJNE AGENCIJE NARA

Osigurano 1,64 milijuna € za projekte

Najčitanije iz rubrike