Mozaik
MALA OBITELJ GLAZBENIH ISTOMIŠLJENIKA

Valpovački bend Jovalius slavi deset godina sviranja
Objavljeno 17. listopada, 2020.
Slavljenički koncert je otkazan, ali je premijeru imao spot za novi singl

Pjevač Matko Kantolić, bubnjar Denis Knežević, bas-gitarist Matej Vidranski, klavijaturist Davor Novaković i gitarist Marko Glavica ekipa su koja čini jedan od danas najpoznatijih i najtraženijih glazbenih sastava na području Valpovštine, ali i šire - grupu Jovalius, koja na današnji dan obilježava svoj veliki jubilej: prvo desetljeće uspješnog rada. Nažalost, dugo planirani i pripremani koncert predviđen za danas je odgođen zbog epidemiološke situacije.

- Bili smo optimisti do kraja, ali na neke stvari ne može se utjecati. Hvala svima koji ste nam uputili lijepe riječi i pozitivne misli oko tog događaja - napisali su dečki na Facebooku. Dobra vijest je da je jučer na CMC TV premijeru imao njihov spot za novi singl pod nazivom "Na pola".

 



Iz ljubavi prema gradu
Ova lijepa priča o skupini glazbenika koji su s godinama postali istinski promicatelji svoga grada i kraja iz kojeg potječu započela je početkom listopada 2010. godine kada se skupina mladih i školovanih glazbenih entuzijasta okupila pod imenom Jovalius band, koje u sebi nosi korijene rimskog naziva grada Valpova, odakle grupa i potječe. Jovalius band osnovali su sadašnji pjevač Matko Kantolić i gitarist Marko Glavica, koji su prije nastupali kao akustični duo (klavir i gitara). Povećanjem potražnje, ali i potrebom samog akustičnog dvojca za unapređenjem kvalitete vokalno-instrumentalne izvedbe, 1. listopada 2010. dvojcu se priključuju Matej Vidranski na bas-gitari i Denis Knežević na bubnjevima, pa grupa otada službeno kreće s radom i uzima naziv Jovalius band.

- U početcima primarni cilj grupe bio je što više nastupati i skupljati iskustva sviranja uživo te stvoriti prve dobre odnose s publikom. Grupa je tako nastupala na svim mogućim vrstama javnih i privatnih zabava diljem Slavonije i Baranje, izvodeći pritom ponajviše obrade domaće zabavne i plesne glazbe te neizostavnu tamburašku glazbu. U tim početcima članovi grupe bili su prisiljeni za nastupe posuđivati ili iznajmljivati razglasnu i ostalu profesionalnu opremu od kolega glazbenika s valpovačkog područja, oviseći pritom djelomično i o njihovoj dostupnosti i spremnosti na pomoć. No to nipošto nije bila prepreka želji za javnim nastupanjem jer je bilo jasno kako će se većim brojem nastupa povećati i mogućnost nabave vlastite kvalitetne opreme - prisjećaju se jovaliusovci koji s ponosom ističu da sve što danas posjeduju i znaju proizlazi isključivo iz njihova dugogodišnjeg rada, truda i odricanja.

Različiti stilovi
S vremenom je očekivano rasla popularnost grupe, posebice među mladim zaručenim parovima koji su za svoju svadbenu svečanost tražili bend koji kvalitetno izvodi različite žanrove glazbe i koji svojim mladenačkim poletom može doprinijeti dobroj atmosferi. Jovalius band je već tada davao do znanja kako vrlo uspješno može interpretirati različite stilove glazbe, dajući pritom svojim izvedbama jedan poseban šarm, posebno gledajući kroz prizmu višeglasnog pjevanja. Osim toga, članovi Jovaliusa u prvih su nekoliko godina, osim napretka u kvaliteti zajedničke vokalno-instrumentalne izvedbe, napredovali i u međusobnim odnosima koji su prerasli ono poslovno i stvorili malu obitelj glazbenih istomišljenika koja opstaje i nadilazi svaki problem koji se objektivno pojavi s vremena na vrijeme. Takav odnos, iako izgrađen prije punih 10 godina, traje i dandanas, što se ponajviše očituje u spremnosti svih članova na bezuvjetan rad i žrtvu bilo na garažnim probama (i na -20 Celzijevih stupnjeva) ili u beskonačno dugim vožnjama kući sa svirke u kasne noćne, odnosno rane jutarnje sate.

U grupu je početkom 2014. godine za pjevača i frontmena došao dugogodišnji znanac i prijatelj članova grupe te iskusan glazbenik Tomislav Cvetković, zahvaljujući kojemu je znatno poboljšana kvaliteta vokalno-instrumentalne izvedbe različitih žanrova repertoara i popularnost benda. Kada je zbog profesionalnog angažmana i preseljenja u Zagreb tri godine kasnije Tomislav napustio bend, njegovu ulogu preuzeo je klavijaturist Matko Kantolić, dok je novim klavijaturistom postao još jedan prijatelj benda, Davor Novaković. Ovim činom stvari su definitivno sjele na svoje mjesto i Jovalius je u suradnji s profesionalnim glazbenicima snimio i promotivni spot koji se odnosi isključivo na potencijalne mladence, čime je dodatno porasla popularnost i potražnja za grupom diljem Hrvatske, ali i izvan Lijepe Naše, koja je ostala nepromijenjena sve do današnjih dana.

Lidija Aničić
EKSKLUZIVNO PRAVO ZA PREPJEV HITA GRUPE YAZOO, “ONLY YOU”
Snimanje prvog singla i videospota grupe pod nazivom “Koliko vrijede uspomene” početkom 2018. godine definitivno je označilo početak i diskografske ere Jovaliusa jer je pjesma postigla veliki uspjeh među publikom. Godinu dana kasnije snimljen je i drugi singl pod nazivom “Ne zovi me više” istog autora, Renata Lukića. Ususret desetoj obljetnici grupe, Jovalius je pripremio i novi singl te videospot za pjesmu pod nazivom “Na pola”. Dečki iz Jovaliusa pojašnjavaju nam da je pjesma prepjev velikog hita grupe Yazoo pod nazivom “Only you”. Autor teksta na hrvatskom jeziku je Renato Lukić, a originalni autor glazbe je Vince Clarke. Jovalius se, dakle, može pohvaliti kako je dobio i ekskluzivno pravo na izvođenje i izdavanje pjesme originalnog autora s vlastitim tekstom, što su za konkretnu pjesmu do sada uspjeli grupa The Flying Pickets, Kylie Minogue, Selena Gomez te Enrique Iglesias s verzijom te pjesme na španjolskom jeziku. Ni po pitanju količine materijala na društvenim mrežama, Jovalius ni najmanje ne zaostaje za kolegama s estrade. Facebook stranica, Instagram profil, YouTube kanal i web-stranica samo su neke platforme grupe za profesionalni pristup informacijama o njoj.
Možda ste propustili...

ODLIČAN NASTAVAK GODINE KOJU JE ZAPOČELA NAGRADAMA

Natalie Dizdar priprema se za Zagrebački festival i veliku turneju

NA STAGE LEGENDARNOG DINGWALLSA POPET ĆE SE 28. TRAVNJA

Bare & Majke spremaju se osvojiti London

Najčitanije iz rubrike