Crna kronika
POTRAGA ZA 23-GODIŠNJAKOM IZ SRBIJE

“Prodavao” alat pa uzeo 120.000 kn
Objavljeno 28. listopada, 2020.
Zbog višestruke računalne prijevare preko facebook-stranice policija je kazneno prijavila 23-godišnjeg državljanina Srbije koji se, naime, domogao iznosa od 120.000 kuna. S obzirom na to da je 23-godišnjak nedostupan, za njim je raspisana potraga - potvrdili su jučer u PU u Vinkovcima.

Kako se službeno navodi, policijski službenici Policijske uprave vukovarsko-srijemske podnijeli su kaznenu prijavu protiv 23-godišnjeg državljanina Srbije zbog sumnje na počinjenje pet kaznenih djela računalne prijevare na području Vukovarsko-srijemske županije. "U razdoblju od 15. rujna 2019. do 27. kolovoza ove godine 23-godišnjak je u pet navrata prijevarom oštetio pet osoba u dobi od 33, 37, 38, 48 i 60 godina za iznos od 120.000 kuna ukupno", navodi se u priopćenju koje je potpisala policijska službenica za odnose s javnošću Martina Halas. Navedeno je pritom i kako je policija već prethodno alarmirala građane da ne nasjedaju na prijevare preko facebook-stranice vezane uza spomenuti slučaj prijevare.

- Naime, 23-godišnjak je na društvenoj mreži Facebook napravio profil naziva "Toolkits Sests" (poslije preimenovan u "Makita Sets"), na kojem oglašava prodaju alata. Komunikacija se odvija isključivao preko Facebook Messengera, a u njoj počinitelj zahtijeva od osobe da mu pošalje svoje osobne podatke, podatke o kreditnim karticama i kontrolni broj kartice kako bi mogao naplatiti alat koji prijevarno prodaje. Nakon što osoba pošalje sve tražene podatke, počinitelj iskorištava osobne podatke i podatke s kartica tako da s kartica skida sav novac te na taj način oštećuje osobe za velike iznose - objasnili su iz policije način na koji je prevarant "radio".

- Upozoravamo građane da ne nasjedaju na prijevare preko facebook-stranice "Toolkits Sests" i "Makita Sets" te da ne daju svoje osobne podatke i podatke o platnim karticama nepoznatim osobama i neovlaštenim trgovinama - navode iz policije, apelirajući na građane da, ako su bili žrtve prijevare preko navedene stranice, podnesu prijavu u najbližu policijsku postaju ili upravu prema adresi prebivališta. "Više informacija o različitim oblicima internetskih prijevara, kao i savjete o tome kako se zaštititi, možete pronaći na Europolovim savjetima za sigurniji internet i u članku Internet prijevare", zaključili su iz PU vukovarsko-srijemske. S.Butigan
Alat je prodavao preko Facebooka, a s kreditnih kartica prevarenih građana skidao je novac
5

osoba bilo je žrtvom prevaranta iz Srbije, a riječ je o osobama od 33, 37, 38, 48 i 60 godina
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike