Novosti
HUP

Stroga pravila za cijene lijekova
Objavljeno 22. listopada, 2020.
Iz Hrvatske udruge poslodavaca pojasnili su u srijedu kako veledrogerije ni na koji način ne sudjeluju u formiranju cijena lijekova, nego su dužne “prema propisanim cijenama prodavati lijekove svim zdravstvenim subjektima neovisno o njihovim rokovima plaćanja”.

“Formiranje veleprodajne cijene lijekova regulirano je dvama pravilnicima, a sam proces formiranja odvija se u dva koraka. Prvo Hrvatska agencija za lijekove i medicinske proizvode formira najvišu dopuštenu cijenu lijeka koja je jednaka prosjeku cijene istog tog lijeka u referentnim zemljama. U istom pravilniku određeno je da, kao sastavni dio cijene, vrijednost veleprodajne marže i ostalih zavisnih troškova može iznositi najviše do 8,5 posto”, priopćili su iz HUP-a. Dodali su i da je na temelju financijskih izvještaja za 2019. članica HUP Koordinacije veledrogerija prosjek marže čak ispod tog zakonskog maksimuma. Podsjetili su da je sljedeći korak u formiranju cijene lijeka vezan uz lijekove koji se izdaju na teret Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje. “Odluku o konačnoj cijeni donosi Povjerenstvo HZZO-a na temelju određenih parametara uz suglasnost Upravnog vijeća HZZO-a. Povjerenstvo pozorno analizira utjecaj stavljanja lijeka na budžet HZZO-a i uzima u obzir rezultate farmakoekonomskih studija, učinkovitost liječenja bolesti, učinak na kvalitetu života pacijenta, i sigurnosni profil lijeka”, istaknuli su. Cijena, kako su istaknuli, može biti jednaka najvišoj dopuštenoj cijeni, ali i mnogo niža, jer svaki idući lijek na listi lijekova može biti samo jeftiniji od prethodnog. “Jednom formirana cijena lijeka nije nepromjenjiva, nego se svake godine provodi njezino usklađivanje s cijenama lijekova u referentnim zemljama. I još na kraju, bolnice su obveznici javne nabave i određuju procijenjenu vrijednost predmeta nabave.

Veledrogerije sudjeluju u postupcima javnog nadmetanja na kojima najniža cijena ima presudnu ulogu”, napomenuli su. Politika kreiranja cijena razlikuje se od zemlje do zemlje, a na konačnu cijenu značajan utjecaj ima i PDV, stoji u priopćenju. H
Možda ste propustili...