Novosti
IMOVINA

Stan ili kuću ima 85 % obitelji
Objavljeno 26. listopada, 2020.
Prosječna vrijednost netoimovine kućanstava u Hrvatskoj iznosi 107 tisuća eura, pokazuje analiza stručnjakinje Instituta za javne financije Marine Kunovac.

Ona u članku "Distribucija imovine kućanstava u Hrvatskoj", iznosi podatke prikupljene u sklopu ankete o financijama i potrošnji kućanstava, koju je Hrvatska narodna banka 2017. prvi put provela na uzorku kućanstava u Hrvatskoj, i time omogućila detaljne podatke o realnoj i financijskoj imovini, obvezama, dohocima, potrošnji i sociodemografskim karakteristikama kućanstava. Prethodno je nejednakost među kućanstvima u Hrvatskoj analizirana korištenjem isključivo podataka o dohocima.

Rezultati analize pokazuju da 98 posto kućanstava posjeduje neku vrstu imovine, realne ili financijske, medijalne vrijednosti 67 tisuća eura. Od ukupne vrijednosti imovine 97 posto je realna, a tri posto financijska. Kada se zbroj svih vrsta imovine umanji za ukupne obveze kućanstava, dobije se ukupna netoimovina. Prema rezultatima ankete, medijalna vrijednost netoimovine kućanstava iznosi 61 tisuću, a prosječna 107 tisuća eura. Izrazite su nejednakosti u posjedovanju financijske imovine - samo neka kućanstva posjeduju značajne iznose financijske imovine, dok je medijalna vrijednost te imovine kućanstava samo 500 eura, odnosno polovina kućanstava ima manje, a polovina više od toga. Najsiromašnijih pet posto kućanstava gotovo nema imovine, dok šest posto najbogatijih istovremeno posjeduje nekoliko vrsta imovine, poput glavne i dodatne stambene jedinice te oročenih depozita. Realna imovina relativno je široko rasprostranjena među kućanstvima i zamjetno više zastupljena nego u ostalim zemljama EU-a, s obzirom na to da 85 posto kućanstava posjeduje glavnu stambenu jedinicu, odnosno kuću ili stan u kojoj žive. Dodatnu nekretninu u Hrvatskoj posjeduje 23 posto kućanstava, čija medijalna vrijednost iznosi 20 tisuća eura. Analiza ukazuje i na značaj lokacije glavne stambene jedinice - u primorju i Zagrebu više od 50 posto kućanstava može se svrstati u 40 posto najimućnijih, dok je u istočnoj Hrvatskoj taj udjel manji od 20 posto. H
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike