Kultura
8. PJEVAČKO NATJECANJE "LAV MIRSKI"

U tri će dana žiri ocijeniti izvedbe 52 pjevača iz cijelog svijeta
Objavljeno 16. listopada, 2020.
Organizacijski odbor odlučio je ovogodišnje izdanje natjecanja pomaknuti na listopad i održati ga u potpunosti - online

Usprkos zahtjevnim okolnostima, i ove se godine u Osijeku održava Međunarodno pjevačko natjecanje "Lav Mirski". Među mladim pjevačima omiljena glazbena manifestacija zbog globalnih je poteškoća organizacijski nešto izmijenjena, ali u skladu s idejama i umjetničkim kriterijima kao i dosadašnjih godina.


- Ovo je svakako specifična situacija na koju nitko pa tako ni pjevači nisu pripremljeni. No, prilagodili smo se. Tijekom lijepih ljetnih mjeseci, kada smo trebali odlučiti KAKO održati natjecanje (ili ga otkazati) nismo si dopustili zavarati da će takva situacija potrajati i tijekom jeseni. Stoga smo i donijeli odluku da se natjecanje održi online. Ovih dana, kad se situacija ponovno pogoršava u cijelom svijetu, kad se posao i putovanja vrlo teško ili nemoguće mogu realizirati, zadovoljni smo što smo donijeli ovu odluku - pojašnjava umjetnički voditelj, izv. prof. art. dr. sc. Berislav Jerković.


Natjecatelji su ove godine poslali svoje pjevačke izvedbe u formatima videosnimaka, te se tako autentičnost živoga umjetničkoga nastupa u cijelosti poštovala, a spomenute su poteškoće izbjegnute.
Velik broj prijava

U tri će dana žiri u sastavu Berislav Jerković, Maria Temesi (Mađarska), Aneta Ilić (Srbija), Davor Mikulić (Slovenija), Martina Zadro i Filip Pavišić ocijeniti izvedbe pedeset i dvoje mladih pjevača pristiglih iz Hrvatske, Slovenije, Mađarske, Srbije, Austrije, Grčke, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Sjedinjenih Američkih Država, Južne Afrike.


Svjesni da je u ovim trenutcima mnogim pjevačima nemoguće realizirati probe s korepetitorima, nastavu s profesorima (u nekim zemljama škole i fakulteti nisu bili ni otvoreni tijekom posljednjih mjeseci), organizatori ne kriju zadovoljstvo ovako lijepim brojem prijava i činjenicom da su pred realizacijom uistinu posebnoga izdanja natjecanja.


Za najbolje izvođače osigurane su brojne vrijedne nagrade partnera i sponzora natjecanja. Prvonagrađeni natjecatelji, osim novčanih i prigodnih, osvajaju i posebnu intendantovu nagradu, koja im omogućava nastup u opernom ili koncertnom programu Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku u sklopu redovite sezone. Nastup na natjecanju prilika je za predstavljanje postignuća ustrajnoga pjevačkoga rada, krajnji izvođački trenutak višegodišnjega glazbenoga obrazovanja, uvježbavanja i pripreme te profesionalna prilika za izlazak na solističku scenu - napominju organizatori.
Od školaraca do studenata

- Sada je sve više okrenuto tehničkoj pripremi: s natjecateljima smo bili cijelo vrijeme u kontaktu oko tehničkih uputa, raznih preporuka, uvjeta, a sve kako bi najkvalitetnije snimili natjecateljski program. Žiriju smo, s druge strane, dužni osigurati najbolje uvjete reprodukcije natjecateljskih materijala. Kao i dosadašnjih godina, riječ je o vrhunskim profesionalcima koji jako dobro znaju slušati i vrjednovati kako žive izvedbe, tako i one snimljene, pa s te strane ni u online izdanju natjecanja ništa ne će biti drukčije nego inače - kaže prof. Jerković.


Natjecanje je davno preraslo okvire Hrvatske i regije. Do sada je nastupilo više od 300 pjevača do 32 godine. Taj broj svake godine raste, kao i broj glazbenih institucija i zemalja iz kojih kandidati dolaze. Ocjenjivački žiri kojega čine renomirani pjevači, vokalni pedagozi i dirigenti međunarodnoga ugleda.
Cijela je svečanost započela u srijedu polaganjem cvijeća i paljenjem svijeća na grobu maestra Lava Mirskog na Aninom groblju. U petak je ocjenjivanje najmlađih pjevača (školski uzrast), u subotu su na redu studenti, a u nedjelju će žiri ocjenjivati operne izvedbe. Cijeli događaj završava u nedjelju, objavom rezultata i videoobraćanjem žirija preko službene mrežne stranice i društvenih mreža.


Narcisa Vekić
UŽIVO JE VRJEDNIJE, POTPUNIJE
Umjetničkog smo voditelja pitali komu je teže - žiriju ili izvođačima:

- Obje su strane u jednoj mjeri "zakinute" za emociju i energiju i doživljaj uživo.

To je vjerojatno i najveći nedostatak ove aktualne realnosti: i izvođačima i publici i žiriju nedostaje energija žive izvedbe. Takav neposredni kontakt potiče pjevače da se čim više posvete glazbi, mentalno i fizički angažiraju višestruko jače, pa su i izvedbe utoliko znatno izražajnije. To je upravo i razloga zašto publika posjećuje koncerte, predstave, iako glazbu može poslušati i preko snimaka, doživljaj žive izvedbe je nemjerljivo vrjedniji, potpuniji.
9. UŽIVO?!
Jerković: Svakako optimistično gledamo na organizaciju 9. izdanja natjecanja, u svibnju 2021. Planiramo ga, u dobroj vjeri, u tom mjesecu, ali spremno pratimo situaciju i po potrebi možemo korigirati i termin, sve sa željom da će prilike dopustiti da se sljedeće natjecanje održi uživo.
Sve je uvjetovano istim problemima i izazovima, pa snimljene izvedbe sadrže najveću mjeru autentičnosti
Možda ste propustili...

PROMOCIJA KNJIGE JULIJANE ADAMOVIĆ “OČE, AKO JESI” U KLUBU KNJIŽARE NOVA

Veličanstven roman o ženama i muškarcima

POD NAZIVOM “CRTAM. STVARI POSTAJU ČUDNE”

Izložba umjetnice Marije Ančić u Galeriji Kulturnog centra Osijek

Najčitanije iz rubrike