Kultura
SRBIJA I NJEMAČKA

Ove jeseni čak dva GavranFesta
Objavljeno 14. listopada, 2020.
Jedanaesti će se GavranFest održati od 22. do 25. listopada u Teatru MADLENIANUM u Beogradu u Srbiji. Inicijator i direktor festivala je Madlen Zepter, dok je selektor festivalskog programa Ana Zdravković Radivojević. Publika će u četiri dana vidjeti Gavranove drame Noć bogova u izvedbi Teatra Tri glumca iz Beograda i Teško je reći zbogom u izvedbi Teatra VIHOR također iz Beograda, potom komediju Sladoled u izvedbi Narodnog pozorišta iz Niša, monodramu Hotel Babilon u izvedbi Teatra GAVRAN iz Zagreba, te čitajuću izvedbu komedije Pivo u izvedbi Teatra MADLENIANUM. Uz to će biti priređeno predstavljanje Gavranove knjige Odabrane komedije, čiji će promotor biti ugledni makedonski pisac Venko Andonovski uz nazočnost autora.


Mjesec dana kasnije, od 27. do 29. studenoga u Sensemble Teatru u Augsburgu u Njemačkoj održat će se 12. GavranFest. Selektori i producenti festivala su Anne Schuester i Sebastian Seidel. Festival će otvoriti domaćin premijernom izvedbom Gavranova Sladoleda na njemačkom. Drugoga dana će Teatar GAVRAN iz Zagreba izvesti komediju Sve o muškarcima, dok će trećega dana Teatar Arte dell Anima iz Bukurešta u Rumunjskoj izvesti komediju Sve o ženama. Posljednjega dana festivala domaćin će izvesti i čitajuću izvedbu drame Kreontova Antigona, te prirediti promociju Gavranove knjige na njemačkom Jedna drama i četiri komedije u prijevodu Ludwiga Steindorffa, Ljerke Orešković Herrmann i Tihomira Glowatzkoga. Promotori knjige će biti Glowatzky i Seidel, uz nazočnost autora.


GavranFest je međunarodni kazališni festival na kojem se izvode drame i komedije Mire Gavrana. Pokrenut je 2003. u Kazalištu Jana Palarika u Trnavi u Slovačkoj gdje je imao četiri izdanja, a potom je imao po jedno u Krakovu u Poljskoj i u Augsburgu u Njemačkoj, te četiri u Pragu u Češkoj.
Miro Gavran preveden je na više od 40 jezika, njegove drame i komedije imale su preko 380 kazališnih premijera diljem svijeta, pred više od četiri milijuna gledatelja. N.Vek.
Možda ste propustili...

FOOZOS OBILJEŽIO 150. OBLJETNICU ROĐENJA IVANE BRLIĆ-MAŽURANIĆ

Predstava “Blagoslov” u čast našoj velikoj književnici

GDK GAVELLA NAJAVIO SVOJU POSLJEDNJU OVOSEZONSKU PREMIJERU

“Medeja” zrcali naše društvo danas

Najčitanije iz rubrike